Πόντος: Μνήμη και Νοσταλγία – Μοναδική εκδήλωση του «Εν Καλλιθέα»

0
1467

Η πολιτιστική ομάδα «ΕΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Πόντος: Μνήμη και Νοσταλγία» στον πολυχώρο πολιτισμού «Ο Δρόμος του Μεταξιού» (Σοφοκλέους 129-Καλλιθέα) την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023.

Το πρόγραμμα άνοιξε η Δρ. Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία παρουσίασε τα 100 χρόνια ποντιακής ταυτότητας στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στη συνέχεια, ο Δρ. Ιστορίας του Α.Π.Θ. Βλάσης Αγτζίδης παραχώρησε συνέντευξη στη Δρα Νεοελληνικής Φιλολογίας και Ιστορικό Αγγελική Αθανασακοπούλου για το ποντιακό ζήτημα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην περίοδο από την εμφάνιση των Νεοτούρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης.

Ακολούθησε η εισήγηση του Ιστορικού Μιχάλη Κατσικαρέλη με θέμα το Παμποντιακό Ηρώο που βρίσκεται στην πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας, μνημείο που φροντίζει επίσημα τη συντήρησή του ο Σύλλογος Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ». Κοντά στην παραπάνω παρουσίαση του ιστορικού, προβλήθηκε και η κατάθεση άνθεων στο εν λόγω μνημείο από τη νέα γενιά της πόλης μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική ήταν η διαδικτυακή παρέμβαση του Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ», κ. Θεόφιλου Καστανίδη, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι νέοι επιστήμονες της πόλης αναδεικνύουν το πρώτο Ηρώο που ανεγέρθη στη μνήμη των Ποντίων πανελλαδικά. Σε αυτό το σημείο, ακούστηκαν αποσπάσματα από το ποίημα του Φίλωνος Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου» από την απόφοιτη τοπικής αυτοδιοίκησης Νατάσα Κυριακοπούλου με τη συνοδεία του λυράρη Γιώργου Ζίνισσα και το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Τον Αη Δημήτρη προσκυνώ»  από τον ψαλμωδό και τραγουδιστή Γρηγόρη Δούκα.

Μετά από αυτό, ο Ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης παραχώρησε συνέντευξη στην Υπ. Δρα. της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου με θέμα τους νεοπρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση με αφόρμηση προσωπικά βιώματα και μνήμες του ιδίου. Προβλήθηκε μάλιστα απόσπασμα του ντοκιμαντέρ «ΚΑΛΛΙΘΕΑ: ΧΡΗ ΜΑΧΕΣΘΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΝ» με θέμα την προσωπική μαρτυρία της Ελένης Γεωργιάδου της Ιστορικού και Σκηνοθέτη Σίσσυ Σιαφάκα και του Κινηματογραφιστή Παναγιώτη Τσάγκα.

Πέρα από αυτά, έγινε ζωντανή σύνδεση με τον Σύλλογο Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» του Βάιμπλινγκεν (Waiblıngen) της Γερμανίας. O Πρόεδρος  του Συλλόγου, Γιάννης Ιντζές, μίλησε στον Λέκτορα Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χάρη Μπουμπαγιατζόγλου για τις δράσεις του Συλλόγου και την προσφορά του στη διάσωση και διάδοση της ποντιακής ταυτότητας στη εν λόγω πόλη της Γερμανίας. Επίσης, έγινε αναφορά στην ποντιακή εκ μητρός καταγωγή του Κ.Π. Καβάφη και απαγγελία του ποιήματος «Πάρθεν» από τον ηθοποιό και  Πρόεδρο του Σωματείου «ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» κύριο Κώστα Αλεξανδρίδη.

Ακόμη, δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους κεντρικούς ομιλητές-ιστορικούς, Βλάση Αγτζίδη και Βασίλη Τσενκελίδη, από την εκπαιδευτικό Μαρία Λίπκοβιτς και Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε υποδειγματικά η Φιλόλογος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο πεδίο της Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Διοίκησης, Μαρία Αρτινιού.

Τέλος, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας «ΕΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» Αγγελική Αθανασακοπούλου κατέθεσε την πρόταση με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών για την ίδρυση Λαϊκού Πανεπιστημίου στην Καλλιθέα σύμφωνα με τα πρότυπα λειτουργίας και άλλων Δήμων. Σημείωσε μάλιστα ότι έχουν γίνει ήδη κάποιες επαφές με ακαδημαϊκούς που έχουν την πρόθεση να συστρατευτούν στην υλοποίηση αυτού του αιτήματος.

Παράλληλα, η Αγγελική Αθανασακοπούλου τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να στηρίξει αυτό το αίτημα, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους χώρους για τη διεξαγωγή των σεμιναριακών κύκλων (ενδεικτικές θεματικές: ιστορία μικρασιατικού ελληνισμού, τοπική ιστορία και λαογραφία, σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα και περιβαλλοντική εκπαίδευση, λογοτεχνία, ψυχολογία, σχολείο για γονείς και Διεθνές Δίκαιο).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους με σειρά προσέλευσης παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες: Ασκούνης Κώστας, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Προοπτική Ζωής- Κώστας Ασκούνης», Κατρανίδου Νατάσα, Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Τομέα με την Παράταξη «Δύναμη Ζωής» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας  του Δήμου Καλλιθέας Γιώργος Κυριακόπουλος, Σερεφιά Χρυσάνθη, μέλος του Συλλόγου Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ», Κοσμίδης Ιωάννης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρον Πόντου», Αντωνιάδου Ολυμπία, Γενική Γραμματέας της Αδελφότητος Τριπολιτών του Πόντου, Αδαμίδης Τάκης, μέλος του Συλλόγου Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ», Ζουρνατζίδης Νίκος, Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου «ΣΕΡΡΑ», Καλογήρου Τζίνα, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της στο ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ., Παπαχρήστο Βασίλη, Δημοτικό Σύμβουλο της Παράταξης «Προοπτική Ζωής-Κώστας Ασκούνης» και η πρώην Υπ. Κοινοτική Σύμβουλος Καλλιθέας της Παράταξης «Προοπτική Ζωής-Κώστας Ασκούνης».

Ιδιαίτερη ήταν η τιμή από όλες και όλους που αψήφησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ζέσταναν με τη φιλομάθεια και την αγάπη για τον Πόντο την αίθουσά μας.

Η «ΕΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στην άψογη φιλοξενία του πολυχώρου πολιτισμού «Ο Δρόμος του Μεταξιού», μέσα στον οποίο γράφονται νέες σελίδες πολιτισμού από ανήσυχες πνευματικά συντροφιές της πόλης μας. 

Comments are closed.