ΠέΖο. Τα πρώτα μας γενέθλια!!
Ένας χρόνος και επίσημα Σύλλογος! Ο ΠέΖΟ μας σβήνει το πρώτο του κεράκι. Κανονικά θα είχαμε ετοιμάσει κάποια γιορτή, θα ανταλλάσσαμε ευχές, θα, θα…, Πολλά θα κάναμε, αλλά…
Εμείς παρ’ όλα αυτά, αφήσαμε τα «κανονικά», τα «θα» και τα «αλλά» και σηκώσαμε μανίκια. Ήταν δύσκολος χρόνος ομολογουμένως, μα ήταν και πρόκληση, για να κρατηθεί ο ιστός, να δεθούμε περισσότερο, να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν δράσεις και οράματα. Οι περισσότεροι από εμάς είτε βγήκαν μπροστά, αναλαμβάνοντας έργο, είτε προτίμησαν να παρακολουθήσουν και να εμψυχώσουν με την παρουσία τους, διαδικτυακή ή φυσική, δεν εγκατέλειψαν, δεν τα παράτησαν, και δήλωσαν ‘παρών’ στο “Πεχνίδι” μας.
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή, συναντάμε την Ανατολή και την Λέσχη Ανάγνωσης να οργανώνει απογευματινό καφεδάκι, καλώντας στην παρέα μας την συγγραφέα Χίλντα Παπαδημητρίου,
την Θεολογία, να πραγματοποιεί περίπατο-ξενάγηση σε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης μας,
το Δ.Σ. να οργανώνει την κοπή της πίτας του Συλλόγου μας
και την Στέλλα, την Αθηνά, την Χαρά και τον Παναγιώτη να ετοιμάζουν την πρώτη μας μεγάλη εκδήλωση, με όνομα «Γαϊτανάκια και Κορδέλες» στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας και αντικείμενο χοροί και έθιμα της Αποκριάς. Τριάντα μέλη μας χόρεψαν, αφηγήθηκαν, πήραν μέρος στην παράσταση.
Ετοιμάζουμε στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ, μια μικρή ταινία με εικόνες από την Καλλιθέα, που έχει επενδυθεί με δύο τραγούδια του Διονύση Τσακνή, που ερμηνεύουν 200 μαθητές μας, με την παρουσία του μεγάλου τραγουδοποιού.
Τίτλος της δράσης: «Ένα τραγούδι για την Καλλιθέα»
Μετά συναντάμε τον κ. Covid 19, ο οποίος ήρθε και θρονιάστηκε, ακάλεστος κι ανεπιθύμητος. Ε, και ; είπαμε εμείς και συνεχίσαμε, με προφυλάξεις, αλλά συνεχίσαμε…
Μείναμε Σπίτι, όπως μας είπαν, αλλά εμείς Μείναμε σε Όμορφο Σπίτι, διοργανώνοντας έναν διαγωνισμό σε συνεργασία με τον Δήμο, προσπαθώντας να μετατρέψουμε τις ημέρες της πρώτης καραντίνας σε ημέρες δημιουργίας, να μυρίσει έστω λίγο Άνοιξη!
Φτιάξαμε τα μπαλκόνια, τις αυλές ακόμα και τις ταράτσες μας, με την Πέγκυ, την Στελλίνα, την Καίτη, τον Παναγιώτη, την Στέλλα και το Νίκο να αποθανατίζει τις στιγμές, να καλούν τους Καλλιθεάτες να συμμετέχουν και να διοργανώνουν, μια Γιορτή χρωμάτων, για την επιβράβευση όσων έπεξαν.
Μείναμε Σπίτι, όπως μας είπαν και γεμίσαμε τις ώρες μας με αναμνήσεις και εικαστικές προτάσεις, ξεκινώντας σε συνεργασία με τον Δήμο, μια δράση με πολύ μέλλον, μια που καταγράφει το παρελθόν και την ιστορία της Καλλιθέας, μέσα από αφηγήσεις και μαρτυρίες των πολιτών της. Παράλληλα, πολλοί φιλοτέχνησαν τις πινακίδες των οδών της πόλης μας, θέλοντας να κάνουμε δρόμους με άποψη. 60 άνθρωποι ζωγράφισαν, έγραψαν, μίλησαν για την Καλλιθέα. Ήταν εκφράσεις καρδιάς και νου, που έβαλαν τις βάσεις, για να δημιουργηθεί μια δράση με ονοματεπώνυμο : Δρόμων Αφήγηση.
