Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας: Στην κλίνη του Προκρούστη το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή


Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ διεκδικούν αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη και σύγχρονη Προσχολική Αγωγή

Τον αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν Προσχολική Φροντίδα και Αγωγή φέρνει στο προσκήνιο η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι αποκλεισμένα από τους παιδικούς σταθμούς δεν είναι μόνο τα παιδιά που απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα των voucher (κουπονιών) της ΕΕΤΑΑ. Χιλιάδες γονείς βρεφών, ακόμα κι αν πήραν το voucher, «ψάχνουν απεγνωσμένα, χωρίς αντίκρισμα, για μια θέση σε έναν δημοτικό βρεφικό σταθμό στη γειτονιά τους». Εκατοντάδες χιλιάδες γονείς «είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ή δίδακτρα στους ιδιωτικούς». Το 47,5% των παιδιών έως 3 ετών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «παραμένουν στο σπίτι, εκτός των δομών Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας, συνήθως με τις μητέρες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες».

«Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας, από τα 340.000 περίπου παιδιά προσχολικής ηλικίας (6 μηνών έως 4 ετών), μόνο για 140.000 παιδιά έγιναν αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ το πολυπόθητο κουπόνι απέκτησαν μόνο 111.000 παιδιά!», σημειώνει η ΟΓΕ. Ετσι, το δικαίωμα των παιδιών «μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη», είτε λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης του προγράμματος, «που δεν επαρκεί ούτε για το 1/3 των παιδιών», είτε λόγω της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των βρεφονηπιακών σταθμών, που καθιστά το σχετικό κόστος «απαγορευτικό για πολλές οικογένειες».

Παράλληλα η ΟΓΕ καταγγέλλει «τον αποκλεισμό 84.000 παιδιών από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, όπως και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων που οι γονείς δεν έκαναν καν αίτηση». «Ενώ το οικογενειακό μας εισόδημα εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων, την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, το δικαίωμα των παιδιών μας στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργία αποτελεί πολυτέλεια στην οποία, φυσικά, πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος», αναφέρει.

«Η Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για τη σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτος και του οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η ΟΓΕ.

Στο φόντο αυτό, καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της σε όλη την Ελλάδα να πρωτοστατήσουν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη και σύγχρονη Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα για όλα τα παιδιά, καθώς επίσης δημόσια και δωρεάν Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Πιο αναλυτικά η ΟΓΕ διεκδικεί:

•Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί – βρεφικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

•Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία, και δημιουργία ολιγομελών ομάδων, για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, στο παιχνίδι, στη σίτιση, στον ύπνο και στις δραστηριότητες στην αυλή.

•Προσλήψεις προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

•Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

•Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

•Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους

•Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

Comments are closed.