«Οι Μωμόγεροι» – «Εν Καλλιθέα»: Διημερίδα με θέμα «Αναβίωση Λογοτεχνικών Καφενείων»

0
1694

Διημερίδα με θέμα «Αναβίωση Λογοτεχνικών Καφενείων» διοργανώνουν  το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» και η Πολιτιστική Ομάδα «Εν Καλλιθέα», την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, με τη στήριξη του Δήμου Καλλιθέας και υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Γραμμάτων και Βιβλίου του ΥπουργείουΠολιτισμού και Αθλητισμού

Έμπνευση για τη διοργάνωση της διημερίδας αποτελεί η λειτουργία του καφενείου-ζαχαροπλαστείου του Ιωάννη Κελέφα στην Καλλιθέα από το 1922, στο οποίο σύχναζαν σπουδαίοι λογοτέχνες, όπως ο Σωτήρης Σκίπης, ο Ιωάννης Γρυπάρης, ο Γιάννης Χατζίνης και η Έλλη Αλεξίου. Η Καλλιθέα του Μεσοπολέμου φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Ελλήνων της Μικράς Ασίας και λειτουργεί ως το χωνευτήρι της παλιάς Ελλάδας με την κουλτούρα που κομίζουν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Η διημερίδα, μέσα από την ανάλυση του έργου των Καλλιθεατών λογοτεχνών, αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση του πνευματικού πλαισίου του Μεσοπολέμου, στην επαφή του κοινού με αυτούς τους παραγνωρισμένους λογοτέχνες και στην αναζήτηση τρόπων για τη δημιουργία ενός «λογοτεχνικού καφενείου» στην Καλλιθέα του σήμερα. 

φωτό αρχείου

Η διημερίδα θα διεξαχθεί την Κυριακή, στις 26 Νοεμβρίου 2023, στον «Δρόμο του Μεταξιού» όπου θα υπάρξουν τέσσερα workshops (ερευνητικά εργαστήρια) με θεματικές: τον Ιωάννη Γρυπάρη, τον Σωτήρη Σκίπη, την Έλλη Αλεξίου και τον Γιάννη Χατζίνη.

φωτό αρχείου

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρη όπου το μεν πρώτο θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας με ομιλία της Δρ Αγγελικής Αθανασακοπούλου και προβολή ταινίας για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Χατζίνη.

Ενώ το δεύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί στο «Δρόμο του Μεταξιού» με ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του μεσοπολέμου.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της διημερίδας

Προσκαλούνται όσες και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο workshop της προτίμησής τους μέχρι και 21/11/2023. 

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: στη Γραμματέα της Διημερίδας: κυρία Νατάσα Κυριακοπούλου, e-mail: FilologikaKafeneia2023@gmail.com τηλ. 6973918942

Comments are closed.