Ποδόσφαιρο – Ρατσισμός στα Γήπεδα: Συνδεδεμένος με τις γενικότερες λογικές του οικοδομήματος

Η ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε στο γήπεδο της Βαλένθια ο 22χρονος Βραζιλιάνος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ, σε αγώνα των δυο ομάδων για το ισπανικό πρωτάθλημα της La Liga, επισκίασε τα αγωνιστικά δρώμενα στα ευρωπαϊκά γήπεδα τη βδομάδα που πέρασε.

επιμέλεια   Γιώργος Αντωνακάκης

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ορισμένοι από τους οπαδούς των γηπεδούχων έκαναν ήχους πιθήκου απευθυνόμενοι στον Βινίσιους, ενώ τον φώναζαν «μαϊμού» και «χαζό». Μάλιστα, ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε έντονα ζητώντας τη σύλληψη ενός από τους οπαδούς που βρίσκονταν στο πέταλο του γηπέδου, ως έναν από τους άνδρες που τον έβριζαν, με την αστυνομία ωστόσο απλά να απομακρύνει όσους βρίσκονταν κοντά στα κάγκελα και τη Βαλένθια να ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει ισόβια τους οπαδούς που έκαναν ρατσιστικές χειρονομίες στον ποδοσφαιριστή. Ας σημειωθεί πάντως πως ο συγκεκριμένος παίκτης δεν είναι η πρώτη φορά που τη φετινή σεζόν πέφτει θύμα ρατσιστικής επίθεσης, καθώς κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί άλλες δυο φορές τους προηγούμενους μήνες.

Το νέο περιστατικό πλέον λαμβάνει διαστάσεις και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, με αρκετούς συμπαίκτες και συναδέλφους του Βραζιλιάνου όπως και ομάδων τόσο εντός όσο και εκτός Ισπανίας να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Ενώ θέση για το θέμα πήραν από τους ποδοσφαιρικούς φορείς της Ισπανίας και τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο μέχρι και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα και την αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ.

Βιτρίνα των γενικότερων λογικών

Προφανώς τα όσα συνέβησαν στην περίπτωση του 22χρονου Βραζιλιάνου δεν αποτελούν μεμονωμένη περίπτωση και συμπτωματικό περιστατικό. Αντίθετα έρχονται να προστεθούν ως ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα παρόμοιων γεγονότων στα ευρωπαϊκά γήπεδα, που δείχνει μάλιστα να μεγαλώνει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια.

Associated Press

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παρόμοιας επίθεσης που δέχθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη οι διεθνείς παίκτες της Εθνικής Αγγλίας Μπέλιγχαμ και Στέρλινγκ στο γήπεδο της Βουδαπέστης από Ούγγρους οπαδούς πριν τον αγώνα των δύο χωρών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ενώ σχεδόν έναν χρόνο πριν άλλοι τρεις παίκτες της Εθνικής Αγγλίας, οι Σάντσο, Σάκα και Ράσφορντ, είχαν γίνει επίσης αποδέκτες ρατσιστικής επίθεσης μετά τα χαμένα τους πέναλτι στον τελικό του Εuro 2020 στο Γουέμπλεϊ κόντρα στην Ιταλία. Με αρκετά άλλα περιστατικά την τελευταία διετία σε γήπεδα της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας, ακόμα και στα Ελληνικά γήπεδα, να προσθέτουν συνεχώς νέα κομμάτια στο παζλ της γενικότερης εικόνας.

Καθώς το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, δομημένο εντός των λογικών του καπιταλιστικού συστήματος, λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος και βιτρίνα πέραν των επιχειρηματικών ανταγωνισμών για πειραματισμούς κάθε είδους και απώτερους ανταγωνισμούς, φαινόμενα όπως ο ρατσισμός ή τα επεισόδια στις εξέδρες μεταξύ οπαδών μόνο ξεκομμένα δεν μπορούν να θεωρηθούν από τις γενικότερες λογικές και πρακτικές που διέπουν το ίδιο το οικοδόμημα.

