Περιφ. Συμβ. Αττικής: Παρέμβαση Δ. Κάρναβου – Κ. Ασκούνη & Α. Ευθυμίου για τα έργα στο Φαληρικό Όρμο

0
425

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου, που αφορά στην ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Δημάρχων Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου και Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, του πρώην δημάρχου Καλλιθέας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστα Ασκούνη, του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη καθώς και εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων και φορέων.

Με αφορμή τη συζήτηση αυτή ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έδωσε τις δικές του απαντήσεις όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του έργου ενώ αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα προβλήματα που παρέλαβε η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας από την προηγούμενη και την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Αναφερόμενος στην ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου επεσήμανε πως αποτελεί ένα εμβληματικό έργο το οποίο βρίσκεται στις βασικές προτεραιότητες της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, λέγοντας πως “…με 4 συγκεκριμένα βήματα και πρωτοβουλίες το έργο προχωρά, παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία τους τελευταίους 11 μήνες…”

· Όλο αυτό το διάστημα επιλύονται προβλήματα που άφησε «κληρονομιά» ο πρόχειρος σχεδιασμός της προηγούμενης περιφερειακής αρχής .

· Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων, που δεν είχαν εξασφαλιστεί εξαρχής, για να γίνει πράξη η υλοποίηση της Β’ φάσης του έργου.

· Σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο πλάνο για τη διαχείριση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, όταν το έργο ολοκληρωθεί, που δεν είχε εξαρχής εκπονηθεί.

· Δεσμευόμαστε για τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του χώρου που θα δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης.

Η παρέμβαση του Δημάρχου Καλλιθέας Δ. Κάρναβου

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος στη δική του παρέμβαση ανέφερε πως “…για πολλοστή φορά θέλω να τονίσω ότι το ζήτημα της παραλίας είναι ένα θέμα μέγιστης προτεραιότητας για την πόλη μας, καθώς και για όλο το παράκτιο μέτωπο και την Αττική γενικότερα. Η ανάπλαση αυτή αποτελεί κομβικό έργο για την ποιότητα ζωής για το περιβάλλον αλλά και την ανάπτυξη της πόλης. Αυτή τη στιγμή το έργο παρουσιάζει σημαντικότατες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα αντί η πόλη να αποκτήσει μια γέφυρα προς την θάλασσα να βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο εργοτάξιο. Είναι σαφές για εμάς ότι η Β’ φάση του έργου θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας και η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και η διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου λειτουργίας του χώρου με ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων μας όπως προβλέπεται και από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Επιμένουμε στη θέση μας ότι το έργο και μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς κάθε καθυστέρηση του υπονομεύει την ολοκλήρωση του.

Είναι απαράδεκτη η εικόνα ενός εργοταξίου στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο βουνό από μπάζα, μια εικόνα που δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει για χρόνια. Τα Δημοτικά μας Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου έχουν τοποθετηθεί σχετικά και με ομόφωνη απόφαση που αποδεικνύει την ενότητα κατοίκων και Δημοτικών Παρατάξεων καθώς και την απόλυτη σημασία που έχει το έργο για όλους εμάς.

Πιστεύουμε πως δεν πρέπει να αλλάξουν οι όροι του Προεδρικού Διατάγματος, και μας χαροποιεί που ακούσαμε σχετική δήλωση του Περιφερειάρχη, εκφράζουμε την ανησυχία μας, καθώς για εμάς δεν χρειαζόταν η διαδικασία για την ανάδειξη συμβούλου, δεν ακούσαμε ούτε και σήμερα να γίνεται λόγος για την δημιουργία ενός φορέα λειτουργίας με την συμμετοχή των Δήμων, ζητάμε την άμεση δημοπράτηση καθώς μας προβληματίζει το διάστημα μεταξύ της Α’ και της Β’ φάσης των έργων, θέλουμε την πλήρη πρόσβαση στο φάκελο των μελετών και επιμένουμε στο δημόσιο χαρακτήρα του. Ωστόσο διαπιστώνουμε πως πολλές από τις μεθόδους χρηματοδότησης που ο σύμβουλος μπορεί να διερευνήσει δεν εγγυώνται κάτι τέτοιο. Ζητάμε τέλος να έχουμε μια διαρκή συνεργασία και διάλογο προκειμένου από κοινού να προχωρήσουμε  στην κατεύθυνση που όλοι πιστεύω ότι επιθυμούμε, οι πολίτες της Καλλιθέας και του Μοσχάτου – Ταύρου να αποκτήσουν ένα παράκτιο μέτωπο με την δική τους πρόσβαση σε αυτό..”.

Η παρέμβαση του Κώστα Ασκούνη

Ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Ασκούνης στην δική του παρέμβαση μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “…όπως ανέφεραν και οι Δήμαρχοι, το παράκτιο μέτωπο είναι για εμάς έργο στρατηγικής σημασίας. Ωστόσο το έργο ήδη έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που δεν μας τιμά με ένα νέο “σινικό τείχος” από μπάζα που παραπέμπει σε μια αισθητική και περιβαλλοντολογική υποβάθμιση της περιοχής.

Είμαστε απόλυτοι ότι τα έργα της Β’ φάσης θα πρέπει να δημοπρατηθούν αμέσως. Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα ανέφερε ο κ. Περιφερειάρχης σχετικά με τη χρηματοδότηση του εργου. Ανέφερε ως πηγές την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ΕΣΠΑ, Περιφερειακό Ταμείο, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Εθνικής Ανασυγκρότησης. Προέβλεψε μάλιστα ότι μάλλον θα προτιμηθεί το Ταμείο Εθνικής Ανασυγκρότησης. 

