Ο Πατούλης «απαξιώνει» και πάλι τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου;

0
135

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης για μια ακόμη φορά δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην κοινή συνεδρίαση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου (Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023)  προκειμένου να συμμετάσχει σε συζήτηση για τα έργα του Παραλιακού Μετώπου.

Η τρίτη κοινή συνεδρίαση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων ορίστηκε μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και με την άμεση αποδοχή του Δήμου Καλλιθέας προκειμένου να παραστεί επιτέλους ο κ. Πατούλης και να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις στα ερωτήματα όλων για τις μεγάλες καθυστερήσεις των έργων αλλά και να αναλάβει δεσμεύσεις ως προς τα αιτήματα των δύο Δήμων σύμφωνα με τα κοινά ομόφωνα ψηφίσματα τους.

Ωστόσο ο ίδιος για μια ακόμη φορά επιλέγει να υπεκφύγει με το να μην παραστεί στην κοινή συνεδρίαση προκειμένου να αποφύγει την κριτική αλλά και τις έντονες αντιδράσεις της πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου τόσο σε ότι αφορά τα έργα στο Φαληρικό Όρμο όσο και στην άρνηση του ίδιου να μην αποδεχθεί την έκδοση ψηφίσματος στήριξης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας το οποίο «διώκεται» μετά από μήνυση πρώην δημοτικού συμβούλου Καλλιθέας της «ελληνικής αυγής».

Όπως ήδη είχε γίνει γνωστό η κοινή συνεδρίαση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου 2023 ωστόσο αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 μετά από αίτημα του ίδιου του Περιφερειάρχη προκειμένου να μπορέσει να παρευρεθεί και ο ίδιος.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί καθώς όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις ο κ. Πατούλης με την κίνηση του για αναβολή της αρχικής ημερομηνίας ήθελε απλά να «αγοράσει» χρόνο προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις μέχρι την υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου της «Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» συνολικού προϋπολογισμού 365,4 εκ.€.   

Ο Περιφερειάρχης Αττικής για το λόγο αυτό, προφανώς για την πιθανή απουσία του, δέχθηκε προχθές σε κοινή συνάντηση τους Δημάρχους Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο και Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου προκειμένου να τους ενημερώσει και προσωπικά για την απόφαση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έστω και αν είχε φροντίσει ο ίδιος να το δημοσιοποιήσει μια ημέρα πριν.

Φυσικά μπορεί η εξέλιξη αυτή να δείχνει εκ πρώτης όψεως θετική ωστόσο δημιουργεί ερωτηματικά, και φυσικά η «εξασφάλιση» των πόρων, για την οποία επίσης υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, δεν συνοδεύτηκε και από τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για το πότε θα δημοπρατηθεί η Β’ φάση των έργων του Φαληρικού Όρμου και για το χρόνο υλοποίηση τους, ούτε φυσικά υπήρξαν δεσμεύσεις του κ. Πατούλη για τη δημιουργία του φορέα διαχείρισης, ένα από τα πρωταρχικά αιτήματα του κοινού ομόφωνου ψηφίσματος των Δημοτικών Συμβουλίων Καλλιθέας και Μοσχάτου- Ταύρου.

Άλλωστε χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις των δύο Δημάρχων αμέσως μετά την πρόσφατη συνάντηση τους με τον Περιφερειάρχη Αττικής όπου τόσο ο Δ´ήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος όσο και ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου τόνισαν πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη κάνοντας λόγο για προσδοκία ετών των δύο Δήμων αλλά επεσήμαναν πως το μεγάλο ζητούμενο είναι το έργο να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Όπως γίνεται αντιληπτό και οι δύο Δήμαρχοι παρέμειναν επιφυλακτικοί απέναντι στις διθυραμβικές δηλώσεις του κ. Πατούλη.

Σε ότι αφορά αυτή καθαυτήν τη χρηματοδότηση μπορεί ο τελικός στόχος να είναι τα 365 εκατ. € ωστόσο η αρχική «επιτυχία» είναι η επιστροφή των 110 εκατ. € που έχουν δοθεί για την Α’ φάση των έργων στα ταμεία της Περιφέρειας προκειμένου να ενισχύσουν προεκλογικά τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της. 

Σε κάθε περίπτωση η αυριανή κοινή συνεδρίαση αναμένεται να δώσει νέα δεδομένα στο τι μέλλει γενέσθαι με το σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας» που λέγεται Έργα Φαληρικού Όρμου.  

 

Comments are closed.