ΠέΖΟ…Εκκλησιάζουσες – Κλικ στην εντυπωσιακή παράσταση με το φακό του Ανδρέα Ανδρεόπουλου

0
719

φωτό: Ανδρέας Ανδρεόπουλος

Δεν είμαστε κριτικοί θεάτρου πολύ δε περισσότερο δεν έχουμε και τέτοια διάθεση. Απλά από τη θέση του θεατή, της παράστασης που έδωσε η θεατρική ομάδα του ΠέΖΟ, μπορούμε να μεταφέρουμε συναισθήματα, στιγμές και εντυπώσεις από τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, που η ομάδα του Πολιτιστκού συλλόγου επέλεξε να παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ήταν τυχαία, η εισαγωγή όμως του παρουσιαστή Νίκου Νικολόπουλου μας «πονήρεψε».

Όταν δε ξεκίνησε η παράσταση είμασταν σίγουροι, από την απόδοση των πρωταγωνιστών της, ότι μόνο τυχαία επιλογή δεν ήταν οι «Εκκλησιάζουσες» από τα παιδιά του ΠέΖΟ.

Η απόδοση των διαλόγων, που με χιουμοριστικό πάθος υπερασπίστηκαν οι πρωταγωνιστές, είχαν γίνει κτήμα τους, δείχνοντας μάλιστα να το διασκεδάζουν πρώτα οι ίδιοι, μας συμπαρέσυραν σε ένα «ρευστό όνειρο» που ναι μεν περιέγραφε την πάλη των δύο φύλων μέσα από την πολιτική διαιώνιση της, αλλά ταυτόχρονα υπερασπιζόταν και τη στοχαστικότητα του κωμικού ποιητή στις βαθύτερες ανησυχίες των πολιτών για την αδιέξοδη πολιτική ζωή της Αθήνας του τότε με την Ελλάδα του σήμερα, έστω και αν επρόκειτο για μια θεατρική παράσταση που είχε πρώτο παιχθεί το 392 π.χ. δηλαδή 2500 χρόνια πριν.

Αυτό ακριβώς που ήθελε να αναδείξει ο Αριστοφάνης μέσα από τις «Εκκλησιάζουσες» αυτό «εισπράξαμε» από τα «παιδιά» του ΠέΖΟ. Κατάφεραν να «μπουν» στους ρόλους τους να «κουμπώσουν» μεταξύ τους και να μας παρασύρουν όχι μόνο στην μακρινή εκείνη εποχή της αθωότητας αλλά και στο «κολασμένο» σήμερα.

Φυσικά τα εύσημα ανήκουν και στους ανθρώπους που μετουσίωσαν την επιθυμία των παιδιών του ΠέΖΟ σε πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους δύο σκηνοθέτες του έργου την Καλλιόπη Κερκύρα & τον Σωτήρη Καρκαλάτοοι οποίοι δικαίως αποθεώθηκαν από κοινό και πρωταγωνιστές.

Για την όμορφη παρέα που σκηνοθέτησαν ο μεν Σωτήρης την χαρακτηρίζει ταλαντούχα με μεγάλες δυνατότητες, που θα τις δείξει στην παράσταση, ενώ η Καλλιόπη μιλά με συναίσθημα, λέγοντας συγκινημένη : «Τους αγαπώ όλους πάρα πολύ»!

Οι πρωταγωνιστές


Θεολογία Γεωργίου, Μαρίνα Γιατρά, Πένυ Κούτρα, Καίτη Κυπαρίσση

Ντόρις Μουτζούρη, Κωνσταντίνα Μπαντόλια, Ρίτα Πολυχρονίου, Πέγκυ Σπυροπούλου.

Ανδρέας Καράμπελας, Γιάννης Κλαδάκης, Παναγιώτης Ντάβαρης, Δέδες Τσούκας, Δημήτρης Χωματάς.


Comments are closed.