Ο δικός μας Θέμης Ανδρεάδης

0
545


Ο Θέμης Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Καλλιθέα στις 31 Δεκεμβρίου 1949. Το 1965 άρχισε να ασχολείται με την μουσική, μαθαίνοντας κλασσική κιθάρα με δάσκαλο τον Νότη Μαυρουδή.

του Γιώργου  Αντωνακάκη

Ο Μαυρουδής του γνώρισε τις μπουάτ του Νέου Κύματος

Επηρεαζόμενος από αυτό το κλίμα, άρχισε το 1966 να μελοποιεί ποιήματα από τις Ανθολογίες αλλά και με στίχους φίλων και δικούς του και να τα τραγουδά στις μπουάτ, μαζί με τραγούδια γνωστών συνθετών.

Το 1971 ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος τον επιλέγει και τραγουδά για δύο χρόνια στη ιστορική μπουάτ Λήδρα στην Πλάκα, μαζί με το Νίκο Ξυλούρη, συμμετέχοντας και σε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου.

Το 1972 μπαίνει στη δισκογραφία, ερμηνεύοντας τα πρώτα τραγούδια του σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου όπως «Του άντρα του πολλά βαρύ» στίχοι Ε. Θαλασσινού,  «ο Ταρζάν» σε στίχους του συνθέτη, «Όχι δενπρέπει» σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά και «΄Που πάτε λοιπόν» σε στίχους του συγγραφέα Γιώργου Σκούρτη.

Το 1973 γνωρίζεται με τον στιχουργό και γελοιογράφο Γιάννη Λογοθέτη γνωστό και ως ΛοΓο και σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιάννη Κιουρκτσόγλου, γράφοντας και ο ίδιος τις μουσικές, ξεκινούν δισκογραφικά ένα είδος τραγουδιού που έμελλε, σε συνδυασμό και με την σκηνική του παρουσία, να έχει τεράστια επιτυχία και να ονομαστεί – καταγραφεί ως Σατιρικό τραγούδι.

Ακολούθησε μεγάλη δισκογραφία με σατιρικά άλμπουμ στις δισκογραφικές εταιρείες Columbia και Minos, έως το 1981. Ακολούθως έκανε στροφή στην καριέρα με ανεξάρτητες παραγωγές και έντεχνα ακούσματα, γράφοντας ο ίδιος πάντα μουσικές και συνεργαζόμενος με στιχουργούς όπως τον Μάνο Ελευθερίου, τον Λάζαρο Μπίκα, τον Μίνω Αμαριώτη (ψευδώνυμο του ποιητή Μαν. Αναγνωστάκη) και τον ποιητή Γιάννη Ευθυμιάδη.

Έχει συνεργαστεί σε μπουάτ, συναυλίες και νυχτερινά κέντρα, από το 1966 έως το 1992 με τους εξής καλλιτέχνες: Καίτη Χωματά, Μιχάλη Βιολάρη, Αρλέτα, Γιώργο Μαρίνο, Μανώλη Μητσιά, Δήμητρα Γαλάνη, Βίκυ Μοσχολιού, Νίκο Ξυλούρη, Νινή Ζαχά, Σπεράντζα Βρανά, Τόλη Βοσκόπουλο, Σταμάτη Κόκοτα, Τάνια Τσανακλίδου, Λιζέτα Νικολάου, Λίτσα Διαμάντη, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννη Καλατζή, Δημήτρη Μητροπάνο, Μαρία Δημητριάδη, Ρίτα Σακελλαρίου, Γιώργο Ζαμπέτα, Πόλυ Πάνου, Φίλιππο Νικολάου, Μιχάλη Μενιδιάτη, Κατερίνα Στανίση, Γιάννη Πάριο, Γιάννη Βογιατζή, Σωτηρία Μπέλλου, Δημήτρη Γκόγκο Μπαγιαντέρα, Δούκισσα.

Με τους συνθέτες: Γιάννη Μαρκόπουλο, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Χριστόδουλο Χάλαρη, Βασίλη Δημητρίου, Γιάννη Κιουρκτσόγλου, Λυκούργο Μαρκέα, Χρήστο Κυριαζή, Νίκο Καρβέλα, Γιάννη Καραλή, Χρύσανθο Μουζακίτη και άλλους.

Έχει δώσει πολλές συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1992 ακολουθεί το δρόμο της σιωπής έως το 2012 που επανέρχεται με έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές.

Ο Θέμης της Καλλιθέας

Πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας «Γρηγόριος Λαμπράκης»

Με τον Θέμη είμαστε φίλοι απο το γυμνάσιο όπου κάθε μέρα διασχίζαμε τα παρόχθια της Κατσιποδούς (Δημοσθένους) για να πάμε σχολείο.

Πολιτιστική εκδήλωση στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας «Γρηγόριος Λαμπράκης»

Ωστόσο αργότερα αυτό όπου στιγμάτισε τη σχέση του ίδιου με την Καλλιθέα ήταν η σημαντική συνεργασία που είχαμε όταν και οι δυο Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΛΟΥ ΠΟΥ τότε μπήκαν τα θεμέλια για τις πολιτιστικές δραστηριότητες στο Δήμο μας, που έμελλε να γίνουν θεσμός.

Comments are closed.