Προληπτικός έλεγχος καρκίνου του μαστού

0
1960

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό. Περίπου μία γυναίκα στις δέκα θα προσβληθεί από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της, ωστόσο μόνο το 5-10% των συνολικών περιπτώσεων οφείλονται στην κληρονομικότητα.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη τις Ελληνικές ιδιαιτερότητες και αδυναμίες, επισημαίνει στις γυναίκες της χώρας μας που έχουν χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού τα παρακάτω:

1.Δεν συστήνει τη διεξαγωγή Μαστογραφίας από την ηλικία των 35.

2. Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία δεν συστήνονται ως προληπτικές εξετάσεις (παρά μόνο ως συμπληρωματικές στόν Μαστογραφικό έλεγχο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο)

3. Ο τακτικός προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος να αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών και να σταματά όταν η ηλικία και η κατάσταση της υγείας των γυναικών δεν προσφέρει επαρκές προσδόκιμο επιβίωσης.

4. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν τον ανά έτος ή ανά διετία έλεγχο αφού συζητήσουν το θέμα με τον γιατρό τους.

5. Η ψηφιακή μαστογραφία υπερτερεί στην ανακάλυψη πρώιμων καρκίνων σε γυναίκες 40-50 ετών και σε γυναίκες με πυκνό μαστό.

6. Η κλινική εξέταση συστήνεται να πραγματοποιείται από την ηλικία των 40 ετών.

Για τις γυναίκες υψηλού κινδύνου όπως είναι
α) Γυναίκες Ηλικίας μεγαλύτερες των 60 ετών.
β) Γυναίκες φορείς Γενετικών Μεταλλάξεων του Καρκίνου του Μαστού στις ίδιες ή στους 1ου Βαθμού συγγενείς τους.
γ) Γυναίκες με διάγνωση Καρκίνου του Μαστού σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών.
δ) Γυναίκες με προηγηθείσα Ακτινοθεραπεία για Λέμφωμα HODGKIN.
ε) Γυναίκες με προηγηθείσα διάγνωση Καρκίνου των Ωοθηκών.
στ) Γυναίκες με προηγηθείσα διάγνωση Λοβιακού Καρκίνου του Μαστού in situ κλπ ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά νωρίτερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Πότε εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και σε ποια ηλικία;

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, ενώ πιο συχνός είναι σε γυναίκες ηλικίας άνω των 60, αν και περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών είναι ηλικίας κάτω των 50.

Επειδή οι Ελληνίδες υπολείπονται σ’ ότι αφορά τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της πολιτείας και των οργανώσεων που ασχολούνται με τον καρκίνο και να ενημερώσουν τις γυναίκες.

7. Η αυτοεξέταση συστήνεται με την προυπόθεση να γίνεται με τρόπο ώστε οι γυναίκες να εξοικειωθούν με την εμφάνιση και τη σύσταση των μαστών τους, και να μπορούν έγκαιρα να απευθυνθούν σε γιατρό αν κάτι δεν είναι φυσιολογικό.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση στο μαστό;

Η γυναίκα μπορεί να εξεταστεί ύπτια, όρθια ή σε καθιστή θέση, μπροστά από καθρέπτη (ζητήστε από τον θεράποντα ιατρό να σας δείξει την τεχνική αυτοεξέτασης).

Κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης οποιαδήποτε ψηλαφητή διόγκωση από την ίδια τη γυναίκα ή αλλαγή στη χροιά και την υφή του δέρματος του μαστού αποτελεί λόγο επίσκεψης στον ιατρό της. Επίσης οποιουδήποτε χρώματος εκροή υγρού από τη θηλή ή αλλαγή στη θέση της θηλής σας είναι λόγος αναφοράς στον ιατρό.

ΥΠΟΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Πώς και πότε πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος;

Υπάρχουν διάφορες κατευθυντήριες οδηγίες από διαφορετικές χώρες για το πότε και το πώς θα πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος του μαστού. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, από το σύνολο του επιστημονικού χώρου, επικρατεί η γραμμή ότι μία κοπέλα θα πρέπει να αρχίζει την εξέταση του μαστού από τα 20 της χρόνια. Από την ηλικία των 20 μέχρι την ηλικία των 40 η αυτοεξέταση του μαστού και ο Υπερηχογραφικός έλεγχος αποτελούν τον τρόπο εξέτασης του μαστού.

Στην ηλικία των 40 και μετά μπορεί η γυναίκα να υποβληθεί σε μία μαστογραφία (Μαστογραφία αναφοράς).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του προληπτικού ελέγχου του μαστού;
• Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος του μαστού προλαμβάνει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού.

• Με τον προληπτικό έλεγχο, ο καρκίνος μπορεί να εντοπιστεί εύκολα, προτού καταλάβετε ότι υπάρχει και πριν να γίνει ψηλαφητός από τον γιατρό σας . Όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να τον νικήσετε.

• Εάν ο καρκίνος του μαστού εντοπιστεί νωρίς, οι πιθανότητες να υποβληθείτε σε μαστεκτομή (αφαίρεση του μαστού) ή χημειοθεραπεία είναι λιγότερες.

