Ποιος θα τους κάνει να «καταλάβουν»;

0
273

Ποιος θα τους κάνει να «καταλάβουν»;

Σχεδόν κλείνει χρόνος από την αρχή της πανδημίας και αυτά που η πολιτεία εξασφάλισε για τις δημόσιες δομές Υγείας απέχουν… έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες. Είναι προφανές και στους …μη γνωρίζοντες πως αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε επίπεδο, θα είχαμε αποφύγει τις τραγικές καταστάσεις που δυστυχώς ζούμε σε όλους τους χώρους Υγείας. Και πιο συγκεκριμένα, να τι δείχνει η εμπειρία μας από τον «Ευαγγελισμό» και μάλιστα ενόψει «3ου κύματος»:

  • Τις τελευταίες βδομάδες και κάθε βδομάδα δεκάδες συνάδελφοι από το προσωπικό έχουν μολυνθεί και μολύνονται. Ο αριθμός κυμαίνεται από 50 έως 70, με στοιχεία που δύσκολα συγκεντρώνει το Σωματείο, διότι επίσημη ενημέρωση προς εμάς ουδέποτε υπήρξε. Κοντά σ’ αυτούς και μερικές δεκάδες σε καραντίνα. Πρακτικά δηλαδή κάθε βδομάδα λείπει μόνο λόγω κορονοϊού μια 100άδα συναδέλφων. Υπήρξε ποτέ άμεση αναπλήρωση του προσωπικού; Οχι. Κι ας είναι κάτι που επισημάνθηκε και απαιτήθηκε από το σωματείο εδώ και ένα χρόνο!
  • Ολόκληρες κλινικές μπαίνουν σε καραντίνα (πριν λίγο καιρό η ορθοπεδική και η νευροχειρουργική, κατ’ επανάληψη χειρουργικές, αυτήν τη στιγμή μία παθολογική κ.ο.κ.), είτε γιατί βρέθηκαν ασθενείς των κλινικών αυτών θετικοί στον κορονοϊό, είτε επειδή μολύνθηκε προσωπικό. Οι ασθενείς αυτοί μεταφέρθηκαν στις κλινικές Covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας απίστευτος συνωστισμός, ειδικά μετά από γενική εφημερία. Εγινε συχνό περιοδικό τεστ σε όλο το προσωπικό και στους ασθενείς; Οχι! Κι ας το ζητάμε επίσης εδώ και ένα χρόνο.
  • Οι γιατροί των ΤΕΠ, εκτός από το βασικό τους μέλημα που είναι η υποδοχή των επειγόντων περιστατικών, Covid και non Covid, επιφορτίστηκαν τώρα και τους εμβολιασμούς. Εχουν γίνει χίλια κομμάτια. Πού να πρωτοπάνε; Ηρθε νέο προσωπικό για τους εμβολιασμούς; Οχι! Κι αυτό επισημάνθηκε από μας πριν καν αρχίσουν οι εμβολιασμοί!
  • Δόθηκε υπόσχεση εδώ και μήνες για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Εχει περάσει ήδη μήνας από την έναρξη των εμβολιασμών και γίνονται σχεδόν αποκλειστικά στα νοσοκομεία και σε ελάχιστα Κέντρα Υγείας. Αποτέλεσμα; Στον «Ευαγγελισμό» γίνονται 150 εμβολιασμοί τη μέρα (όλοι στις 2 βάρδιες) προσωπικού και εξωτερικών πολιτών και η στόχευση διοίκησης – κυβέρνησης είναι να γίνονται 250 – 270 τη μέρα! Πώς μπορεί ο «Ευαγγελισμός» με τις 60.000 (!) νοσηλείες το χρόνο και τους 500.000 (!) εξωτερικούς ασθενείς να δέχεται ακόμα μερικές δεκάδες χιλιάδες για τα εμβόλια; Πέραν του αυταπόδεικτου, ότι πρόκειται δηλαδή για αρμοδιότητα της ΠΦΥ, με ποιο προσωπικό φαντάζονται ότι μπορεί να διεκπεραιωθεί αυτό το βασικότατο κομμάτι της πρόληψης και προστασίας της υγείας του πληθυσμού; Τους ήδη εξουθενωμένους συναδέλφους από τις συνεχείς διπλοβάρδιες και την αναστολή αδειών; Πόσο θα αντέξουν και πώς θα πληρωθούν όταν έχουν ήδη ξεπεράσει τα πλαφόν υπερωριών – εφημεριών; Μήπως προσέλαβαν προσωπικό επί τούτου; Ανοιξαν τα δεκάδες νοσοκομεία και οι λοιπές δομές που έκλεισαν από το 2013 (όπως πολλές φορές διάφορες κυβερνήσεις εξήγγειλαν). ΟΧΙ. Παρότι πέραν από προφανές, είναι και πάγιο και διαχρονικό αίτημα των μαχόμενων υγειονομικών η ουσιαστική ανάπτυξη ΠΦΥ σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού!
