Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη New Media Studies & στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ
Ανδρέας Λοβέρδος: Συνέντευξη πριν από τις κάλπες
«Είμαι πολιτικός του Κέντρου και όχι δεξιός, όπως με χαρακτηρίζουν οι εχθροί μου», ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνέντευξή του.
επιμέλεια Ζαντοπούλου – Κωνσταντίνα – Βέσση Ρέα
Στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές, ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποψήφιος βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών με την πολιτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρεβρέθηκε στη NEW MEDIA STUDIES και το ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ και έδωσε απαντήσεις σε όλα τα καίρια ζητήματα που τον ρωτήσαμε.
Όπως μας εξομολογήθηκε, η πολιτική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του. «Αν μου αφαιρέσεις την πολιτική θα δυστυχήσω», αποκάλυψε.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ηλία Κασιδιάρη
Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υποβάλει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, όπως έκαναν τα υπόλοιπα κόμματα, λέγοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έστειλε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, κατά τη γνώμη μου επειδή οριοθετούνται ντε και καλά αντίθετα».
Μάλιστα, σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέναντι στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ο ιδεοπολιτικός μας αντίπαλος, ενώ η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι ο υπαρξιακός μας αντίπαλος». Επιπλέον, υποστήριξε ότι η τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν χειρότερη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ανέφερε ότι δεν συμφωνεί και με τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, «Μετά τις εκλογές σοβαρευόμαστε».
«Τρομακτικά επικίνδυνο», χαρακτήρισε ο Ανδρέας Λοβέρδος τον Ηλία Κασιδιάρη, του οποίου το κόμμα με την ονομασία «Έλληνες» αποκλείστηκε από την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου.
Σχολιάζοντας τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση με στόχο να «μπλοκάρει» το κόμμα Κασιδιάρη και την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την ψηφοφορία, ανέφερε ότι «ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα αναζητά τις διαφωνίες και όχι τις συγκλίσεις. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις επιθυμούν να διαφέρουν μεταξύ τους». Για τον κ, Λοβέρδο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι υπέρ της Χρυσής Αυγής, απλώς επειδή δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία.
Για να μπορέσει να δικαιολογηθεί καλύτερα και η αρνητική ψήφος του ΚΚΕ πρέπει να ανατρέξουμε στο ιστορικό παρελθόν. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου, οπότε τα κόμματα της Αριστεράς απαγορεύτηκαν και χτυπήθηκαν βάναυσα. «Το σκεπτικό τους ήταν : Τώρα απαγορεύουνε τους φασίστες, αργότερα μπορεί να έρθει ξανά η σειρά μας. Τα κόμματα τα οποία επλήγησαν στο παρελθόν είναι λογικό να μη θέλουν απαγορεύσεις στο νόμο», επεσήμανε.
Σχολίασε, επίσης, τις δηλώσεις του το 2013 στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ, όπου είχε κατηγορηθεί πως χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή ως ένα κίνημα με ακτιβιστική δράση πάνω σε αυθεντικά προβλήματα. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως πρόκειται για μια δήλωση του, η οποία ερμηνεύτηκε λανθασμένα. Αυτό που εννοούσε ήταν «πως η δύναμη που είχε η Χρυσή Αυγή τότε ως τρίτο κόμμα στη Βουλή, οφειλόταν στην έκδηλη αδυναμία του κράτους να παράσχει ασφάλεια σε θέματα εγκληματικότητας στους πολίτες και για αυτό το λόγο έπρεπε οπωσδήποτε η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα της για να περιορίσει τη δύναμη αυτού του μορφώματος, πριν να είναι αργά για το δημοκρατικό πολίτευμα».
Για τον «άγνωστο χ», τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ
«Έχει μεγαλοποιηθεί η ιστορία με τον «άγνωστο χ», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος στη συνέχεια εξήγησε πως τόσο το κόμμα του όσο και ο ίδιος ενδιαφέρεται για τη σύγκλιση στις θέσεις των κομμάτων και όχι για τα πρόσωπα.
