ΠΟΕ-ΟΤΑ για την συνάντηση με Τ. Θεοδωρικάκο: Να δώσει λύσεις… Καμμία ανοχή σε εμπαιγμό και απαξίωση…

Άλλη μια συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο κατέληξε σε «εθιμοτυπική επίσκεψη», καθώς ο κ. Θεοδωρικάκος απέφυγε να μπει στην ουσία της συνάντησης, με το θεσμικό όργανο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «παγώνοντας» έτσι κάθε δυνατότητα συνεννόησης, κάνοντας μια ακόμη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να φαντάζει πολιτικά «αδιάφορη» για τον ίδιο.

Η τυπικότητα της ανακοίνωσης άλλωστε που εξέδωσε το υπουργείο φανερώνει την απόσταση που φαίνεται να αρχίζει να «ανοίγει» μεταξύ του υπουργού και των εργαζομένων στους Δήμους της χώρας, με την Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ να κάνει λόγο για ηχηρή απάντηση σε περίπτωση που ο κ. Θεοδωρικάκος δεν δώσει λύσεις στα προβλήματα που του έθεσαν οι εργαζόμενοι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε διαδοχικά με τα προεδρεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ και της ΠΟΠ- ΟΤΑ.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τον κ. Θεοδωρικάκο να ασχοληθεί με τα προβλήματα των εργαζομένων που οφείλει να επιλύει αντί να αναλώνεται σε επικοινωνιακές, ατελέσφορες και αδιέξοδες συναντήσεις μόνο και μόνο για να ισχυριστεί πως κάνει διάλογο με τα Συνδικάτα. Η ουσία πάντως είναι ότι ο υπουργός δεν έδειξε διάθεση για να επίλυση έστω και κάποιο από τα θέματα που του έθεσαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ


Νέα συνάντηση είχε χθες (20-7-2020) το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για τα φλέγοντα και εκκρεμή θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους της. Υπενθυμίζεται πώς η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών, που είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου 2020, απέβη άκαρπη, καθώς ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος επέμεινε σε μία παρελκυστική τακτική για όλα τα ζητήματα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έθεσε εκ νέου στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο τα μείζονα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως το πρόβλημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων, είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (άρθρο 178 του Ν.4635/2019), είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών (άρθρο 117 του Ν.4674/2020), ενώ ζήτησε να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες της υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και να μονιμοποιηθούν εργαζόμενοι που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αφού εργάζονται ανελλιπώς επί σειρά πολλών ετών.
Τέθηκαν επίσης στον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο από τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής χρόνια και εκκρεμή προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτή, για τα οποία πάντως ο Υπουργός Εσωτερικών δεν είπε λέξη. Ακολούθησε την ίδια τακτική επιδεικτικής απαξίωσης των εργαζομένων τη Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι… «καλό καλοκαίρι και στο επανιδείν»!!! Το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι πως μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο οι Σχολικές Καθαρίστριες θα προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας Ορισμένου Χρόνου όταν ως Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. επιμείναμε πως το αίτημά μας είναι η μονιμοποίησή τους.
Αν ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ως αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να ασχοληθεί με τα προβλήματα των εργαζομένων που οφείλει να επιλύει αντί να αναλώνεται σε επικοινωνιακές, ατελέσφορες και αδιέξοδες συναντήσεις μόνο και μόνο για να ισχυριστεί πως κάνει διάλογο με τα Συνδικάτα. Δεν επέδειξε καμιά διάθεση επίλυσης του παραμικρού αιτήματος.
Στο κ. Τάκη Θεοδωρικάκο η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παρέδωσε αναλυτικό Υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το οποίο και σας επισυνάπτουμε.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ξεκαθαρίζει πως στην επόμενη συνάντηση, που ο Υπουργός Εσωτερικών την προσδιόρισε περίπου στις 20 Αυγούστου 2020, καλό θα είναι να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις και χρονοδιαγράμματα. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποδέχονται τον εμπαιγμό, και την απαξίωση του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου που μαθηματικά οδηγεί στην σύγκρουση.
Σύντομα θα λάβουν ηχηρή απάντηση από έναν κλάδο που βρίσκεται πάντα και αποδεδειγμένα στην πρώτη γραμμή της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στους αγώνες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που εκπροσωπεί.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.


