«Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας»: Προσβλητική η απουσία του κ.Πατούλη. Μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση του Φαληρικού Όρμου

0
454

Με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη του Δήμου Καλλιθέας «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» έδωσε στη δημοσιότητα τα όσα ο επικεφαλής της παράταξης Θοδωρής Ψαλιδόπουλος ανέφερε στη πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Καλλιθέας και ΜοσχάτοΤαύρου στην οποία χαρακτήρισε προσβλητική την στάση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, εξηγώντας παράλληλα πως ενώ επί έξι μήνες έχει κατ επανάληψη προσκληθεί ο ίδιος να ενημερώσει τους δύο δήμους  για την εξέλιξη των έργων στο παραλιακό μέτωπο, ο ίδιος επέλεξε να μην παρευρεθεί. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η στάση του κ. Πατούλη «…οφείλεται προφανώς σε έπαρση και στην έλλειψη πολιτικού θάρρους...».

Στην ανακοίνωση δίδονται ακόμη τα στοιχεία με τα οποία, σύμφωνα με την «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» απορρίπτουν τον ισχυρισμό για την έλλειψη χρημάτων ενώ ο κ. Ψαλιδόπουλος στην τοποθέτηση του καταγγέλει τον Περιφερειάρχη Αττικής για ιδιωτικοποίηση του Φαληρικού Όρμου καλώντας τον κ. Πατούλη  «…να επιλέξει εάν επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο εποικοδομητικό ή απλώς κωμικοτραγικό…».

Η ανακοίνωση της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας» για την τοποθέτηση του κ. Ψαλιδόπουλου.

  1. Το περιεχόμενο της εισηγητικής τοποθέτησης της Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αττικής κας Δήμητρας Νάνου, όπως και οι ανησυχίες των δύο Δημάρχων επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να διεξαχθεί η κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου. Ωστόσο, αυτή η συνεδρίαση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής έπρεπε (επί έξι μήνες) να διεκδικηθεί, αντί να αποτελεί φυσιολογική ενέργεια της συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων και της Περιφέρειας για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Η συνεδρίαση περικλείει, όμως, μια προσβολή. Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» υπενθυμίζει ότι είχε προσκληθεί ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επιμελώς αρνήθηκε τελικά την πρόσκληση. Εφ’ όσον ο ίδιος δεν έχει παράσχει εξηγήσεις για την απουσία του, δικαιούμαστε να θεωρήσομε ότι αυτή οφείλεται προφανώς σε έπαρση, όπως και ενδεχομένως στην έλλειψη του πολιτικού θάρρους να υποστηρίξει την πολιτική του στο Φαληρικό Όρμο. Επισημαίνομε, εξάλλου, ότι υπ’ όψη των δύο Δημοτικών Συμβουλίων δεν ετέθη γραπτή εισήγηση των εκπροσώπων της Περιφέρειας, γεγονός που δεν προδίδει επαγγελματισμό.
  2. Ο κ. Πατούλης και η διοίκηση της Περιφέρειας οργανώνουν την ιδιωτικοποίηση του Παραλιακού μετώπου. Αλλά, θέτοντας αυτόν το στόχο, στην πραγματικότητα, απειλούν με τραγική καθυστέρηση, αν μη ματαίωση των έργων της ανάπλασης. Το εργοτάξιο κινδυνεύει να μείνει ανοιχτό πολύ πέραν των εκλογών του 2023.
  • Απορρίπτομε τον ισχυρισμό του κ. Πατούλη ότι η Περιφέρεια δεν έχει χρήματα για την προώθηση της β΄ φάσης. Την 30/9/2020, τα Ταμειακά αποθέματα της Περιφέρειας ανέρχονταν στα 251 εκ. €. Πώς, λοιπόν, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η β΄ φάση, για την οποία απαιτούνται περίπου 80 εκ., δηλαδή περίπου 30 εκ. € κατ’ έτος, μέχρι την προβλεπομένη διάρκεια των περίπου τριών ετών για την ολοκλήρωσή της; Και, στην απολύτως θεωρητική περίπτωση ότι λείπουν 30 εκ. € κατ’ έτος, γιατί η διοίκηση της Περιφέρειας δεν ανταποκρίνεται στη διάθεση συνεργασίας του κ. υπουργού των Εσωτερικών και το ενδιαφέρον του κ. Πρωθυπουργού για το έργο; Εκτός κι αν η Περιφέρεια στασιάζει εναντίον της Κυβερνήσεως.
  • Απορρίπτομε τον ισχυρισμό του κ. Πατούλη ότι η υπ’ αυτόν διοίκηση της Περιφέρειας παρέλαβε ατελείς μελέτες από την προκάτοχό της. Παρέλαβε μελέτες στο στάδιο των Τευχών Δημοπράτησης. Και, εν πάση περιπτώσει, εάν η διοίκηση της Περιφέρειας ήθελε να θεραπεύσει ατελείς μελέτες, ας προσελάμβανε τεχνικό και όχι χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Κατασκευάστηκε η θεωρία των ατελών μελετών για να προωθηθεί η αλλαγή της φυσιογνωμίας του έργου. Και, επιπλέον, σκοπίμως αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί, ώστε να επιτευχθεί ευχερέστερα η στροφή προς την ιδιωτική επένδυση. Εάν αλλάξει ο σχεδιασμός, το Οικολογικό Πάρκο στο Μοσχάτο εγκαταλείπεται. Εγκαταλείπονται και η Μαρίνα και οι εγκαταστάσεις των Δήμων. Και βέβαια κάθε παραχώρηση σε ιδιώτες θα είναι μακράς διαρκείας. Θα απαλειφθεί έτσι η μόνη δημόσια παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και μάλιστα η μοναδική οικολογική παρέμβαση.
  • Δεχόμαστε ότι το μόνο στοιχείο, το οποίο η διοίκηση της Περιφέρειας δεν παρέλαβε έτοιμο από την προηγουμένη, είναι η οργάνωση του Φορέα Διαχείρισης του Παραλιακού μετώπου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
  1. Καλούμε τους εκπροσώπους της Περιφέρειας να εγγυηθούν κατά την αποψινή συζήτηση την προσήλωσή της στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του έργου, αναπόσπαστο στοιχείο της οποίας είναι οι ήδη συντελεσθείσες παραχωρήσεις εγκαταστάσεων στο Δήμο Καλλιθέας. Να δεσμευθούν επί σαφούς χρονοδιαγράμματος για την εκτέλεση των φάσεών του. Και να δηλώσουν την άμεση δημοπράτηση της β΄ φάσης.
  2. Οι δημοτικές παρατάξεις «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» και «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, συνεπικουρώντας και τη διάθεση των δύο Δημάρχων, έχουν με καθαρότητα δηλώσει ότι δεν επιθυμούν τη σύγκρουση μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Και πως αυτή η εξέλιξη είναι μια μορφή θεσμικής εκτροπής. Καλούμε, συνεπώς, τη διοίκηση της Περιφέρειας να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Και να μην υπονομεύσει το ρόλο της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας στην αναπτυξιακή προοπτική των δύο Δήμων και την υπερτοπική σημασία του έργου, με άτοπες εμμονές σε δήθεν μεγαλόσχημα έργα. Πρέπει να επιλέξει εάν επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο εποικοδομητικό ή απλώς κωμικοτραγικό.

Comments are closed.