Ήταν τόσο πολύτιμο το υλικό, που συλλέξαμε όλοι μαζί, που στα επίσημα Εγκαίνια της δράσης, συνεργάστηκαν 25 μέλη, για να μπορέσει να φανεί ένα κομμάτι της.
Και πριν φύγει το καλοκαίρι, το δεύτερο μέρος της δράσης ήταν έτοιμο σε συνεργασία με τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Καλλιθέας, ετοιμάστηκε το πρώτο μας Λεύκωμα, που βρίσκεται πλέον στην διαδικασία της έκδοσης του. Η Καλλιθέα των Εμπορικών είναι η πρώτη έντυπη μορφή της δράσης, που οικονομικά στηρίχθηκε από την συνεργασία μας με την Υδρόγειο Ασφαλιστική, ενώ την επιμέλεια των κειμένων ανέλαβαν η Θεολογία και η Ανατολή. Τις συναντήσεις με τους επαγγελματίες ανέλαβαν η Ντίνα, η Γιώτα, η Βούλα, η Αθηνά, η Καίτη, η Ξανθίππη, η Πέγκυ, ο Παναγιώτης και η Στέλλα. Τον δύσκολο έργο της απομαγνητοφώνησης των συνομιλιών είχε ολοκληρωτικά η Μαρίνα και τις επιλογές των εικόνων του βιβλίου η Χαρούλα.
Το Φθινόπωρο εγκαινιάζουμε συνεργασία με την Νέα Καλλιθέα και πλέον αρθρογραφούμε ερασιτεχνικά σε δική μας στήλη με όνομα ΠΕΖΟ…ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ. Η Βάσω, η Ρένα, η Μαρίνα, η Ντίνα, η Θεολογία, η Ειρήνη, η Στέλλα, η Πέννυ πεζογραφούν και ο Παναγιώτης επιμελείται της παρουσίασης και της δημοσίευσης.
Κι όταν η δεύτερη καραντίνα είναι πλέον γεγονός, εμείς με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση, ετοιμάζουμε δώρα αγάπης για τους Σαμιώτες, που δοκιμάζονται από το φονικό σεισμό.
Οι διαδικασίες άμεσες και συνοπτικές. Η Βάσω επικοινωνεί με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Σάμου, η Μαρία διαθέτει το σπίτι της, ο Ανδρέας το αυτοκίνητό του, για την συλλογή και την συσκευασία των προϊόντων, που 40 μέλη μας προσφέρουν, για να στείλουμε έτσι στη Σάμο με Αγάπη την αλληλεγγύη μας, για την μεγάλη δοκιμασία τους.
Κάπως έτσι έφτασαν και τα Χριστούγεννα, στις παραμονές τους και με την χορηγία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, προχωράμε στην δημιουργία ημερολογίου της νέας χρονιάς, φιλοτεχνημένο με τα έργα των μαθητών των σχολείων μας, που βραβεύτηκαν στο Μαθητικό Φεστιβάλ, που αναβλήθηκε. Το ημερολόγιο επιμελήθηκαν η Δέσποινα, η Αθηνά και η Στέλλα και μοιράζεται στα Σχολεία μας από τα μέλη μας, που είναι στην Επιτροπή του Μαθητικού Φεστιβάλ.
Το Ημερολόγιο του 2021 δόθηκε και στα μέλη, που έφεραν τις ευχές τους γραμμένες σε κάρτα, μια που δεν υπήρχε άλλος τρόπος να ειπωθούν οι ευχές.
Την ανταλλαγή ευχών και τον τρόπο της, οργάνωσε η Ξανθίππη.
Και να’ μαστε τώρα στο 2021, να σχεδιάζουμε τις δράσεις της νέας χρονιάς με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, με στόχους και όραμα. Όλοι εμείς, οι άνθρωποι του ΠέΖΟ σήμερα γιορτάζουμε και καμαρώνουμε γι’ αυτό που φτιάξαμε.
Γιατί, όταν οι άνθρωποι μπορούν να συνεργάζονται, να μοιράζονται και να εκτιμούν, τότε οι παρέες πάντα θα γράφουν ιστορία !
ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ !!
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ:
Στέλλα Γεωργίου, Παναγιώτης Ντάβαρης