Παίζει ρόλο ο εμμηνορρυσιακός κύκλος μιας γυναίκας στον έλεγχο του Μαστού με Ψηλάφηση και Μαστογραφια;

Ο έλεγχος του μαστού πρέπει να πραγματοποιείται στην πρώτη φάση του καταμήνιου κύκλου της γυναίκας, δηλαδή 7-10 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου της ενώ στην φάση της εμμηνόπαυσης γίνεται οποιαδήποτε ημέρα.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ

Κλινική Εξέταση
Η κλινική εξέταση αποτελεί τη βασική διαγνωστική προσέγγιση για τις παθήσεις του μαστού.

Διενεργείται από εξειδικευμένο χειρουργό ο οποίος από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις ακτινολογικές εξετάσεις (μαστογραφία, υπέρηχος) θα προσεγγίσει διαγνωστικά το κάθε πρόβλημα.

Μαστογραφία

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η εξέταση εκλογής για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού.

Έχει την ικανότητα να μας δείχνει βλάβες προτού δώσουν κλινικά συμπτώματα.

Για το λόγο αυτό αποτελεί την εξέταση εκλογής στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, με δύο λήψεις, μια κεφαλουραία (CC) και μία λοξή (ΜLO), για κάθε μαστό. Όταν απαιτείται περαιτέρω διαγνωστικός έλεγχος γίνονται πρόσθετες μαστογραφικές λήψεις, όπως μεγεθυντικές,εντοπιστικές, πλάγιες κ.λ.π.

Υπέρηχοτομογραφία Μαστού με ή χωρίς Ελαστογραφικό έλεγχο

Ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος του μαστού χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στον προληπτικό και στον διαγνωστικό έλεγχο του μαστού.

Συμπληρώνει τη ψηφιακή μαστογραφία, διευκρινίζοντας τα ευρήματα της (αύξηση της ευαισθησίας), αναλύοντας την επιπροβολή των ιστών ή μελετώντας τον βαθμό Σκλήρυνσης αυτών και αναδεικνύοντας την παθολογία της εξεταζόμενης περιοχής.

Στις περιπτώσεις γυναικών με πυκνό μαστό, όπου η ευαισθησία της μαστογραφίας είναι χαμηλή μπορεί να μας δώσει πολύτιμες κλινικές πληροφορίες.

Μαγνητική Τομογραφία Μαστού (MRI Μαστού)

Μπορεί να μας βοηθήσει συμπληρωματικά της μαστογραφίας και του υπερήχου στους πυκνούς μαστούς
• στον μετεγχειρητικό μαστό,
• στην ύπαρξη ενθεμάτων Σιλικόνης (σε υποψία ρήξεως αυτών),
• προς αποκλεισμό ύπαρξης και δεύτερης εστίας καρκίνου μαστου στον ίδιο ή στον άλλο μαστό,
• σε παρουσία Μεταστάσεων στην αναζήτηση της πρωτοπαθούς εστίας,
• ύποπτης λεμφαδενοπάθειας στην Κλινική Εξέταση (Ψηλάφηση)

Τεστ Παπ Μαστού

Σε γυναίκες 25+ (που δεν υποβάλλονται ακόμα σε μαστογραφία) το τεστ Παπ μαστού HALO, είναι μία ακίνδυνη μέθοδος συλλογής υγρού από τους γαλακτοφόρους πόρους που είναι και το σημείο ανάπτυξης των περισσότερων καρκίνων (95%).

ΒΙΟΨΙΑ

Σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να λάβουμε υλικό για κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση από μια ύποπτη περιοχή.

Παρακέντηση με Λεπτή Βελόνη όπου λαμβάνεται κυτταρολογικό υλικό το οποίο αποστέλλεται στο Κυτταρολογικό εργαστήριο)

Λήψη Βιοψίας με μεγαλύτερη Βελόνη όπου, υπό τοπική αναισθησία, λαμβάνεται ιστολογικό υλικό το οποίο αποστέλλεται στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο.

ΤΡΟΠΟΙ ΛΗΨΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ

Α) Καθοδηγούμενη υπό Μαστογραφικό έλεγχο

Β) Στερεοτακτική Βιοψία υπό Μαστογραφικό έλεγχο

Γ) Καθοδηγούμενη υπό Υπερηχογραφικό έλεγχο

Δ) Καθοδηγούμενη υπό Μαγνητικό τομογράφο

Ε) Χειρουργική βιοψία με αφαίρεση τμήματος της βλάβης και ιστολογική εξέταση.

Από όλα τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως ο καρκίνος του μαστού δεν πρέπει πλέον να θεωρείται μια επάρατη νόσος όπως μέχρι πριν μερικά χρόνια, καθώς η επιστήμη έχει στην φαρέτρα της πλέον να επιδείξει σημαντικά όπλα στις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας αυτού.

ΣΩΤΗΡΙΟΣ Χ. ΚΑΡΒΕΛΑΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΣΥ
ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΝΑ (Η ΕΛΠΙΣ)

ΜΟΝΑΔΑ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΜΟΝΑΔΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Comments are closed.