Πότε και γιατί ξεστολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δένδρο

0
179

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά έχουν περάσει και τώρα αναρωτιόμαστε: 

Πότε πρέπει να βγάλουμε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό και να μαζέψουμε το δέντρο;

Πότε ξεκινάμε να ξεστολίζουμε και έως πότε θα πρέπει να έχουμε τελειώσει;

Αν δεν είστε έτοιμοι να τον αποχωριστείτε όμως, μην ανησυχείτε, μιας και σύμφωνα με τα έθιμα μπορείτε να διατηρήσετε τον στολισμό σας μέχρι την ή και την Ιανουαρίου.

Πότε συνηθίζουμε να ξεστολίζουμε

Όσον αφορά την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση συνήθως αναφερόμαστε κυρίως στο δέντρο, το οποίο παραδοσιακά θα πρέπει να μένει στολισμένο μέχρι και την «Δωδέκατη Νύχτα», κατά την οποία γιορτάζουμε την έλευση των Τριών Μάγων, που ακολούθησαν το αστέρι της Βηθλεέμ για να φέρουν τα δώρα τους στο μωρό Ιησού.

 

Το πότε θα αποφασίσετε να ξεστολίσετε το δέντρο σας εξαρτάται από το πότε θα αρχίσετε να μετράτε τις «12 ημέρες των Χριστουγέννων», εάν και εφόσον ακολουθείτε το παραδοσιακό έθιμο. Κάθε μία από τις 12 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιορτάζοντας διαφορετικούς αγίους κάθε ημέρα.

Η ημέρα των Θεοφανείων, σηματοδοτεί την ημέρα που οι τρεις σοφοί επισκέφτηκαν το μωρό Ιησού και του προσέφεραν τα δώρα τους και την ημέρα που εθυμοτυπικά ξεστολίζουμε τους χώρους μας, μιας και λέγεται ότι αν ο στολισμός παραμείνει μπορεί να φέρει κακοτυχία.

Φυσικά, πέρα από όλα αυτά είναι σημαντικό να αλλάξετε την διακόσμηση στους χώρους σας και να απομακρύνετε τα στολίδια όταν είναι η πιο βολική στιγμή για εσάς και την οικογένειά σας, είτε πρόκειται για την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων, είτε για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είτε ακόμα και μετά την ημέρα των Θεοφανείων.

Πηγή:

Comments are closed.