«Η σκέψη πίσω από τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι δεν μας υποχρεώνει κανείς να πετάμε γαρύφαλλα ούτε στον Τσίπρα ούτε στον Μητσοτάκη, αλλά ότι ενδιαφερόμαστε για μια καλύτερη επερχόμενη τετραετία».
Για τον κ. Ανδρουλάκη ανέφερε πως κάνουνε μαζί τον αγώνα για την αύξηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και πως κατεβαίνουν στη μάχη πιστεύοντας σε ένα ποσοστό πάνω από 10%, ωστόσο οι τελικές αποτιμήσεις ανήκουν στην λαϊκή κυριαρχία. Ανέφερε πως «ο ρυθμιστικός ρόλος που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ενοχλεί πολύ τον πολιτικό του εγωισμό, καθώς πρόκειται για ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία στους ώμους του».
«Για να σε αγαπήσει ο κόσμος χρειάζεται να έχεις ελκυστική ηγεσία, και εμείς τώρα είναι η ώρα να κριθούμε για αυτό. Εγώ στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στήριξα ανοιχτά τον Ανδρουλάκη», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.
Για την αποχή των νέων, τα πανεπιστήμια και τους ομογενείς
Σχετικά με την άποψή του για την προβλεπόμενη μεγάλη αποχή των νέων από την εκλογική διαδικασία, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τη δικαιολόγησε επισημαίνοντας ότι «πολλές φορές έτσι όπως διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος αφήνει αδιάφορους τους νέους, τους απωθεί». «Είμαι περίεργος στις πρώτες εκλογές πόσο θα είναι η αποχή», προσέθεσε.
Και μένοντας στους νέους η συζήτηση οδηγήθηκε στα πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα στο θέμα των διαγραφών και της αστυνόμευσης στους πανεπιστημιακούς χώρους. Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, είναι υπέρ των διαγραφών, όμως όσον αφορά την παρουσία της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια υπογράμμισε πως δεν είδε αποτέλεσμα.
«Χρειάζεται στα πανεπιστήμια να υπάρχει τάξη, αλλά η πανεπιστημιακή Αστυνομία που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία ήταν μη λύση», είπε ο βουλευτής της κεντροαριστεράς.
Σε ερώτησή μας για τη θέση του ως προς τη συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι θεωρεί απαραίτητη τη ψήφο των ομογενών, αρκεί οι ομογενείς που θα ψηφίσουν να μην είναι απροϋπόθετοι. «Πρέπει αυτοί που θα ψηφίσουν να έχουν κάποιους δεσμούς με την Ελλάδα», τόνισε.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Θα είμαστε ευάλωτοι απέναντι στην Τουρκία, πρέπει οπωσδήποτε οι κάλπες να βγάλουν αποτέλεσμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος, όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο που θα έχει η πολιτική αστάθεια στις σχέσεις της Ελλάδας με την γείτονα χώρα.
Αναφορικά με την «κατάπαυση του πυρός» από την πλευρά του Ερντογάν ως συνέπεια του φονικού σεισμού στην Τουρκία και του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως στην πραγματικότητα «ο Ερντογάν δεν συγκινείται και πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και πολιτική. Για αυτόν το λόγο είναι σημαντικό η επόμενη κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας, να συγκλίνει στον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων άμυνας».
Η πρόβλεψη του κ. Λοβέρδου για τις εκλογές της Τουρκίας είναι πως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να επιτρέψει μια ενδεχόμενη ήττα του. «Ο Ερντογάν ηγείται καθεστώτος, θα βρει έναν τρόπο για να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί γνωρίζει πως αν χάσει την εκλογική αναμέτρηση μετά αναμένεται πολύ κακή κατάληξη για τον ίδιο», σχολίασε.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Ανδρέας Λοβέρδος εστίασε την προσοχή του στον προβληματισμό που τον διακατέχει για τη στάση των πολιτών απέναντι στις ερχόμενες εκλογές. «Η αγωνία του κόσμου είναι αν θα υπάρχει σταθερότητα και Κυβέρνηση μετά τις εκλογές», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.