  • Εχει ξεκινήσει μια σπουδαία μελέτη από το τμήμα Ανοσολογίας και Αιμοδοσίας για προσδιορισμό αντισωμάτων ανά διαστήματα έως και 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό, για να διαπιστωθεί αν και πόσο αναπτύσσονται αντισώματα και πόσο διαρκεί η ανοσία. Ηταν μήπως ενέργεια που απορρέει από κάποιο κεντρικό κρατικό σχεδιασμό; ΟΧΙ. Και πάλι, καλύφθηκε από πρωτοβουλία μαχόμενων υγειονομικών, παρότι πρόκειται για κομβικό επιστημονικό διακύβευμα!
  • Αναβλήθηκαν πολλά χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων, πάγωσαν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού, μειώθηκαν δραματικά τα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και πολλοί εξωτερικοί ασθενείς μετέθεσαν ή ακύρωσαν τα ραντεβού τους για εξετάσεις εξειδικευμένες που δεν γίνονται σε ΚΥ (π.χ. έλεγχος βηματοδοτών, βιοψίες όζων, ενδοσκοπήσεις κ.λπ.). Αποτέλεσμα να διαρραγεί η απαραίτητη συνέχεια στην παρακολούθηση χρόνιων νόσων ή η έγκαιρη διάγνωση που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση των περισσότερων νόσων. Αυτό ήδη από το καλοκαίρι έχει αποτυπωθεί με τραγικό τρόπο στις γενικές εφημερίες, όπου η πλειονότητα των περιστατικών φτάνουν περιπλεγμένα και πολύ πιο σύνθετα στην αντιμετώπιση. Μήπως πάρθηκαν μέτρα για να λυθεί αυτό το χάσμα που δημιουργήθηκε στις υπηρεσίες κυρίως των νοσοκομείων που προσδιορίστηκαν ως «αναφοράς για Covid»; ΟΧΙ. Κι όμως, έχει αναδειχθεί με πλούσια αρθρογραφία αλλά και μελέτες υγειονομικών μήνες τώρα!
  • Απόρροια του παραπάνω ήταν η μετατροπή αρκετών μεγάλων νοσοκομείων που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας για πλειάδα νόσων, σε «νοσοκομεία μιας νόσου». Μήπως αξιοποιήθηκε η πρότασή μας για πραγματική επίταξη ιδιωτικών δομών (και όχι αγορά υπηρεσιών) για την εξυπηρέτηση αυτών των ασθενών που έμειναν …μετέωροι; ΟΧΙ. Κι ας το τονίζουμε εδώ και ένα χρόνο! Για παράδειγμα, μόνο στα καρδιοχειρουργικά περιστατικά που ο «Ευαγγελισμός» και το «Ιπποκράτειο» καλύπτουν τη μισή Ελλάδα, υπήρξε μείωση τουλάχιστον κατά 30%. Πού πήγαν αυτοί οι ασθενείς; Προφανώς ακριβοπλήρωσαν τους επιχειρηματίες της Υγείας, που πάντα έχουν εύκαιρες τις μεγάλες τους δαγκάνες, και προφανώς, κάποιοι δεν απέφυγαν το μοιραίο λόγω οικονομικής ανέχειας (…)
  • Παράλληλα, με κάθε τρόπο και για πολλοστή φορά επιχειρήθηκε από τους διοικούντες η απαξίωση του Σωματείου μας. Απόδειξη πως στον ένα χρόνο της πανδημίας, με ορυμαγδό προβλημάτων, που ΕΜΕΙΣ μέσα στη μάχη λύναμε, η Διοίκηση μας αγνόησε κατ’ επανάληψη, λες και είναι φέουδό της ο «Ευαγγελισμός». Υπήρξε δημοκρατική συμπεριφορά; ΟΧΙ. Το αντίθετο. Σωρεία πειθαρχικών ποινών στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνευ αντικειμένου, μόνο για τρομοκράτηση και υποταγή των συναδέλφων.

* * *

Φυσικά σε ένα κείμενο είναι αδύνατο να περιγραφούν όλα τα προβλήματά μας που είναι πολλά, ιδιαίτερα και δύσκολα (…) Ο αγώνας μας είναι ΔΙΠΛΟΣ. Και για την πανδημία και για τη διεκδίκηση. Γι’ αυτό το Σωματείο μας συμμετέχει, όπως πάντα πρωτοπόρο σε όλες τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών: Και στις 28/1 με συγκέντρωση στα ΤΕΠ, και στις 3/2 για την ΠΦΥ, και στις 16/2 στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση έξω από τα εμπλεκόμενα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ «ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ»!


Ηλίας Π. ΣΙΩΡΑΣ
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», γεν. γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Comments are closed.