Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε: Άλλα μέτρα & σταθμά για τους αιρετούς & άλλα για τους εργαζόμενους

0
184

Την ρύθμιση του ν.4915/2022 καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες τονίζοντας σε ανακοίνωση τους πως «κυβέρνηση και Περιφερειακές Αρχές φροντίζουν μόνον για τους εαυτούς τους κι αδιαφορούν για τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ανακοίνωση τους «με το άρθρο 11 του ν. 4915/2022 μπορούν με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής να διαφοροποιούνται με την ισχύουσα ρύθμιση για τους εργαζόμενους και να καλύπτουν τα έξοδα της νομικής τους κάλυψης «ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», με διακριτό πλέον τρόπο από το αντίστοιχο των υπαλλήλων.

Μπορούν ακόμη να προπληρώνονται για την νομική τους κάλυψη, κι όχι να περιμένουν να κριθούν οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται.

Κι ενώ επανειλημμένα :

• Έχουμε ζητήσει να  γίνει νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους ώστε να επιτρέπεται η προκαταβολή των σχετικών δαπανών, αμέσως μετά τις σχετικές εγκριτικές αποφάσεις.

• Έχουμε στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένη διατυπωμένη τροπολογία, που να λύνει το ζήτημα ώστε να μην βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη οι εργαζόμενοι και να πληρώνουν  οι ίδιοι για την νομική τους υποστήριξη και να περιμένουν πολλές φορές και χρόνια για να τους καταβληθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες. 

• Όταν κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία αυτή ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν μπορεί να την δεχτούμε, γιατί «πρέπει να δούμε το δημοσιονομικό κόστος»….

• Είναι γνωστό σε όλους ότι οι υπάλληλοι των Περιφερειών έρχονται συχνά αντιμέτωποι με δικαστικές διαμάχες, που τους συμπαρασύρουν ως κατηγορούμενους, όπως και ότι εκτελούν αρμοδιότητες που συνδέονται με ποινικές και αστικές ευθύνες.

Έρχονται κυβέρνηση και Περιφερειάρχες και λύνουν με την ρύθμιση ν.4915/2022 μόνον τα «δικά τους»… κι ας έχουν μια «ιδιότυπη» ασυλία και νομικές υπηρεσίες, που καλύπτουν τις ανάγκες τους.                 

Κυβέρνηση και Περιφερειάρχες είναι προκλητικά αδιάφοροι για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που με μισθό λιγότερο από το ¼ του δικού τους επίσημου μισθού πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, δικηγόρους για ζητήματα και υποθέσεις που δεν διώκονται από την υπηρεσία τους ή από τον φορέα τους ή από κάποια άλλη δημόσια αρχή.

 Κυβέρνηση και Περιφερειάρχες είναι προκλητικά αδιάφοροι για τα ζητήματα της νομικής κάλυψης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των Περιφερειών, οι υπηρεσίες των οποίων είναι επιφορτισμένες με το μεγαλύτερο όγκο των κρατικών ελεγκτικών αρμοδιοτήτων. 

            Καταγγέλλουμε αυτή την προκλητική διαφορετική μεταχείριση των αιρετών έναντι των εργαζομένων των Περιφερειών και των ΟΤΑ γενικότερα και ζητάμε να γίνει δεκτή η συνημμένη νομοθετική ρύθμιση για όλους τους εργαζόμενους των ΟΤΑ.

Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση

Πηγή:


Comments are closed.