Ο φακός του Ανδρέα Ανδρεόπουλου «κλικάρει» αποκλειστικά στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

0
466

Φωτορεπορτάζ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ

Ξανά, μπροστά με την Αριστερά.

Νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές.

Να φέρουμε τη Πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο.

Αυτή ήταν η φράση με την οποία ολοκλήρωσε την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους 5.700 συνέδρους αλλά και τα μέλη του κόμματος που παραβρέθηκαν στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο δίνοντας το στίγμα της συνεδριακής διαδικασίας αλλά και των προκλήσεων του επόμενου διαστήματος.  

Ο Αλέξης Τσίπρας παράθεσε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα 5 δεσμεύσεων που θα είναι οι βασικοί άξονες που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει πορεία η χώρα. Με προϋπόθεση βέβαια τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Μάλιστα απεύθυνε εκ νέου προσκλητήριο πρός τις προοδυευτικές δυνάμεις της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου αναφέρθηκε διεξοδικά στο πολιτικό πρόγραμμα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει για τους βασικούς άξονες πολιτικής που θα ασκηθούν στην χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Μ

Η πρώτη βασική μας δέσμευση : Να προστατεύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα μισθωτών και μικρομεσαίων από τη 3η βδομάδα του μήνα”

Η δεύτερη βασική μας δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας.Όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας.Αλλά και για την σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών”

Η τρίτη βασική μας δέσμευση είναι αυτή που αφορά στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου.Όπου Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας.Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο”.

Η τέταρτη βασική μας δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και κατά κύριο λόγο της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νεό ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων.Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα”

Η πέμπτη δέσμευση αφορούσε την Νέα Γενιά. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως “δεσμευόμαστε ότι θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης των νέων, των παιδιών μας, στη γνώση.Με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών. Και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν”.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο ζήτημα της στέγασης των νέων. Τόνισε ότι θα υπάρξει “δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

Με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα συνδυάζει φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες, περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και κυμαινόμενη επιδότηση της στέγης για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών”.

Σημαντικές παρουσίες

Γνωστά και σημαντικά ονόματα από το χώρο των τεχνών, του πολιτισμού, του επιχειρείν, της ασφάλειας αλλά και του αθλητισμού συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των 150 αριστίνδην προσωπικοτήτων που έδωσαν το παρόν στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την (πρώην Υπουργό Πολιτισμού) Λυδία Κονιόρδου μέχρι τον Σταμάτη Κραουνάκη και από τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα μέχρι τη Δήμαρχο Τήλου, Μαρία Αλειφέρη Καμμά, οι προσωπικότητες αυτές δίνουν έναν άλλο τόνο, υπερκομματικό, θα έλεγε κανείς στο συνέδριο του κόμματος.

Ένα από τα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι και αυτό του πρώην άσου και προπονητή του Παναθηναϊκού, Χουάν Ραμόν Ρότσα η εκτίμηση του οποίου στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έχει εκφραστεί δημοσίως (και όχι μόνο στην Ελλάδα).

Αλλά ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτά της ερευνήτριας της NASA (και πρώην υποψήφιας ευρωβουλεύτριας με τον ΣΥΡΙΖΑ) Νατάσσας Ρωμανού, της τραγουδίστριας Τάνιας Τσανακλίδου, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστημίου, Δημήτρη Χριστόπουλου, του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Γεωργίου Καμπά και της εν αποστρατεία αντιστρατήγου της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη.

Comments are closed.