Ο ΠέΖΟ προτείνει … «ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΖΩΝΕΣ»
Οι Εύζωνοι (στην καθομιλουμένη και “Εύζωνες), από το αρχαιοελληνικό επίθετο «εύζωνος»< ευ + ζώνη = ο καλά ζωσμένος) είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες, από την στολή, που καθιερώθηκε επίσημα από τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας, την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις. Μέσα από την ιστορική δράση των ευζωνικών ταγμάτων, οι εύζωνες έχουν αναχθεί σε σύμβολα γενναιότητας για τον ελληνικό λαό. Στις μέρες μας, «Εύζωνοι» καλούνται οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς,οι οποίοι εκτελούν αποστολές συμβολικού χαρακτήρα, με κεντρική τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου.
Η Ευζωνική στολή με τη μακρά ιστορία της, αποτελεί κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Πέρα από την υλική υπόσταση της κάθε στολής, στην κάθε ευζωνική στολή θα βρει κανείς, αίμα, πένθος, αγνότητα, πίστη,ιδανικά, αγάπη για τη Σημαία και ότι εκείνη συμβολίζει. Χωρίς αυτά, η ευζωνική στολή θα είναι μια στολή, που απλά κάτι θα της λείπει και θα κάνει μόνο για…χορούς και συνεστιάσεις.
Ανάλογα με την περίοδο του χρόνου, την αποστολή και την εκδήλωση, ο Εύζωνας που υπηρετεί στην Προεδρική Φρουρά, μπορεί να κληθεί να φορέσει μία από τις παρακάτω στολές:
- Την Επίσημη Ευζωνική Στολή, ή αλλιώς τα Τσολιαδίστικα, ή αλλιώς τα Λευκά.
- Την Καθημερινή Χειμερινή Στολή, ή αλλιώς τον Χειμερινό Μπλε Ντουλαμά, ή αλλιώς Μακεδονικό Ντουλαμά.
- Την Καθημερινή ΘερινήΣτολή, ή αλλιώς τον Θερινό Χακί Ντουλαμά, ή αλλιώς τον Ντουλαμά των Βαλκανικών.
- Τη Στολή των Βρακοφόρων,ή αλλιώς τα Βρακοφορικά, ή αλλιώς την Κρητική στολή.
- Τη Στολή των Ποντίων,ή αλλιώς τα Ποντιακά.
- Τη Παραδοσιακή Ενδυμασίατου Βρακοφόρου του Αιγαίου Αρχιπελάγους.
- Τη Μαύρη Θρακιώτικη Παραδοσιακή Φορεσιά.
Γνωρίζουμε, πως ένας νέος της πόλης μας ο κ. Δημήτρης Τσούκας, στάθηκε αφορμή, για να ενταχθεί η στολή των Δωδεκανησίων στις Ευζωνικές Στολές και ζητήσαμε από τον ίδιο,να μας πει πώς έγινε :
«Ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου Συμιακών «Νηρέας» και είμαι Μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος». Σε μια εορταστική εκδήλωση,για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, που γίνεται κάθε χρόνο στονΠειραιά, μου δημιουργήθηκε η ιδέα, να προτείνουμε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να προσθέσει τη στολή μας στις Επίσημες Ενδυμασίες της Φρουράς. Στόχος μας ήταν, να συμμετέχει η Νησιωτική Στολή. θέλοντας να τιμήσουμε με αυτό τον τρόπο τα νησιά μας και την ναυτική μας παράδοση.
Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε επίσημη πρόταση προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκ. Παυλόπουλο, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα μας. Τα μέλη Νικόλαος Παπαδόπουλος και Ευδοκία Βουβάλη από την Πολιτιστική ομάδα «Αρχιπέλαγος» ανέλαβαν το κόστος των στολών με τον εξοπλισμό τους. Από τον Μάρτιο του 2019 η στολή του «ΒΡΑΚΟΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» ανήκει στις ευζωνικές στολές.
Αυτήν την περίοδο, αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Μουσείον της Πόλης των Αθηνών, που βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος και στεγάζεται σε δυο από τα παλαιοτέρα και άγνωστα στους περισσότερους, κτίρια της πρωτεύουσας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Το ένα από τα κτίρια του Μουσείου, το επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7,ιδιοκτησίας Σταματίου Δεκόζη Βούρου, κατοικήθηκε από τον Όθωνα και την Αμαλία,πρώτους βασιλείς της Ελλάδας από το 1836 έως το 1843. Για το λόγο αυτό, ένας όροφός του είναι αφιερωμένος στη μνήμη του βασιλικού ζεύγους.
Το κτίριο επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και σήμερα περιλαμβάνει αίθουσες με έπιπλα εποχής και Πινακοθήκη.
Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία, ιδρύθηκε το 1973 και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό 1980. Το 1990 το Μουσείο τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών από τις 15 Οκτωβρίου 2020– 23 Νοεμβρίου 2020 ο επισκέπτης θα δει την Ομαδική Έκθεση 64 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών, που συμμετέχουν στην Έκθεση της ΑΜΚΕ «Φέρμελη» με τίτλο «ΕΥΖΩΝΕΣ». Τα εκθέματα των καλλιτεχνών είναι πλαισιωμένα από έναν πρωτότυπο πυρήνα ιστορικής αναφοράς, αποτελούμενο από φωτογραφίες, ιστορικά κειμήλια και συλλεκτικά αντικείμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα, εκτός Τρίτης, που είναι κλειστό και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 το πρωί έως τις 3:00 το απόγευμα.
Η είσοδος είναι πέντε (5) Ευρώ και υπάρχει μειωμένη τιμή εισόδου τρία (3) Ευρώγια μαθητές, φοιτητές, προσκόπους, άτομα τρίτης ηλικίας και ομάδες άνω των τεσσάρων ατόμων. Δωρεάν είναι η είσοδος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Πηγέςπληροφόρησης : https://el.Wikipedia.org, www.culturenow.gr,www.athenscitymuseum.gr,www.iefimerida.gr
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέζο:
Κωνσταντίνα Κίτσου
Μαρίνα Γιατρά
Παναγιώτης Ντάβαρης