«Παραλύει» η χώρα αύριο – 24ωρη Πανελλαδική απεργία – Κλειστά και τα σχολεία

0
553

Πανελλαδική 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη (21/9), μια σειρά από Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα με αφορμή την κατάθεση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στην απεργία που βάζει κυρίως στο επίκεντρο τις 13 ώρες δουλειάς, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά κλάδων, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης κ.α, μέχρι στιγμής έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής:

  • Η ΑΔΕΔΥ (Δημόσιοι Υπάλληλοι)
  • Η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία)
  • Το ΠΑΜΕ
  • Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, ΚλωστοϋφαντουργίαςΙματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου και πολλά άλλα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

Σε μαζικές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι δάσκαλοι και καθηγητές μέσω της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ αναφέρει:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.»

Τι ισχύει με τις μεταφορές.

Στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών αποφάσισε να συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας.

Τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου.

Οι στάσεις εργασίας είναι προγραμματισμένες από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα.

Παμπειραϊκή απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

Την απεργία στηρίζει και ο ΠΑΣΕΝΤ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό) τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «Το Εργασιακό Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή μας γυρίζει στην εποχή του Μεσαίωνα και συνθλίβει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε παραμείνει από την λαίλαπα των Μνημονίων».

Απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Με απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Που θα υπάρχουν προσυγκεντρώσεις 

Στην Αθήνα

ΕΚΑ: Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος

ΠΑΜΕ :Στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Α.Δ.Ε.Δ.Υ: Στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30πμ

Comments are closed.