«Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας»: Σκληρό ροκ με αφορμή το θερινό πρόγραμμα πολιτισμού…

0
464

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Παράταξη « Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» με την οποία ασκεί δριμύτατη κριτική για το πρόγραμμα με τίτλο  «πολιτιστικό καλοκαίρι & φθινόπωρο» 2020 που ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα Καλλιθέα» Λάζαρος Λασκαρίδης. 

Η δημοτική παράταξη του Θοδωρή Ψαλιδόπουλου εκφράζει σοβαρές αιτιάσεις για τον τρόπο που προχώρησε η διοίκηση του Δήμου στο σχεδιασμό του προγράμματος κάνοντας λόγο «…για καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας το οποίο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση,  χρεώνεται στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αλλά και συνολικά στη διοίκηση του Δήμου…».
Ωστόσο καλεί σε διάλογο την διοίκηση του Δήμου για τον Πολιτισμό, προκειμένου να υπάρξει μια άξια λόγου πρόταση που θα αποτυπώνει τις πραγματικές πολιτιστικές ανάγκες της αυτοδιοίκησης.

Η Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας»


Η«Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» εκφράζει την πλήρη διαφωνία και την απογοήτευσή της για το ανακοινωθέν πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καλλιθέας.

Η παράταξη επισημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ουδέποτε ενημερώθηκε για τις επικείμενες εκδηλώσεις. Προφανώς, η διοίκηση επιφυλάσσει στο Σώμα μόνο την εκ των υστέρων έγκριση των δαπανών τους, όπου βεβαίως αυτή προβλέπεται, ύστερα από την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η απουσία κάθε συνεννόησης μεταξύ της διοίκησης και της Επιτροπής Πολιτισμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η διοίκηση του Δήμου ανεκοίνωσε το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του επομένου τετραμήνου, έχοντας ενωρίτερα κατά δόλιο τρόπο αποφύγει τη διεξαγωγή συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του στις συνθήκες της πανδημίας, όπως είχε ζητήσει η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας».

Είναι φανερό ότι το δύσκολο αυτό πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνατότητες των διοικούντων. Η παράταξη τούς προσκαλεί και τώρα: Ελάτε να μιλήσουμε για τον πολιτισμό.

Ποιο κόστος;

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» δεν ανήκει μεταξύ εκείνων που με δημαγωγικούς όρους μεμψιμοιρούν για το κόστος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων ή δεν κατανοούν τη σημασία τους. Είναι, όμως, εντυπωσιακό ότι η διοίκηση του Δήμου σε καμμία ενημέρωση δεν έχει προβεί ως προς το ζήτημα αυτό και μάλιστα σε συνθήκες, κατά τις οποίες η υγειονομική κρίση και οι εξαιτίας της οικονομικές συνέπειες έχουν επιβάλει περιορισμούς στα έσοδα των Δήμων, μεταξύ άλλων και αυτού της Καλλιθέας.

Αυτό το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας χρεώνεται στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αλλά και συνολικά στη διοίκηση του Δήμου.

«Ατάκτως ερριμμένα»

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» δεν υποτιμά τη συνεργασία του Δήμου Καλλιθέας με ξένες μορφωτικές αποστολές στη χώρα μας. Εκφράζει, αντιθέτως, ικανοποίηση για τη συνέχιση αυτής της πρακτικής, η οποία είχε εγκαινιαστεί από προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου. Με την αντικειμενικότητα που επιθυμεί να τη διακρίνει, δεν διστάζει εξάλλου να εξάρει τη διεξαγωγή της έκθεσης βιβλίου, στην επιτυχία της οποίας επιθυμεί πολλαπλώς να συμβάλλει και με κάθε μέσο να ενθαρρύνει.

Η παράταξη εκτιμά, ωστόσο, ότι οι ανακοινωθείσες πολιτιστικές εκδηλώσεις, για τη διαφήμιση των οποίων είναι άγνωστο ποιο ποσό χρημάτων τελικώς θα διατεθεί, αποτελούν την επιτομή της περιγραφής του Ξενοφώντα: «λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶκέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν». Οι εκδηλώσεις στερούνται ειρμού και στόχου. Εάν υπάρχει κάποια χρησιμότητά τους, αυτή είναι να ικανοποιήσουν το πελατειακό περιβάλλον της διοίκησης του Δήμου. Κανέναν, όμως, δεν μπορούν να ξεγελάσουν αφού σχεδόν οι μισές (63) είναι προβολές κινηματογραφικών ταινιών. 

Η διοίκηση αγαπά τον κινηματογράφο. Αγνοεί, όμως, τον πολιτισμό. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι η πολιτιστική δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ταυτίζεται με την ψυχαγωγική εκτόνωση μιας βραδιάς, αλλά αντιπροσωπεύει το δικαίωμα του πολίτη να επικοινωνεί ελεύθερα με την καλλιτεχνική δημιουργία.

Εκτός τόπου και χρόνου αυταρέσκεια

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν, επιβεβαιώνουν ότι η διοίκηση του Δήμου ουδεμία έχει επαφή με τις πραγματικές συνθήκες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. 

Αντί να ακούσει τη φωνή των καλλιτεχνών που δεν αγωνιούν μόνο για το δικό τους ημερομίσθιο, αλλά και για τη συνολική κατάσταση της πολιτιστικής ζωής στις συνθήκες της πανδημίας, η διοίκηση ενός από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, με μακρά παράδοση στην πολιτιστική δράση, επιμένει να ζει με αυταρέσκεια και εγωπάθεια στον κόσμο της δικής της πραγματικότητας. Αδιαφορεί και απορρίπτει την υποχρέωσή της να στηρίξει τον καλλιτεχνικό κόσμο στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, απολύτως συντεταγμένη με την πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία θυμάται τους καλλιτέχνες για τις μεγάλες επετείους και τους ξεχνά στις μεγάλες δυσκολίες.Αδιαφορεί για τις τέχνες. Κάνει απλώς δημόσιες σχέσεις. Αδυνατεί να «κάνει πολιτισμό». Είναι παντελώς ανίκανη και ακατάρτιστη ώστε να κατανοήσει ότι μετά από αυτή την κρίση ούτε ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι ακριβώς ο ίδιος, ούτε η πολιτική μπορεί να μείνει ακριβώς η ίδια.

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» κατανοεί ότι στο πρόσωπο της διοίκησης δεν συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Ελπίζει, πάντως, ότι θα μπορέσει να συνομιλήσει.

Comments are closed.