«Προοπτική Ζωής»: «…Οφείλουμε άρα Μπορούμε…» – Ανακοίνωση Γυναικών της Δημοτικής Παράταξης

Την ανάγκη να υψωθεί ένα ανθρώπινο τείχος αντίστασης μπροστά στη βαρβαρότητα που ασκεί το καθεστώς των Ταλιμπάν απέναντι στις γυναίκες, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι γυναίκες – μέλη της Δημοτικής Παράταξης «Προοπτική Ζωής» Κώστας Ασκούνης.

Στην ανακοίνωση τους οι 25 γυναίκες που υπογράφουν την ανακοίνωση επισημαίνουν πως «…οι προτεραιότητες των μεγάλων δυνάμεων βρίσκονται μακριά από τις ανθρωπιστικές αξίες και αδιαφορούν για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, που έχουν δώσει μάχες, για να ξεφύγουν από τον σκοταδισμό των φυλετικών διακρίσεων…».

Συνεχίζοντας κάνουν μια ιστορική αναφορά στην παρουσία και τη δράση σπουδαίων γυναικών της Καλλιθέας οι οποίες σφράγισαν την ιστορία της πόλης, όπως η Σοφία Λασκαρίδου, η Έλλη Αλεξίου και η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη.

Καταλήγοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καλώντας  την Ελληνική Κυβέρνηση να σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στις γυναίκες του Αφγανιστάν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Γυναικών της Δημοτικής Παράταξης «Προοπτική Ζωής» Κώστας Ασκούνης

Κάθε δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία παρακολουθεί με αγωνία και αγανάκτηση τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Για άλλη μια φορά, οι προτεραιότητες των μεγάλων δυνάμεων βρίσκονται μακριά από τις ανθρωπιστικές αξίες και αδιαφορούν για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, που έχουν δώσει μάχες, για να ξεφύγουν από τον σκοταδισμό των φυλετικών διακρίσεων.

Όλες οι γυναίκες γνωρίζουμε ότι συνεχίζουμε να ζούμε σε περιβάλλοντα, στα οποία επιβιώνουν ακόμα στερεότυπα και προκαταλήψεις πατριαρχικών κοινωνιών. Ωστόσο, δίνουμε καθημερινά τον αγώνα, για να περιθωριοποιήσουμε τέτοιες προσεγγίσεις και για να ανταποκριθούμε στους πολλαπλούς ρόλους μας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο μας.

Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχουν εγκλωβιστεί στο καταπιεστικό και βίαιο καθεστώς των Ταλιμπάν και ζουν με τον φόβο και την ανασφάλεια. Δεν μπορεί κανείς να τους εγγυηθεί την απρόσκοπτη πρόσβαση στη μόρφωση, την εργασία και την υγεία. Οι κανόνες ένδυσης και συμπεριφοράς έχουν γίνει συρματοπλέγματα που πληγώνουν κάθε έννοια ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Σύμφωνα με μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, βρίσκονται αντιμέτωπες και με τον εφιάλτη της σεξουαλικής υποδούλωσης. Οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν τις νέες γυναίκες σαν λάφυρα πολέμου και τις προορίζουν για νύφες των μαχητών τους χωρίς τη θέλησή τους. Έτσι, κουρελιάζονται τα άρθρα των διεθνών συμβάσεων και οι πύλες της κολάσεως ανοίγουν για τα σύγχρονα χαρέμια!

Εμείς, οι γυναίκες της Δημοτικής Παράταξης «Προοπτική Ζωής – Κώστας Ασκούνης» καταγγέλλουμε κάθε πρακτική υποτίμησης της γυναίκας στο Αφγανιστάν. Είμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική φυλετικής διάκρισης που προκύπτει μάλιστα από αυθαίρετες ερμηνείες θρησκευτικών κειμένων.

Θεωρούμε συνένοχους σε αυτά τα εγκλήματα όλους αυτούς που αδιαφόρησαν για τη ζωή αυτών των ανθρώπων, υπολογίζοντας μόνο τα συμφέροντα των χωρών τους και απεμπολώντας την οικουμενική τους συνείδηση.

Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αξιοποιήσει κάθε μέσο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις θηριωδίες που διαπράττονται εις βάρος των γυναικών.

Την ιστορία της πόλης μας σφράγισαν σπουδαίες γυναίκες, όπως η Σοφία Λασκαρίδου, η Έλλη Αλεξίου και η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη. Επέβαλαν την παρουσία τους με το πνεύμα και την αγωνιστικότητά τους. Στη μνήμη αυτών των γυναικών, δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να γίνουν παθητικά όντα που καταδέχονται να παρακολουθούν αμήχανα την κατάντια του γυναικείου φύλου. Όλες οι γυναίκες της πόλης μας οφείλουμε να υψώσουμε ένα τείχος αντίστασης σε αυτήν τη βαρβαρότητα.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στις γυναίκες του Αφγανιστάν.

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΕΣ

ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΑΞΙΟΜΑΚΑΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΥΣΟΥΝΗ ΚΑΝΕΛΑ
ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ ΑΛΕΞΙΑ
ΓΡΥΠΑΡΗ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΔΕΜΙΣΟΓΛΟΥ ΖΩΗ
ΕΞΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑ
ΖΕΡΒΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΚΑΠΟΥΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΕΜΕΝΤΖΕΤΖΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΒΑΝΕΣΣΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑ
ΜΙΣΤΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΜΟΥΡΙΚΗ ΟΛΓΑ
ΜΟΥΣΤΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΠΑΠΑΔΕΑ ΣΟΦΙΑ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΧΡΥΣΑ
ΤΑΛΙΑΚΟΥ ΛΙΛΗ
ΥΠΑΣΠΙΣΤΙΔΗ ΕΛΕΝΗ
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ ΕΜΥ
ΧΑΒΕΝΕΤΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

Comments are closed.