ΠέΖΟ τέχνες….. Ο ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ του Ευγένιου Ιονέσκο

0
540

Με αφορμή μια παράσταση …. Μετά την τεράστια επιτυχία και τα αλλεπάλληλα sold out,  που σημείωσε κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο, το αριστουργηματικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «ΟΡΙΝΟΚΕΡΟΣ» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός.

 «Ο ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ» είναι θεατρικό έργο γραμμένο από τον Ευγένιο Ιονέσκο το 1959. Το έργο ανήκει στη θεατρική σχολή «Θέατρο του Παραλόγου».  Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Ντίσελντορφ 6 Νοέμβριου 1959 και έκτοτε γνώρισε διεθνή επιτυχία. Στην Ελλάδα παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο το  1997 στην Κεντρική Σκηνή .

Σε αυτήν την αλλόκοτη και παράλογη ιστορία του θεατρικού έργου, ο συγγραφέας μας περιγράφει μια μικρή επαρχιακή πόλη, στην οποία όλοι οι άνθρωποι μετατρέπονται βαθμιαία σε ρινόκερους, χάνουν την ανθρωπιά τους, αποκτηνώνονται και προσαρμόζονται στο κομφορμιστικό ρεύμα της εποχής τους, με την ενσωμάτωσή τους στη νέα ζωώδη κυρίαρχη κατάσταση πραγμάτων. Το έργο κλείνει με την εσωτερική πάλη του πρωταγωνιστή, του Μπερανζέ, του «ανθρωπάκου», που αντιστέκεται μέχρις εσχάτων, στη γοητεία του φαινομένου της αγέλης, αυτός που παραμένει άνθρωπος και παίρνει την ύστατη απόφαση  να πολεμήσει:

«Θα υπερασπίσω τον εαυτόν μου ενάντια σ’ όλο τον κόσμο… δεν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρια, θα πολεμήσω… Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος… και μέχρι να ‘έρθει το τέλος … θα παραμείνω άνθρωπος! Όχιδεν θα συνθηκολογήσω!… ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ!»

Το έργο συνήθως ερμηνεύεται ως αντίδραση και κριτική στην αιφνίδια έξαρση του Φασισμού και του Ναζισμού, κατά τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και διερευνά τα ζητήματα του κομφορμισμού, του πολιτισμού, των μαζικών κινημάτων, της φιλοσοφίας και της ηθικής, … τόσο παλιά… μα τόσο τωρινά!!!

Επιμέλεια: 

         Μαρίνα Γιατρά

Κίτσου Κων/να

Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.