Ο Πατούλης με νέα ανακοίνωση συνεχίζει να «εκθέτει» και να εκτίθεται

0
370

Ο Περιφερειάρχης Αττικής «σήκωσε» και πάλι του γάντι που του «επέστρεψαν» οι Δήμαρχοι Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου με την πρόσφατη κοινή τους δήλωση που έκαναν μετά την αρχική ανακοίνωση του κ. Πατούλη που χαρακτήρισε «παρωδία» το κοινό ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο Δήμων.

Ο κ. Πατούλης με νέα ανακοίνωση του συνεχίζει να εκθέτει τα γεγονότα από τη δική του πλευρά αφήνοντας όμως αιχμές, αναγορεύοντας τον ίδιο ως τον μόνο «εγγυητή» των τοπικών συμφερόντων των δύο Δήμων επισημαίνοντας πως ο ίδιος «…δεν συμβιβάστηκε ποτέ με πρακτικές που έρχονται σε σύγκρουση με την αλήθεια και στρέφονται σε βάρος των πολιτών…».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής με τα όσα «εκθέτει» προσπαθεί να περάσει στο Δήμο Καλλιθέας την «ευθύνη» δημιουργίας νέου γηπέδου ποδοσφαίρου καθιστώντας υπεύθυνο το Δήμαρχο Καλλιθέας για την μέχρι σήμερα καθυστέρηση της υλοποίησης του η οποία επισημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί με κεφάλαια από τα ταμεία της Περιφέρειας.

Φυσικά ο κ. Πατούλης επιμελώς «αγνοεί» την μη ύπαρξη ελεύθερων χώρων στην πόλη της Καλλιθέας για τη δημιουργία ενός τέτοιου γηπέδου, το οποίο αν γινόταν είναι προφανές ότι θα «έθαβε» την παραμονή του γηπέδου στην παραλία των Τζιτζιφιών.

Τέλος στην ανακοίνωση της Περιφέρειας γίνεται σαφής λόγος για «…για ένα άλλο έργο, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό…» που επίσης θέλει προσεκτική ανάγνωση από τη στιγμή που στην ανακοίνωση ο κ. Πατούλης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη δημιουργία του φορέα διαχείρισης.

Προφανώς και οι Δήμοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια αν και στην ανακοίνωση της Περιφέρειας γίνεται «προσπάθεια» για «αποκλιμάκωση» των σκληρών εκφράσεων που ο ίδιος πυροδότησε.

Ωστόσο η επιγραφή στην ανακοίνωση του «…Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση…», δεν βρίσκει και πολλούς υποστηρικτές καθώς αν δεν επιθυμούσε τη σύγκρουση δεν θα την προκαλούσε με την ανεκδιήγητη όσο και προσβλητική αρχική ανακοίνωση του.

Το θέμα της «επίθεσης» Πατούλη τέθηκε στη χθεσινοβραδινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας  από όλες τις πλευρές (Διοίκηση, Αντιπολίτευση) όπου ασκήθηκε έντονη κριτική από όλους πλην όμως δεν υπήρξε απόφαση για συγκεκριμένες ενέργειες επί του παρόντος.

Αναλυτικότερα η νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εγγυάται την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Κάναμε τα τελευταία 3,5 χρόνια, όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 50 για την ανάπλαση και την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής

Με αφορμή την κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου, κ.κ. Δ. Κάρναβου και Α. Ευθυμίου, όπου απαντούν στην απάντηση που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής όσον αφορά το περιεχόμενο του κοινού ψηφίσματος που εξέδωσαν τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

1. Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με καμία δημοτική αρχή. Στην προσωπική πολιτική αυτοδιοικητική του διαδρομή ο Γιώργος Πατούλης, ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ως Περιφερειάρχης Αττικής από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα, πάντοτε επεδίωκε συναινέσεις και συνεργασίες, ιδιαίτερα με τους αιρετούς του αυτοδιοικητικού θεσμού.  Όμως σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάστηκε με πρακτικές που έρχονται σε σύγκρουση με την αλήθεια και στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών, των τοπικών μας κοινωνιών. 

