“Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας”: Αδρανής η διοίκηση, απέναντι στην πνευματική ιστορία & ζωή της Καλλιθέας

Η “Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας” σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γιάννης Χατζίνης” χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συνδράμει δράσεις της φιλολόγου Διαμερισματικής Συμβούλου Αγγελικής Αθανασακοπούλου που στόχο έχουν την προβολή του Κέντρου Μελέτης.

Ωστόσο στην ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη ασκεί κριτική στην διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας και καταλήγοντας επισημαίνει πως είναι αδρανής απέναντι στην πνευματική ιστορία καθώς και την ζωή της Καλλιθέας.

Η Ανακοίνωση της “Προοδευτικής Ενότητας Καλλιθέας”

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» εκφράζει την ικανοποίησή της για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/1/2021) να συνδράμει δράσεις της φιλολόγου και Διαμερισματικής Συμβούλου κας Αγγελικής Αθανασακοπούλου, οι οποίες στοχεύουν στην προβολή του Κέντρου Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Γιάννης Χατζίνης» και του έργου του διακεκριμένου αυτού λογοτέχνη και κριτικού. Η παράταξη εξαίρει τη συμβολή της Κοινότητας του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος στην προσπάθεια αυτή, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η σχετική της απόφαση να προωθήσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο επέτυχε να τερματίσει την αδιαφορία της διοίκησης για την τύχη του Κέντρου και την πίεσε να διατυπώσει κάποια πρόταση για τη δράση του. Υπενθυμίζεται ότι, ύστερα από την ψηφιοποίηση του αρχείου του Γιάννη Χατζίνη, η οποία ολοκληρώθηκε κατά τη δημοτική περίοδο 2010 – 2014, είναι η πρώτη φορά που η σημερινή διοίκηση του Δήμου σκέπτεται κάτι γι’ αυτόν τον πνευματικό χώρο. 

Η «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» επισημαίνει, πάντως, ότι εκτός από τη φιλοξενία της συστηματικής λογοτεχνικής δραστηριότητας του Νέου Πνευματικού Κύκλου, η οικία Χατζίνη επί των ημερών της παρούσας διοίκησης, πόρω απέχει από τη λειτουργία ενός πραγματικού Κέντρου Μελέτης της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, όπως προορίζεται ήδη από τη δεκαετία του ’80. Σημειώνουμε, επίσης, ότι η διοίκηση έχει ίσως πλήρως εγκαταλείψει τις προσπάθειες του Δήμου για την αξιοποίηση της κατοικίας του Ιωάννη Γρυπάρη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, προκειμένου να δημιουργηθεί Κέντρο Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Ουδεμία, εξάλλου, πρωτοβουλία η διοίκηση έχει αναλάβει σχετικά με τη διάσωση και αξιοποίηση της οικίας και της εξαιρετικά μεγάλης βιβλιοθήκης του κριτικού της λογοτεχνίας και πρώην Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Βαλέτα, επί της οδού Πριγκηπίσσης Αικατερίνης, ενώ απολύτως άγνωστο είναι εάν κάτι προτίθεται να κάνει για την υποστήριξη της Βιβλιοθήκης «Επτάλοφος», η οποία στεγάζεται το παλαιό κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Comments are closed.