 1. Υπογραφή ΑΜΕΣΑ της Σ.Σ.Ε. και της Ε.Σ.Σ.Ε. για το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Α ́ Βαθμού.
 2. Κατάργηση του Νομοθετικού πλαισίου που δίνει το δικαίωμα σε Δήμους μέσω Οικονομικών Επιτροπών (Ο.Ε.) να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και να εκχωρούν τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό.
 3. Προσλήψεις προσωπικού-αντιμετώπιση των τεραστίων ελλείψεων που παρατηρούνται σε πολλές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων και Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).
 4. Σύνταξη νέων Ο.Ε.Υ., σε όλους τους Ο.Τ.Α. όπου θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε Δήμου.
 5. Καμία κατάργηση ή περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας από τους σημερινούς δικαιούχους. Επέκταση του επιδόματος και υπαγωγή στο καθεστώς ασφάλισης Β.Α.Ε. και άλλων ειδικοτήτων και κατηγοριών εργαζομένων λόγω της φύσης της εργασίας τους.
 6. Απελευθέρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Υπηρεσίες και Δομές των Δήμων.
 7. Μισθολογική αναγνώριση διετίας 2016-2017.
 8. Μονιμοποίηση των εργαζόμενων που απασχολούνται στις Κοινωνικές Δομές των
  Δήμων μέσω Ε.Σ.Π.Α. για πολλά χρόνια.
 9. Μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται στην Καθαριότητα των
  Σχολείων που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 10. Περαίωση της διαδικασίας που εκκρεμεί για την τακτοποίηση των εργαζομένων
  στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
 11. Διαδικασίες προκήρυξης και πρόσληψης της λεγόμενης «ουράς της 3Κ» (800
  περίπου εργαζόμενοι).
 12. Συγκρότηση υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας σε όλους τους Δήμους.
 13. Επικαιροποίηση του Ν.3731/2008, καθορισμός διαδικασίας πρόσληψης
  Δημοτικών Αστυνομικών-Εκπαίδευση.
  14.Καταβολή αναδρομικά της προσωπικής διαφοράς στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και Σχολικούς Φύλακες που επέστρεψαν από τα Σωφρονιστικά Καταστήματα και τα Νοσοκομεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 14. Την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε όσους μετατάσσονται σε ανώτερο κλάδο. 16.Αξιολόγηση εργαζομένων με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. Όχι σε συγκριτική-τιμωρητική
 15. αξιολόγηση που στόχο έχει την συρρίκνωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 16. και του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της.
 17. Τροποποίηση των διατάξεων του Ν.4354/2015 σχετικά με την μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού των Ο.Τ.Α. Α ́ Βαθμού που έχει υπαχθεί στο καθεστώς των Β.Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.3660/2008 ώστε να συνεχίσει να του χορηγούνται τα πλασματικά μισθολογικά κλιμάκια.
 18. Την τροποποίηση του Κώδικα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής του άρθρου 97 του Ν.4483/2017 που είχε συγκροτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.
  19.Εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζόμενων.
 19. Προστασία και αναβάθμιση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Κατοχύρωση των Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
 20. Την αυστηρή τήρηση της Νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια. Άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 21. Επαναφορά προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι αρμόδιοι υπάλληλοι που επιφορτίζονται με τον Έλεγχο εκκαθάρισης έκδοσης και πληρωμή χρηματικών ενταλμάτων θα πρέπει να ευθύνονται για κάθε ζημιά που προκαλείτε μόνο από βαριά αμέλεια ή δόλο, όπως ισχύει για τους υπαλλήλους του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα (άρθρο 85 του Ν.4446/2016). Κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 204 του Ν.4555/2018.
 22. Αναγνώριση και μισθολογικά της προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα.
 23. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  25.Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας προγραμμάτων
  ανακύκλωσης των ανέργων, καθώς και ενοικιαζόμενης εργασίας. Μια ενιαία και μόνιμη σχέση Εργασίας με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα.
 24. Αντιμετώπιση-Ανάκληση της υπ ́ αριθμ.: 31/2018 Πράξης του VII Τμήματος Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι η χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 98 του Ν.4483/2017 δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά του Ν.4354/2015. Σε διαφορετική περίπτωση να υπάρξει η προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης όπως σας έχει κατατεθεί από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
  27.Άμεση αντιμετώπιση των δαπανών μετακίνησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων, κυρίως Καλλικρατικών, Νησιωτικών ή Ορεινών Δήμων που αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στην έδρα του Δήμου όπου είναι υποχρεωμένοι από 1-1-2011 να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.
 25. Αποτροπή με κάθε τρόπο της προσπάθειας εκχώρησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (Σ.Δ.Ι.Τ., Φο.Δ.Σ.Α. ως Α.Ε.) σε ιδιώτες και επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους Ο.Τ.Α.
  29.Συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.).
 26. Μετατροπή όλων των Φο.Δ.Σ.Α. σε Ν.Π.Δ.Δ. συμπεριλαμβανομένων και όσων λειτουργούν υπό τη μορφή Α.Ε. και να επαναφερθεί το άρθρο 104 του Ν.3852/2010, καθώς είναι αναγκαία η ενιαία πολιτική διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
 27. Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 43 του Ν.4257/2014 για την εκχώρηση και ενεχυρίαση των ανταποδοτικών τελών σε Σ.Δ.Ι.Τ. για λόγους ενεργειακής αναβάθμισης κ.λπ.
 28. Αναγνώριση των Συμβάσεων Έργου ως προϋπηρεσία για όλες τις συνέπειες. 33.Την αναγνώριση μισθολογικά και βαθμολογικά όλων των χρόνων προϋπηρεσίας που είχαν στον Ιδιωτικό Τομέα και αποτελούσε τυπικό προσόν για την πρόσληψη τους στους Ο.Τ.Α. Α ́ βαθμού των Λογιστών για την εφαρμογή
  του διπλογραφικού συστήματος (προκήρυξη 7/5Κ/2003).
 29. Προσμέτρηση του χρόνου απασχόλησης των πτυχιούχων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. με συμβάσεις έργου εξαρτημένης εργασίας ή οποιασδήποτε άλλης μορφής με τον Ο.Α.Ε.Δ., την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Κ.Ε.Δ.Ε., κατά το χρονικό διάστημα 1997-1999 για την προετοιμασία και επιτυχή υλοποίηση του Ν.2539/1997 (Πρόγραμμα Ι. Καποδίστριας), ως προϋπηρεσία για μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη καθώς και συντάξιμη υπηρεσίας.
 30. Πρόβλεψη για τους δικαιούχους που δεν τους χορηγήθηκαν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) από 1-1-2017 έως σήμερα.
  36.Προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού με κατάλληλο και ικανό προσωπικό (προστασία ΑΜΕΑ)
 31. Απάντηση σε έγγραφα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου

Comments are closed.