2. Εμείς υλοποιούμε το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισσού. Με εξασφαλισμένομέρος της χρηματοδότησης από το ΥΠΕΣ και δικούς μας επιπλέον πόρους

Το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισσού είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή πάνω από 30 χρόνια. Αυτά τα 30 χρόνια κανένας δεν έκανε τίποτα για να γίνει το έργο και να λυθεί ένα πρόβλημα, που απειλούσε τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Το πρόβλημα αυτό, το λύνει μέσα σε δύο χρόνια, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Εμείς διεκδικήσαμε και δεσμεύσαμε, επί υπουργίας Τ. Θεοδωρικάκου,  από το Υπουργείο Εσωτερικών 10 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου, εμείς εκπονήσαμε την ώριμη μελέτη για την εκτέλεση του που δεν υπήρχε, κι εμείς θα διαθέσουμε από τους δικούς μας πόρους άλλα 5 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίησή του, εντάσσοντάς το στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής στις 4 Απριλίου. Το έργο θα δημοπρατηθεί το επόμενο δίμηνο και θα μπει στη διάρκεια της δικής μας θητείας τέλος, σε μια εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.

3. Έχουμε ζητήσει από τον Δήμο Καλλιθέας να μας υποδείξει χώρο, για να κατασκευάσουμε με ίδιους πόρους νέο σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Η Περιφέρεια Αττικής αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων και των πολιτών του Δήμου Καλλιθέας, για σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Δ. Κάρναβο να μας υποδείξει χώρο εντός των ορίων της πόλης, προκειμένου να εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη και να κατασκευαστεί με 100% χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει γίνει. Η δική μας βούληση έχει εκφραστεί κι αναμένουμε από τον Δήμο την υπόδειξη του χώρου. Το γήπεδο αυτό θα το κατασκευάσουμε, ανεξάρτητα από το αν τελικά παραμείνει η όχι το υπάρχον σήμερα γήπεδο που λειτουργεί στα όρια της έκτασης που θα γίνει η ανάπλαση. Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το αίτημα του Δήμου προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να παραμείνει το γήπεδο στο σχέδιο ανάπλασης, αλλά σε κάθε περίπτωση, προσφέρουμε και εναλλακτική λύση. Από το Δήμο εξαρτάται αν θα προχωρήσει και η λύση αυτή. 

4. Με σκληρή καθημερινή δουλειά, διασφαλίσαμε την υλοποίηση του πιο εμβληματικού έργου που έγινε ποτέ στην Αττική

Η ανάπλαση του Φαληρικού είναι ένα αίτημα των τελευταίων 50 χρόνων. Στο διάστημα αυτό, ελάχιστα έγιναν για την υλοποίηση του. Το έργο ξεκίνησε πρόχειρα, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολό του, χωρίς τις κατάλληλες μελέτες και χωρίς να πληρεί τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.. Γι’ αυτό στην αρχή επιλέχθηκε να υλοποιηθεί με πόρους της Περιφέρειας. 

Τα τελευταία  3,5 χρόνια δουλέψαμε συστηματικά, ξεπεράσαμε χρηματοδοτικά και μελετητικά εμπόδια, τις καθυστερήσεις στην παράδοση και στο αυξημένο κόστος των υλικών εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. 

Καταφέραμε με τον τρόπο αυτό να ολοκληρώσουμε το 97% της Α’ Φάσης του έργου, να συμπληρώσουμε τις μελέτες ώστε να ανταποκρίνονται στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που απαιτεί η Ε.Ε. και να εξασφαλίσουμε 365 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για να κάνουμε το όνειρο πράξη. Στο Φάληρο θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Ελλάδος κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, οι πολίτες της Αττικής θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό της μέτωπο, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα δουν να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους και η αξία των περιουσιών τους. 

Πλέον μιλάμε για ένα άλλο έργο, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Για ένα έργο που πληρεί πλέον τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, διαθέτει εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δημοπρατείται άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και έλεγχοι, από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Αυτή είναι η αλήθεια για την ανάπλαση του Φαληρικού και την αλήθεια αυτή καλούμε τις διοικήσεις των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου να την ακούσουν με ανοικτό μυαλό και χωρίς διάθεση για ανώφελες συγκρούσεις. Άλλωστε και οι δύο πλευρές, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι, τον ίδιο στόχο υπηρετούμε. 

Να πάμε την Αττική και τους Δήμους μας, ακόμη πιο ψηλά.

Comments are closed.