Ποιά μέτρα; και ποιο Lockdown; Έλεγχοι δεν υπάρχουν… ο «αιχμηρός»

0
442

Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Το ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών κάνει λόγο για ακόμη περισσότερους περιορισμούς προκειμένου να «σπάσει» η επέλαση του ιού.

Διαβάζουμε και μαθαίνουμε πως στις προθέσεις των ειδικών είναι ο περιορισμός των ηλικιών από 65 ετών και άνω αν δεν αποδώσουν τα τελευταία μέτρα των οποίων η εφαρμογή τίθεται σε ισχύ από αύριο Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020. Αυτό ουσιαστικά που αφήνει να διαρρεύσει η κυβέρνηση για περεταίρω περιορισμούς, ουσιαστικά είναι μια απλή ομολογία «αποτυχίας» του να ελεγχθεί η εξελισσόμενη εξάπλωση του κορωναϊού. Η πιο ορθολογική αντίδραση στα μέτρα που λαμβάνονται είναι να ακολουθούνται και απο ανάλογους ελέγχους, που όμως κάτι τέτοιο, δεδομένου της εξάπλωσης της πανδημίας, φαίνεται ότι δεν είχε πρακτική εφαρμογή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία του ενημέρωση την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά για «…σαρωτικούς ελέγχους στην εφαρμογή των ήδη υφισταμένων περιοριστικών μέτρων…».

Η μη ύπαρξη ελεγκτικών μηχανισμών είναι ένα μεγάλο μείον στην καθημερινότητα της οικονομίας, του λιανεμπορίου, στην εμπορία καυσίμων, στην εστίαση ακόμη και στην οδήγηση, καθώς και σε εκατοντάδες παράλληλες δραστηριότητες. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά οι μηχανισμοί αυτοί έχουν κατά κύριο λόγο προληπτικό χαρακτήρα απέναντι στον καταναλωτή, τον πολίτη, το υγειονομικό περιβάλλον μιας κοινωνίας και την ασφαλή διαβίωση των πολιτών της και συνεπώς την προστασία τους.

Άρα η απουσία ελέγχων στερεί σε μεγάλο βαθμό την επιτυχή έκβαση κάθε λήψης μέτρου. Θα σκεφθεί κάποιος, μα καλά στο εξωτερικό είναι καλλίτεροι από εμας και αποδέχονται κάθε παρόμοιο μέτρο; Όχι δεν είναι καλλίτεροι αλλά έχουν ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι είναι αμείλικτοι και αυτό είναι αποτρεπτικό για τους πολίτες τους. Δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» που θα «σβήσει» το πρόστιμο ή θα παρέμβει στο να «πέσει στα μαλακά».

Αφορμή αυτής της «αιχμηρής» παρέμβασης ήταν οι φωτογραφίες που μας έστειλε φίλος της «Νέα Καλλιθέα» τις οποίες αποθανάτισε χθες το βράδυ στις 11:20 περίπου, όπως μας γράφει στο email. Οι φωτογραφίες «τραβήχτηκαν» στο πιο κεντρικό σημείο του Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο, σε ένα δήμο που είναι επιδημιολογικά στα «κόκκινα». Εκεί όμως όπως φαίνεται κανείς δεν τηρεί το αντίστοιχο μέτρο της χρήσης μάσκας που ισχύει για πλατείες και δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού.

Όχι, ο φίλος του σάιτ δεν έκανε τον «ρουφιάνο» αλλά ήθελε όπως μας γράφει να αναδείξει ακριβώς αυτή μας την επισήμανση πως «κανένα μέτρο δεν αποδίδει αν δεν υπάρχει και ο κρατικός έλεγχος», γιατί η υπευθυνότητα του κάθε ενός από εμάς διαφέρει, και μπορεί αυτό να μην είναι κακό αλλά δεν είναι και καλό.

Έλα εσύ τώρα υφυπουργέ μου και φίλτατε πρωθυπουργέ και βάλτε περιορισμούς στους 65 και άνω, και έξω να γίνεται το έλα να δεις που όταν θα επιστρέφουν σπίτι τους οι νεότεροι θα μπορούν κάλλιστα να μεταφέρουν κάθε μορφής μικρόβια. Ε, όχι, δεν είναι λογική αυτή, μην κυκλώνετε το θέμα. Ή πηγαίντε σε ένα αναγκαστικό μίνι Lockdown που θα βοηθήσει στο «σπάσιμο» της μετάδοσης του ιού, όπως σας αναφέρουν οι επιστήμονες ή εφαρμόστε «δια ροπάλου» ελέγχους σε ότι αποφασίζετε, άλλες επιλογές δεν έχουμε.

Απλά κάντε το

Comments are closed.