Η απόρριψη από την πλευρά του Περιφερειάρχη η χρηματοδότηση του έργου να γίνει με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) μας αφήνει ικανοποιημένους όπως και η δέσμευση σας ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή του Προεδρικού Διατάγματος. 

Ωστόσο με βάσει τα όσα είπατε κ. Πατούλη η καθυστέρηση του έργου φαίνεται ως αναπόφευκτη καθώς δεν θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2021 το έργο. Από την στιγμή που μας είπατε ότι το Β’ εξάμηνο του 2021 θα έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι τέλη του 2021 με αρχές του 2022. Το έργο θα έχει τουλάχιστον τρία (3) χρόνια υλοποίησης καταλαβαίνετε ότι καθυστερούσε πολύ.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω γιατί αποκλείετε την δημοπράτηση του έργου από τους πόρους της Περιφέρειας; Το 2020 είχατε εντάξει το έργο στον προϋπολογισμό της Περιφερειας με ποσό 167 εκ. €, αυτά τα έργα έχουν μια έκπτωση του 40 με 45% άρα θα είχαμε ένα τελικό κόστος 80 εκ. € που σημαίνει ότι για τρία χρόνια που θα διαρκέσει η εκτέλεση του έργου θα αναλογούσε ετησίως το ποσό των 27εκ. € περίπου. Νομίζω ότι η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα να το προχωρήσει άμεσα, όταν μάλιστα ο ίδιος αναγνωρίζεται πως πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Αττική αλλά και για την χώρα…”.

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Ασκούνης επισήμανε πως “…ο Φορέας Διαχείρισης είναι για εμάς πρωταρχική προϋπόθεση όπως και η συμμετοχή των Δήμων μας  σε αυτόν και θα ήθελα ολοκληρώνοντας να σας πω ότι το Προεδρικο Διαταγμα του 2013 προβλέπει την ύπαρξη του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο παραλιακό μέτωπο και θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ύπαρξη του καθώς φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά σε καθημερινή βάση και πρόκειται για σημαντική κυψέλη αθλητών…”.

Η παρέμβαση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου στη δική του παρέμβαση ανέφερε ότι “…το συγκεκριμένο έργο δεν αφορά μόνο τους δύο Δήμους Μοσχάτου και Καλλιθέας αλλά και ολόκληρη την Αττική. Να στραφεί η πόλη προς την θάλασσα έλεγαν εδώ και πολλά χρόνια οι πρωθυπουργοί μετά την πτώση της χούντας. Αυτό θέλουμε και εμείς. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι γιατί οι αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου να αναλάβει το έργο η Περιφέρεια αποδείχθηκαν πολύ σωστές. Η ανάληψη του έργου από την Περιφέρεια το 2011 αποδεικνύει την ικανότητα της Αυτοδιοίκησης να μπορεί να αναλαμβάνει τέτοιου μεγέθους έργα, όπως το συγκεκριμένο που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει χαρακτήρα μόνο αθλητικό, πολιτιστικό ή αναψυχής αλλά είναι ένα έργο που έρχεται για να προστατεύσει με την υλοποίηση του ζωές και περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων στις χαμηλές περιοχές της Καλλιθέας του Μοσχάτου και του Νέου Φαλήρου. Η σημασία των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων του έργου που έγιναν και θα συμπληρωθούν με τα έργα στον Ιλισσό αλλά και του έργου της ανανέωσης των υδάτων του Κηφισού ποταμού θα αποτελέσουν ξεχωριστό κομμάτι αναβάθμισης της περιοχής.

Είναι βέβαιο ότι έχουμε καθυστερήσει πολύ, και όταν ένα έργο καθυστερεί απαξιώνεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν προχειρότητες στην υλοποίηση του. Θεωρώ λοιπόν πως άμεσα πρέπει να δημοπρατηθεί η Β’ φάση του έργου να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο. Η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα και σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία να βρει τα χρήματα της Β’ φάσης.

Επιμένουμε στην απόρριψη οποιασδήποτε αλλαγής του Προεδρικού Διατάγματος, καμμία αλλαγή στις χρήσεις γης, καμμία αλλαγή στους συντελεστές δόμησης και με ένα πάρκο ανοικτό στον κόσμο. Άμεση απομάκρυνση των μπαζών από το εργοτάξιο. 

Για εμάς το παράκτιο μέτωπο είναι εννιαίο, δεν αφορά μόνο το Μοσχάτο και την Καλλιθέα, ήδη ξεκίνησαν και τα έργα στο Μικρολίμανο όπου και εκεί αποκαθίσταται η πρόσβαση της πόλης προς την θάλασσα. Πρέπει άμεσα να αποδοθεί το δίκαιο στους ταλαιπωρημένους Δήμους Μοσχάτου και Καλλιθέας από τον αποκλεισμό των πόλεων τους από την θάλασσα.

Επειδή λέγεται πως τα έργα γίνονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θέλω να σας πω ότι αυτό το έργο σχεδιαζόταν πολύ πριν την ύπαρξη του ΚΠΙΣΝ στην περιοχή. Ήταν ένα έργο που σχεδιαζόταν να προστατεύσει τις περιοχές από τις πλημμύρες, καθώς τα περισσότερα από τα νερά της Αττικής μέσω του Κηφισού και του Ιλισσού καταλήγουν στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου. Μοσχάτο, Καλλιθέα και Ταύρος δεν διοχετεύουν ούτε σταγόνα νερού στους δύο αυτούς ποταμούς. Επομένως είναι ένα έργο που δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου…”.

Δείτε ολόκληρη τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

https://youtu.be/p2TEY9p8ql4


Comments are closed.