Οσα διεκδικούν οι μαθητές είναι αναγκαία και ρεαλιστικά… γράφει ο Γιώργος Αντωνακάκης
Οσα διεκδικούν οι μαθητές είναι αναγκαία και ρεαλιστικά
Με αποφασιστικότητα και πολυμορφία, οι μαθητές συνεχίζουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας μέτρα προστασίας στα σχολεία τους. Μέτρα αναγκαία, λογικά και ρεαλιστικά.
Και είναι ρεαλιστικά γιατί εν έτει 2020 υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ώστε:
— Να μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα μέσα σε σύγχρονες αίθουσες με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
— Να υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών για να μη χάνονται εκατοντάδες ώρες μαθημάτων.
— Να υπάρχουν όσες καθαρίστριες χρειάζονται για να μην κάνουν τα παιδιά μάθημα με τους βόθρους να αναβλύζουν και τις τουαλέτες να είναι εστία μόλυνσης.
— Να υπάρχουν γιατροί στα σχολεία και να γίνονται τα απαραίτητα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η εποχή και οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορούν να τα προσφέρουν όλα αυτά και γι’ αυτό ακριβώς τα αιτήματα των μαθητών είναι απολύτως ρεαλιστικά και αναγκαία. Γι’ αυτό και οι διεκδικήσεις είναι δίκαιες και τυγχάνουν της πλήρους αποδοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Γι’ αυτό οι μαθητές είναι ήδη νικητές.
Σε αυτήν, λοιπόν, την εποχή για την οποία μόλις τον περασμένο Ιούνη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για «το σχολείο του 21ου αιώνα», για «νέα ψηφιακή εποχή στα σχολεία», για «καινοτομίες» και άλλα τέτοια, πώς είναι «λογικό» και «ρεαλιστικό» να στοιβάζονται 27, 28 και 29 μαθητές στις τάξεις, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει «μαγική εικόνα», ισχυριζόμενη το εντελώς αντίθετο;
Είναι χαρακτηριστική σε αυτήν την κατεύθυνση η παρέμβαση της Ενωσης Διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων, η οποία, βασιζόμενη στην εμπειρία από τον ένα μήνα λειτουργίας των σχολείων, καταγγέλλει ότι «δεν διασφαλίζεται η τήρηση της απαραίτητης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας χωρισμός τμήματος, με μεγάλο αριθμό μαθητών, σε υποτμήματα, ακόμα και στις σχολικές μονάδες που υπάρχουν κενές αίθουσες διδασκαλίας»! Το λογικό και αναγκαίο, λοιπόν, σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής και τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών είναι: Η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15, η αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας, η παρουσία γιατρών στα σχολεία, τα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Το αναγκαίο και ρεαλιστικό των μαθητικών διεκδικήσεων επιβεβαιώνεται καθημερινά από την ίδια τη ζωή. Γιατί διαρκώς αυξάνονται τα τμήματα και τα σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων (χτες ξεπέρασαν τα 180 πανελλαδικά). Και μπορεί η κυβέρνηση να μιλάει με στατιστικές για να θολώσει την πραγματικότητα, λέγοντας ότι τα κλειστά τμήματα κυμαίνονται στο 0,20% – 0,30% του συνόλου των τμημάτων της χώρας, αλλά ακόμα κι όταν ένα τμήμα ή ένα σχολείο κλείνει και μπαίνει σε καραντίνα, δεν γίνεται ιχνηλάτηση, δεν γίνεται ούτε ένα τεστ σε εκπαιδευτικούς και παιδιά και άρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει στα σχολεία. Γι’ αυτό είναι ρεαλιστικά και αναγκαία τα μέτρα που ζητούν οι μαθητές: Να υπάρχουν σχολιατρική υπηρεσία, γιατροί και νοσηλευτές ανά ομάδες σχολείων που να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα και να διαχειρίζονται καταστάσεις και όχι να φορτώνεται η ευθύνη διαχείρισης των κρουσμάτων στους εκπαιδευτικούς και να καλούνται εκείνοι να παριστάνουν τους νοσηλευτές. Να γίνονται μαζικά τεστ στα σχολεία όπου εμφανίζεται κρούσμα και όχι να γίνονται μπαλάκι οι γονείς και οι οικογένειες ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και στους δήμους διεκδικώντας αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.
«Οσο δεν υλοποιούνται τα αιτήματά μας, η σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές θα διακόπτεται κάθε τρεις και λίγο», είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν προχτές, αναφερόμενοι στα σχολεία που κλείνουν λόγω της εξάπλωσης του ιού. Και δίνουν την καλύτερη απάντηση στην υποκρισία της κυβέρνησης, που δήθεν κοπτόταν για τα μαθήματα που χάνουν οι μαθητές με τις καταλήψεις. Αφού η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα προστασίας και ασφάλειας στα σχολεία, θα συνεχίζουν να χάνονται μαθήματα. Επιπλέον, με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, δεν μπορούμε να μιλάμε για αναπλήρωση των μεγάλων κενών που προκύπτουν από το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων την προηγούμενη χρονιά, λόγω του lockdown. Γιατί, εκτός όλων των άλλων, έχουμε φτάσει στα μέσα Οκτώβρη κι ακόμα υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν διδαχθεί ακόμα π.χ. ούτε μια ώρα Φυσικής ή Βιολογίας ή Γερμανικών κ.λπ. Οι μαθητές ζητούν κάλυψη όλων των κενών τώρα. Δεν είναι αυτό άραγε ρεαλιστικό και αναγκαίο; Και βέβαια είναι.
Γι’ αυτό και οι μαθητές έχουν στο πλευρό τους γονείς και εκπαιδευτικούς. Για άλλη μια φορά σήμερα θα διαδηλώσουν μαζί, διεκδικώντας αυτά τα κοινά τους αιτήματα, που έχουν δικαιωθεί από την ίδια τη ζωή. Γιατί πατούν πάνω στην ανάγκη για την προστασία της υγείας του λαού και της μόρφωσης των παιδιών του. Αυτήν την ανάγκη η κυβέρνηση αρνείται να την ικανοποιήσει, ομολογώντας ανερυθρίαστα ότι τη βλέπει ως κόστος! Την ίδια ώρα όμως μοιράζει αφειδώς χρήμα στις επιχειρήσεις. Γιατί για την κυβέρνηση, την κάθε αστική κυβέρνηση, το «λογικό» και «ρεαλιστικό» είναι η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης εργασίας να είναι υποταγμένη στις ανάγκες του αστικού κράτους και των μεγάλων ομίλων, σε βάρος βέβαια των αναγκών του λαού. Τη στιγμή που πράγματι όλα αυτά θα μπορούσαν να λύσουν λαϊκά προβλήματα σε συνθήκες μιας νέας, ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας και κατ’ επέκταση και τα προβλήματα για τα οποία παλεύουν σήμερα χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα.
Γιωργος Αντωνακακης πηγη ΄Ρ΄΄