Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Από σήμερα τα sms στις δικαιούχους – Τι συμπεριλαμβάνει

0
287

Πολιτικοί, στελέχη κομμάτων και γυναίκες που πάλεψαν με τον καρκίνο έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα σε μία ημέρα τιμής για την Φώφη Γεννηματά.

Με προσωπικές ιστορίες, μηνύματα αφύπνισης από γυναίκες που πέρασαν τον καρκίνο του μαστού και ιδιαίτερη μνεία στο έργο και τη μάχη της Φώφης Γεννηματά, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Η αείμνηστη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, που έφυγε από τη ζωή «χτυπημένη» από τον καρκίνο, αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος πολιτικός για να αναδείξει την τεράστια σημασία αυτού του προγράμματος και σήμερα σίγουρα θα ήταν περήφανη και χαμογελαστή.

  Ο Παύλος Χρηστίδης, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, με την κόρη της Αιμιλία Ντέκα-Γεννηματά (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για τον λόγο αυτό πολιτικοί και στελέχη από την Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και το μέλος του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρώην υπευθυνος του γραφείου τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ Παύλος Χρηστίδης, καθώς και γυναίκες που πάλεψαν και νίκησαν τον καρκίνο, τίμησαν τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά και μοιράστηκαν ιστορίες με ένα κεντρικό μήνυμα… «ΟΧΙ στον φόβο, ΝΑΙ στην πρόληψη».

Παρουσίαση του προγράμματος

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε χθες το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η παρουσίαση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά». Πρόκειται για την πρώτη δράση προληπτικής ιατρικής που ανακοινώνεται από τους υπουργούς Υγείας, Θάνο Πλεύρη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και αφορά στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού. Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου που διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν. 

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία παρουσίασε στοιχεία και έστειλε το μήνυμα «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές», και υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. 

Εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών, στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:

Γυναίκες οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

• Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση.

Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις: 

1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους

2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)

3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος) 

Με τον τρόπο αυτό, το πρόγραμμα δε σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

Η δε αποστολή των SMS ξεκίνησε από σήμερα το πρωί.

Πηγή:

Comments are closed.