Καθιστώντας ξεκάθαρο πως ο ρατσισμός και οι διακρίσεις που γεννιούνται και αναπαράγονται στο έδαφος του εκμεταλλευτικού συστήματος και των ανταγωνιστικών σχέσεων βρίσκουν απήχηση σε όλους τους τομείς τους. Είναι πλέον προφανές ότι σε πληθώρα περιπτώσεων τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης αποτελούν χώρο «ξεπλύματος» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παράλληλα προώθησης μισαλλοδοξίας και ρατσισμού μέσα από την παρουσία φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων στις εξέδρες, με έντονα χαρακτηριστικά και του οργανωμένου εγκλήματος.

Οργανωμένοι «στρατοί» φύονται και εκκολάπτονται στο έδαφος του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, όπου κουμάντο κάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όπου ο ανταγωνισμός για τα κέρδη είναι αδυσώπητος. Στοιχεία που φυσικά καμιά σχέση δεν έχουν με τα μηνύματα που εκπέμπει ο αθλητισμός και έχουν να κάνουν με την άμιλλα, τη συναδέλφωση των λαών, την ειρήνη κ.τ.λ.

Ο υποκριτικός ρόλος και η προστασία του προϊόντος

2015 UEFA

«Δεν είναι η πρώτη φορά, δεν θα είναι η τελευταία. Αλλά δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει ποτέ ξανά (…) όλοι συμφωνούμε πως ούτε τα σποτάκια ούτε τα σλόγκαν θα αλλάξουν αυτούς τους ανθρώπους. Αν οι θεσμοί δεν θέλουν να βρουν μία πραγματική λύση, ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε μόνοι μας, για τους εαυτούς μας», έγραψε ο Πολ Πογκμπά, διεθνής Γάλλος με καταγωγή από τη Γουινέα παίκτης της Γιουβέντους, στο μήνυμα συμπαράστασης προς τον Βινίσιους μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε. Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος στα πρώτα μηνύματά του καυτηριάζει και ο ίδιος την πληθώρα των περιστατικών αλλά και τη στάση της Ισπανικής Ομοσπονδίας στο θέμα των ρατσιστικών επιθέσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η δεύτερη, ούτε η τρίτη. Ο ρατσισμός είναι φυσιολογικός στη La Liga. H διοργάνωση τον θεωρεί φυσιολογικό, όπως και η Ομοσπονδία, ενώ οι αντίπαλοι τον ενθαρρύνουν. Λυπάμαι πολύ».

Με το τελευταίο περιστατικό να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας διεθνή αντίδραση, ο πρόεδρος της FIFA, Tζιάνι Ινφαντίνο, εξέφρασε τη συμπαράστασή του αλλά και υπενθύμισε τις οδηγίες της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για τις ενέργειες των διαιτητών σε μια τέτοια περίπτωση, που μπορεί να οδηγήσουν και σε διακοπή αγώνα. Ενώ σε άλλες δηλώσεις του υπεραμύνθηκε του «αγώνα των FIFA/UEFA κατά του ρατσισμού» μέσω σχετικών εκδηλώσεων, τηλεοπτικών σποτ, μηνυμάτων κ.τ.λ., σε μια εμφανή προσπάθεια εξωραϊσμού και κυρίως αποποίησης των πραγματικών ευθυνών των διοικούντων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και των πρακτικών που συνοδεύουν το ίδιο το οικοδόμημα.

Οπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, το μέλημα τόσο των δυο οργανισμών του αθλήματος όσο και των εγχώριων κυβερνήσεων εστιάζεται στην προστασία του προϊόντος από τα κακώς κείμενα που εγκυμονούν τον κίνδυνο περαιτέρω απαξίωσης και απωλειών κερδών, και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούν στο ουσιαστικό χτύπημα των αιτιών που γεννούν τέτοια φαινόμενα. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η υποκριτική και μεροληπτική στάση που χαρακτηρίζει τους δύο ποδοσφαιρικούς οργανισμούς όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση αντιδράσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα (π.χ. βομβαρδισμός ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, αγώνας του Παλαιστινιακού λαού, Προσφυγικό) έναντι κάποιων άλλων (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία).
 

Πηγη ”Ρ”Μπ. Τσ.

Comments are closed.