«Ο Παύλος τα κατέφερε»: Εγκληματική οργάνωση η «χρυσή αυγή»… Ιστορική απόφαση

0
524

Χιλιάδες πολίτες υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση.

 «Ο Παύλος τα κατέφερε», είπε η Μάγδα Φύσσα – Νίκη της Δημοκρατίας η απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων τονίζει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός – Μελανή στιγμή στη μέρα της ιστορικής απόφασης τα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας – Για τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη δίκη της Νυρεμβέργης μιλούν διεθνή μέσα ενημέρωσης .

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που ανακοινώθηκε στις 11.47 το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου επισφράγισε αυτή την κρίση και έκρινε τη »Χρυσή Αυγή», που από το Μάιο του 2012 είχε ενδυθεί το μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος, εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και έκρινε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο ένοχο για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με έξι μέλη της τότε κοινοβουλευτικής της ομάδας. Πρόκειται για τους Χρήστο Παππά, Ηλία ΚασιδιάρηΙωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.  Οι υπόλοιποι έντεκα κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης χιλιάδες πολίτες και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο, αναμένοντας την κρίση του.

Ντυμένη στα μαύρα – όπως τα τελευταία επτά χρόνια, από τη στιγμή που κράτησε νεκρό το παιδί της στα χέρια της η Μάνα του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα, πέρασε την πύλη του δικαστικού μεγάρου. Η γυναίκα που εδώ και πεντέμισι χρόνια ήταν παρούσα σε κάθε στιγμή της δίκης και έχει πλέον αναχθεί σε σύμβολο, είδε στη δικαστική απόφαση τη νίκη του παιδιού της ενάντια στον φασισμό.  «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου…», είπε. Η μάνα του Παύλου, που περίμενε την απόφαση με σφιγμένα τα χέρια και φορώντας μάσκα με το «Killah P.» τυπωμένο πάνω,  βγήκε έξω και ύψωσε τα χέρια της στον ουρανό. Κράτησε σφιγμένες τις γροθιές της, δικαιωμένη μετά από έναν αγώνα που πολύ λίγο ήταν προσωπικός, της μάνας που σκότωσαν τον μοναχογιό της και έγινε κοινός για μια κοινωνία: «Σιγά μη φοβηθώ…» φώναζε με κάθε τρόπο όλα αυτά τα χρόνια.

Η δικαστική απόφαση επί της ενοχής των επτά κατηγορουμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και των άλλων 11 για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα μέσα στη δικαστική αίθουσα. Η αρεοπαγίτης Μαρία Λεπενιώτη  που ως πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων διηύθυνε υποδειγματικά την πολύκροτη και ιστορική δίκη, αντέδρασε έντονα, ζητώντας σε όλους να επανέλθουν στην δικαστική τάξη. Σύμφωνα με τον νομικό κόσμο, η κυρία Λεπενιώτη είναι «ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη». 

Το κλίμα της χαράς και της ικανοποίησης που βγήκε μέσα σε δευτερόλεπτα από την δικαστική αίθουσα και απλώθηκε στους χιλιάδες που βρίσκονταν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τους γύρω δρόμους αμαυρώθηκε από τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και μερίδα των συγκεντρωμένων. Αναψαν φωτιές, έπεσαν χημικά σε μια μέρα που είναι γιορτή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

ΠτΔ Κατερίνα Σακελαροπούλου: «…Σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία…»

   «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».

Κυρ. Μητσοτάκης: «…Νίκη της Δημοκρατίας…»

«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.

Ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά“.

Η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε ελάχιστα λεπτά, και μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times έστελναν έκτακτες ενημερώσεις με την είδηση της καταδίκης. Μέσα όπως η βρετανική εφημερίδα Guardian μετέδωσαν την είδηση μιλώντας για τη «μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης».

Αλ. Τσίπρας: «…Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία, μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας…»

«Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας, όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα. Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούνε να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού».

Δ. Κουτσούμπας: «…Η καταδίκη της ΧΑ πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων…»

«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή. Στη δίκη προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό. Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή: “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”».

Φ. Γεννηματά: «…Δικαίωση για τη Δημοκρατία η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή…»

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

Γ. Βαρουφάκης για ΧΑ: «…Αγώνας ξανά από την αρχή εναντίον των ιδεών τους…»

«Σήμερα ελπίζουμε να καταδικαστούν τα αυγά του φιδιού. Εάν καταδικαστούν θα γιορτάσουμε μόνο για πέντε λεπτά. Από το έκτο λεπτό θα αρχίσουμε τον αγώνα για να ξεριζωθούν οι δηλητηριώδεις ιδέες τους, που αυτές δυστυχώς δεν έχουν καταδικαστεί, έχουν εμποτίσει το κυβερνητικό αφήγημα, το κυρίαρχο αφήγημα ακόμα και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το αφήγημα το ξενοφοβικό, το εθνικιστικό. Οι φασίστες, οι ναζί κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να εμποτίσουν την ελληνική κοινωνία με αυτές τις δηλητηριώδεις. Το ΜέΡΑ25 μετά την καταδίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής θα αρχίσει τον αγώνα ξανά από την αρχή εναντίον των ιδεών τους».

Comments are closed.