ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ: Αντίστροφη μέτρηση, παρά το ρευστό και επικίνδυνο τοπίο
Λιγότερο από δυο βδομάδες πριν την έναρξη, η κατάσταση με την πανδημία στην Ιαπωνία παραμένει κρίσιμη. Η διασφάλιση των κερδών προτεραιότητα για ΔΟΕ και διοργανωτές
Στην τελική ευθεία για την έναρξή τους έχουν μπει οι εξ αναβολής από πέρυσι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, με λιγότερο από δυο βδομάδες να απομένουν για την επίσημη πρεμιέρα.
Η πλέον ιδιαίτερη διοργάνωση στη σύγχρονη Ολυμπιακή Ιστορία θα διεξαχθεί από τις 23 Ιούλη έως τις 8 Αυγούστου. Μετά την περσινή αναβολή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και οι Ιάπωνες διοργανωτές ευελπιστούσαν σε ομαλότερες συνθήκες, ωστόσο οι προσδοκίες τους δεν δικαιώνονται.Σαρώνει η πανδημία
Τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη διοργανώτρια Ιαπωνία η κατάσταση με την πανδημία παραμένει κρίσιμη, ενώ οι μεταλλάξεις προκαλούν εκ νέου εξάπλωση των κρουσμάτων ακόμα και σε χώρες όπου η κατάσταση κατέγραφε σχετική ύφεση.
Ειδικά στην Ιαπωνία, το… «θαύμα» των πρώτων μηνών της πανδημίας το 2020, όπως χαρακτηρίστηκε, εδώ και ένα τετράμηνο αποτελεί παρελθόν. Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Μάρτη και την κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω τις τελευταίες τρεις βδομάδες, το σύστημα Υγείας φτάνει για μία ακόμα φορά στα όριά του και ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, έχοντας ξεπεράσει τις 13.000 από την αρχή της πανδημίας.
Ενδεικτικά, από τις αρχές Μάη και έπειτα η χώρα μετράει σταθερά πάνω από 6.000 κρούσματα τη μέρα, ενώ μέσα στη βδομάδα που πέρασε η πρωτεύουσα Τόκιο μέτρησε κοντά στα 1.000 κρούσματα, το υψηλότερο νούμερο των τελευταίων πέντε βδομάδων.
Πρόσφατα μάλιστα η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε παράταση ενός μήνα στα έκτακτα μέτρα που ισχύουν σε τέσσερις εκ των μεγαλύτερων περιφερειών της χώρας, ανάμεσά τους και στο Τόκιο.
Ολα αυτά βέβαια δεν έπεσαν από τον ουρανό.
Το ιδιωτικοποιημένο και εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας στην Ιαπωνία, όπως και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να προστατεύσει τον λαό ούτε να υποστηρίξει τους αναγκαίους εμβολιασμούς, που ούτως ή άλλως βρίσκονται στο τραγικά χαμηλό 4,5% του πληθυσμού.Διαμαρτυρίες ενάντια στους Αγώνες
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η Ενωση Γιατρών του Τόκιο, που εκπροσωπεί 6.000 γιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, απηύθυνε δημόσια έκκληση για ακύρωση των Αγώνων, προειδοποιώντας ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους στην περίθαλψη ασθενών. Ολα αυτά ενάμιση μήνα – τότε – πριν την έναρξη των Αγώνων!
Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική διαμαρτυρία – έκκληση για αναβολή των Αγώνων. Μέχρι σήμερα κοντά στα 400.000 άτομα έχουν υπογράψει σχετικό κείμενο, ενώ και όλο το προηγούμενο διάστημα οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες κατά των Αγώνων δεν σταμάτησαν, κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
40 από τις 500 πόλεις της Ιαπωνίας που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτισμών και φιλοξενίας αποστολών, για την προετοιμασία τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, την απέσυραν το τελευταίο δίμηνο και πολλοί σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων αντέδρασαν στα σχέδια διοργανωτών και ΔΟΕ για παρουσία παιδιών των ιαπωνικών σχολείων στα στάδια των Αγώνων προκειμένου να μετριαστεί η εικόνα των άδειων εξεδρών.
Ούτε σκέψη για αναβολή από ΔΟΕ και διοργανωτές
Παρά την κρίσιμη κατάσταση με την πανδημία, όμως, και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί τόσο για τους εμπλεκόμενους με τη διοργάνωση (αθλητές, προπονητές, μέλη αποστολών, εργαζόμενους, εθελοντές) όσο και για τον ιαπωνικό λαό, ΔΟΕ και διοργανωτές προχωρούν κανονικά στη διεξαγωγή των Αγώνων.
Το ενδεχόμενο να ματαιωθεί οριστικά η διοργάνωση, αν δεν γινόταν ούτε φέτος, θα σήμαινε τεράστιο πλήγμα στα ήδη «πληγωμένα» από την περσινή αναβολή κέρδη που σχετίζονται με αυτήν: Από την τεράστια χασούρα των πολυεθνικών μέχρι τις υπέρογκες ρήτρες στα συμβόλαια με χορηγούς, τηλεοπτικά δίκτυα κ.λπ.
Θυμίζουμε ότι και πέρυσι, όταν η πανδημία εξαπλωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, η ΔΟΕ καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ανακοινώσει την αναβολή των Αγώνων, προκαλώντας ανησυχία και αντιδράσεις, κυρίως από αθλητές και προπονητές.
Παρά τις όποιες αναπροσαρμογές στα πλάνα, ζητούμενο παρέμενε και παραμένει η διεξαγωγή των Αγώνων «πάση θυσία». Αποκαλυπτικά της κατάστασης είναι και τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, που κάνουν λόγο για ασφυκτική πίεση μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών στην κατεύθυνση της διεξαγωγής των Αγώνων μέσα στο τρέχον έτος, προκειμένου να αποφύγουν μεγαλύτερες απώλειες απ’ αυτές που έχει ήδη προκαλέσει η περσινή αναβολή.
Σύμφωνα με ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας «Jefferies», οι Αγώνες του Τόκιο είναι ασφαλισμένοι για περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, συν 600 εκατομμύρια για τις δομές φιλοξενίας.«Πονοκέφαλος» οι άδειες εξέδρες
Μετρώντας πλέον αντίστροφα για την τελετή έναρξης την Παρασκευή 23 Ιούλη, ένας από τους σοβαρότερους «πονοκεφάλους» για τη ΔΟΕ και τους διοργανωτές είναι το θέμα της εικόνας στις εξέδρες, καθώς η απαγόρευση της παρουσίας ξένων φιλάθλων την οποία υποχρεώθηκαν να επιβάλουν ιαπωνική κυβέρνηση και ΔΟΕ δημιουργεί από μόνη της τεράστιο κενό στα προσδοκώμενα έσοδα.
Το τελικό πλάνο προέβλεπε την παρουσία φιλάθλων μόνο από την Ιαπωνία, σε ένα ποσοστό 40% της χωρητικότητας των σταδίων. Και αυτό όμως αμφισβητείται σήμερα, με δεδομένη την παράταση των έκτακτων μέτρων για έναν ακόμα μήνα.
Ηδη, όπως ανακοινώθηκε, η τελετή έναρξης θα γίνει μόνο με την παρουσία επισήμων και όσων θα έχουν λάβει ειδική πρόσκληση, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής των Αγώνων με άδειες εξέδρες, αν τις επόμενες μέρες η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί ή αν δεν υπάρξει σαφής βελτίωση των συνθηκών. Μπ. Τζ
επιμελεια: Γιωργος Αντωνακακης
πηγη”Ρ”