Ο Λέων Τολστόι στο «Θέατρο της Δευτέρας στην Καλλιθέα» απόψε στις 20:00

0
1951

Με μια από τις πιο αριστουργηματικές θεατρικές διασκευές το «Θέατρο της Δευτέρας στην Καλλιθέα» μας παρουσιάζει το Λέων Τολστόι στο έργο του «Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας απόψε Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022 στις 20:00 οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς θα μας μεταφέρουν στη Ρωσία του 1886 έτος που ο Τολστόι έγραψε το βιβλίο.

Τα κείμενα του Leo Tolstoy είναι μεταφρασμένα από τον Παύλο Στεφάνου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης του Νίκου Κασαπάκη σε πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου, την Χριστίνα Φωτεινάκη στην κίνηση, ενώ στο σχεδιασμό του φωτισμού είναι η Χριστίνα Θανάσουλα και στην υλοποίηση ο Μανώλης Μπράτσης., φωτογραφίες ο Γιώργος Σακκάς γραφιστική επιμέλεια από την GRID FOX και επικοινωνία η Άντζυ Νομικού.

Η υπόθεση του έργου

Ο Τολστόι, μέσω αυτού του έργου του, επιχειρεί ένα προσκύνημα στον Θάνατο, αντιλαμβανόμενος εις βάθος τη σημασία της μνήμης του Θανάτου. Το να θυμάται δηλαδή ο άνθρωπος ότι είναι θνητός, ότι θα ‘ρθει η στιγμή που θα πεθάνει. Και τότε, το μόνο που θα ορθωθεί μπροστά του, θα είναι το πως έζησε. Αυτή η σκέψη κάθε άλλο παρά λυπηρή είναι αν ο άνθρωπος καταφέρει να ζήσει «όπως πρέπει να ζει ο Άνθρωπος».

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» βασίζεται στο ΑΛΗΘΙΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιο του.

Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!

Comments are closed.