Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για την Μάχη του Στάλνιγκραντ

0
193

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την Μάχη του Στάλινγκραντ που διοργανώνουν οι Οργανώσεις Νότιου Τομέα του ΚΚΕ στο Δημοτικό κινηματογράφο «Καλυψώ» στην Καλλιθέα,  η οποία ανοίγει τον κύκλο εκδηλώσεων τιμής που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τις επόμενες ημέρες, για να τιμήσει την 80η επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού στη μάχη του Στάλινγκραντ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μάκης Μακρής μέλος της ΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στον Νότιο Τομέα και οι επίσης υποψήφιες εκεί, Στέλλα Βαλαβάνη και Νάντια Στεφανίδη.

Έξω από την αίθουσα του κινηματογράφου, υπήρχε μια μικρή έκθεση με στοιχεία για την τιτάνια αυτή μάχη καθώς και το χρονικό της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή του σποτ του ΚΚΕ για την επέτειο εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Ρούλα Ελευθεριάδου, Πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθήνας, υποψήφια βουλευτής Νοτίου Τομέα του ΚΚΕ η όποια αναφέρθηκε αναλυτικά στην διεξαγωγή της μάχης του Στάλινγκραντ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η νικηφόρα έκβαση της μάχης του Στάλινγκραντ έδειξε την υπεροχή του σοσιαλισμού κατά του καπιταλισμού που γεννάει τον φασισμό. Το Στάλινγκραντ ήταν και είναι σταθμός της Ιστορίας, αποτύπωμα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, έμπρακτη εφαρμογή της κομμουνιστικής συνείδησης, κομμάτι της λαϊκής ψυχής, και έμπνευση για τις νεότερες γενιές. Μετά τις ανατροπές και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, εδώ και 30 χρόνια, η προσπάθεια να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν τον σοσιαλισμό, αγριεύει όλο και περισσότερο. 

(…) Όση λάσπη και να ρίχνουν για το σοσιαλισμό και την ιστορική και ηρωική διαδρομή των μπολσεβίκων-κομμουνιστών, δεν μπορούν να παρασύρουν όλους και ειδικά αυτούς που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν από κοντά την προσφορά του σοσιαλισμού. Να μην επηρεάζονται από τα ρώσικα μέσα ενημέρωσης και να μην παρασύρονται από τα επιχειρήματα της ρώσικης κυβέρνησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία καπηλεύεται τα φιλοσοβιετικά και αντιφασιστικά συναισθήματα του ρώσικου λαού».

Κάλεσε ακόμη σε ενίσχυση του ΚΚΕ ενώ ειδικότερα υπενθύμισε πως ήταν το μόνο πού κατέθεσε τροπολογία για τα στεγαστικά δάνεια των Ελλήνων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος.

Στην ομιλία της η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος, σημείωσε ότι μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής για την μάχη του Στάλινγκραντ, «τιμάμε τη Σοβιετική Ενωση, τον λαό της, τον Κόκκινο στρατό, τιμάμε το Κομμουνιστικό Κόμμα των Μπολσεβίκων, που ήταν επικεφαλής και καθοδηγητής αυτού του τιτάνιου αγώνα», που έκρινε όχι μόνο τα αποτελέσματα των μαχών του Ανατολικού Μετώπου, αλλά τη συνολική έκβαση του Β’ ΠΠ, δίνοντας «πνοή και δύναμη στα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα, στην ανάπτυξη του ένοπλου αγώνα που στη χώρα μας με μπροστάρη το ΚΚΕ έγραψαν σελίδες το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, το ΕΛΑΝ, η ΟΠΛΑ και μετέπειτα ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας».

Επισήμανε πως αυτή η εποποιία όπως και πολλές άλλες μάχες επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι «ένοπλος λαός με πίστη στο δίκιο του, με εμπιστοσύνη στη δύναμη του, με ατσαλένια πειθαρχία και θέληση και καθοδηγητή την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να πραγματοποιήσει το ακατόρθωτο, μπορεί να κάνει το αδύνατο, μπορεί να νικήσει».

Και υπογράμμισε ότι 80 χρόνια μετά «τα επιτελεία του εκμεταλλευτικού συστήματος κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σβήσουν τη φλόγα της αληθινής ιστορίας, που γράφτηκε με το αίμα των λαών» με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ που έχει βαφτίσει την 9η Μάη, την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης σε «Μέρα της Ευρώπης» κι έχει κάνει επίσημη πολιτική και ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού , της ΕΑΜικής Αντίστασης και από την πάλη του λαού μας την δεκαετία 1940-49, ξεσήκωνοντας τους παρευρισκόμενους. Συμμετείχαν οι: Μαριλίζα Λούντζη, φωνή, Στέφανος Χατζηαναγνώστου φλάουτο, Γιάννης Κοξαρακης κιθάρα και Κώστας Βλαχούτσος, ακορντεόν

Comments are closed.