«Προοδευτική ενότητα καθηγητών Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτο»: Ανακοίνωση για την Αγία Σοφία…

0
527

Τα αιρετά μέλη της «Προοδευτικής Ενότητας  Καθηγητών» της ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου, Αγγελική Αθανασακοπούλου και Σωτήρης Κουτσούκος δημοσίευσαν την παρακάτω ανακοίνωση για τη μετατροπή της Αγίας-Σοφιάς σε τζαμί:

“Σύμφωνα με απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου, που στηρίζει απόλυτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αγια-Σοφιά μετατρέπεται επίσημα σε μουσουλμανικό τέμενος.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί τις αντιδράσεις κάθε πνευματικού ανθρώπου και ενεργού πολίτη, καθώς προσβάλλονται οι αξίες που πρεσβεύει αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν τα ποικίλα γενεσιουργά αίτια λήψης μιας τέτοιας απόφασης.


Ο Τούρκος ηγέτης με αυτή την κίνηση επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στις σουνιτικές χώρες, κρατώντας συνειδητά πλέον τις αποστάσεις του από την Ε.Ε. Φαίνεται μάλιστα ότι δεν υπολογίζει ιδιαίτερα τις αντιδράσεις μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ακόμη, διακρίνεται η πολιτική του επιδίωξη να αποδομήσει τον Κεμάλ, ακυρώνοντας την απόφασή του να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε μουσείο το1934, ενώ είναι σαφής και η στροφή του στις δάφνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας.


Νοσταλγεί ένα θεοκρατικό καθεστώς που αντιστρατεύεται τις κοσμικές και προοδευτικές δυνάμεις και προκαλεί την αναζωπύρωση του φονταμενταλισμού, που βρίσκει απήχηση σταστρώματα του πληθυσμού με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Τα οικονομικά αδιέξοδα τουτουρκικού κράτους και η αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας στη γειτονικήχώρα τον πιέζουν ασφυκτικά με αποτέλεσμα να αναζητεί τρόπους, για να «βελτιώσει» τηνεικόνα του και να αυξήσει τη δημοτικότητά του.

Ως εκπαιδευτική κοινότητα οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε αυτή την απόφαση,γιατί η Αγια-Σοφιά είναι ένα μνημείο με οικουμενική διάσταση, σύμβολο για τουςορθόδοξους, τους καθολικούς και τους μουσουλμάνους, αλλά και ένας σταθμός στηβυζαντινή ναοδομία. Η χρήση της ως μουσείο αναδεικνύει όλες τις ιστορικές περιόδους στιςεπόμενες γενιές.

Κοντά σε αυτό, η μετατροπή του ορθόδοξου ναού-μουσείου σε τζαμίαποδεικνύει και την έλλειψη ανεκτικότητας σε κάθε διαφορετική θρησκεία, που συνιστάαναπόσπαστη ψηφίδα κάθε πολιτισμού. Παράλληλα, η απόφαση αυτή του Ερντογάν προκαλεί το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όταν οι διεθνείς οργανισμοί, που προστατεύουν το εν λόγω μνημείο, δεν καλούνται σε διάλογο γι’ αυτό το θέμα.


Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι ένας μουσειακός χώρος δεν θα πρέπει να πέφτει «θύμα» πολιτικώνσκοπιμοτήτων, αφού ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα του πνεύματος.

Συνεπώς, όλοι οι άνθρωποι της παιδείας και του πολιτισμού έχουμε την υποχρέωσηνα καλέσουμε την ελληνική κυβέρνηση, τους αρμόδιους οργανισμούς και τα διεθνή φόρα να κοινοποιήσουν τις σκοπιμότητες και τις επιπτώσεις αυτής της προσβλητικής απόφασης και να αξιώσουν τη συντονισμένη δράση τους σε όλα τα επίπεδα, ώστε οι διαμαρτυρίες να μην καταλήξουν «έπεα πτερόεντα».

Δεν δίνουμε απλώς μία μάχη για την υπεράσπιση ενός θρησκευτικού συμβόλου,αλλά έναν αγώνα, για να συνεχίσει η Αγια- Σοφιά να στεγάζει μια κληρονομιά που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα”.

Comments are closed.