Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας : Αποδοκιμάζουμε την στάση του κ. Δημάρχου…

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η Συντονιστική Γραμματεία της Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» με επικεφαλής το Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, γνωστοποιεί τις προτάσεις της ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ παίρνει θέση και στα όσα έλαβαν χώρα στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας.

Στις σημαντικές παραγράφους της ανακοίνωσης ξεχωρίζει η αναγνώριση προς τη διοίκηση του Δήμου για τα μέτρα που έχει μέχρι τώρα λάβει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η «καταδίκη» «… της προκλητικής έπαρσης και της προσβλητικής αγένειας, με τις οποίες ο κ. Δήμαρχος αντιμετώπισε τις θέσεις και τις προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (μεταξύ αυτών και της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας»), όπως και του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου, υπονομεύοντας ο ίδιος τη συνεννόηση και το διάλογο που οι τρέχουσες συνθήκες απαιτούν…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας» :

Καλλιθέα, 22 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» 

Η Συντονιστική Γραμματεία της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας» συνεδρίασε χθες (21/4/2020) με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να προβεί σε ανασκόπηση των δράσεων του Δήμου Καλλιθέας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid – 19 και να αξιολογήσει τη στάση της διοίκησης, όπως αυτή εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση (15/4/2020) του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε επίσης με τηλεδιάσκεψη, ύστερα από σχετικές πιέσεις και κοινές ενέργειες τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

1. Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τους συμπολίτες μας να τηρούν με προσοχή τις οδηγίες των αρχών και της επιστημονικής κοινότητας για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Υπογραμμίζει την προειδοποίηση των επιστημόνων ότι η προγραμματιζόμενη σταδιακή ανάκληση των μέτρων δεν πρέπει να υπονομεύσει τις μέχρι τώρα προσπάθειες για την προστασία από την πανδημία.

 2. Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» εκτιμά ότι τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται τοπικά από το Δήμο Καλλιθέας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και είναι ενταγμένα στις γενικές κυβερνητικές οδηγίες, όπως αυτές καθορίζονται από τις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. 
Η παράταξη επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία των Δήμων των νοτίων προαστίων να χορηγηθούν, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, ηλεκτρονικά μέσα (tablets) σε μαθητές που δεν τα διαθέτουν, ώστε να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επισημαίνουμε, εξάλλου, και πάλι την ανάγκη λήψης ιδιαιτέρων μέτρων για την προστασία των αστέγων.

3. Η παράταξη διαπιστώνει, ωστόσο, με ανησυχία ότι πέρα από την άσκηση των τυπικών υπηρεσιακών της καθηκόντων, η διοίκηση του Δήμου έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να ενεργήσει με ωριμότητα και να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων, από τις οποίες διέρχονται η χώρα και η κοινωνία.

Η διοίκηση του Δήμου έχει αρνηθεί:

– Να διασφαλίσει τη διαφάνεια στις προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού, απορρίπτοντας την πρόταση της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας» για τη συγκρότηση άτυπης διαπαραταξιακής επιτροπής που θα μπορούσε να εγγυηθεί αδιάβλητο και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα των διαδικασιών.

– Να συνεργαστεί αξιόπιστα με το Σύλλογο Υπαλλήλων του Δήμου, αθετώντας την υπόσχεσή της για την πρόσληψη όλου του κατάλληλου προσωπικού από το δυναμικό πεπειραμένων εργαζομένων, η σύμβαση των οποίων είχε λήξει.

– Να ενδιαφερθεί πρακτικά για την απονομή υπερωριακής αμοιβής στους εργαζομένους στην Καθαριότητα και τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

– Να εγγυηθεί τη διαφάνεια και τη διαχειριστική δεοντολογία στις προμήθειες με απ’ ευθείας ανάθεση, με τη διαρκή και ίσως καταχρηστική αξιοποίηση αυτού του θεσμού στις έκτακτες περιστάσεις της πανδημίας και υπονομεύοντας έτσι την ανάγκη συναινέσεων.

– Να συμβάλλει στην ανάδειξη και τη διευθέτηση των μεγάλων ζητημάτων που προκαλεί η υγειονομική κρίση, όπως μεταξύ άλλων η απαλλαγή των νέων ανέργων που δημιουργούνται εξαιτίας της από δημοτικά τέλη και η προστασία της πρώτης κατοικίας που απειλείται.

– Να αντισταθεί στην κατάργηση του Προγράμματος «Φιλόδημος» και την απένταξη έργων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία είχε αποφασίσει να χρηματοδοτήσει η προηγουμένη Κυβέρνηση.

– Να διεκδικήσει πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Καλλιθέας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης υγειονομικής κρίσης.

4. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα προηγούμενα, η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» αποδοκιμάζει τη στάση του κ. Δημάρχου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καταδικάζουμε την προκλητική έπαρση και την προσβλητική αγένεια, με τις οποίες ο κ. Δήμαρχος αντιμετώπισε τις θέσεις και τις προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (μεταξύ αυτών και της «Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας»), όπως και του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου, υπονομεύοντας ο ίδιος τη συνεννόηση και το διάλογο που οι τρέχουσες συνθήκες απαιτούν. 

Η έξαλλη και ειρωνική συμπεριφορά εναντίον των αντιπάλων του ανακαλεί τις χειρότερες στιγμές των αντιπαραθέσεων στα φοιτητικά αμφιθέατρα του παρελθόντος. Μπορεί ο ίδιος να έχει διαπαιδαγωγηθεί σ’ αυτά. Αλλά, με τη στάση του, επιβεβαιώνει το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει εξαιτίας της έλλειψης πρωτοβουλιών και διάθεσης συνεργασίας. 
Τον καλούμε να συνειδητοποιήσει ότι ο θεσμικός του ρόλος τον υποχρεώνει σε σοβαρότητα.

5. Η παράταξη καλεί επίσης τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να μεριμνήσουν άμεσα για την απ’ ευθείας διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων του Σώματος, οι οποίες διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη.

6. Συνεδριάζοντας κατά την ημέρα, η οποία συμπίπτει με την 53η επέτειο της επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας, η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» δεν παραλείπει να τιμήσει τη μνήμη των αγωνιστών της Αριστεράς και του αντιδικτατορικού κινήματος που εργάστηκαν επί μακρόν και με συνέπεια για αποκατάσταση της δημοκρατίας, την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την εμπέδωση της κοινωνικής φυσιογνωμίας του Δήμου Καλλιθέας.

Επιφυλάσσεται για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν.

Comments are closed.