Οι βανδαλισμοί στο Βιολογικό είναι συνειδητή πράξη «πρόσκλησης» αστυνομικής παρουσίας

0
196

Τους βανδαλισμούς που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση η ΤΟ Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, τονίζοντας παράλληλα πως «η ενέργεια αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, για να δικαιολογήσει τη νομιμοποίηση της καταστολής στα πανεπιστήμια, είναι συνειδητή πράξη “πρόσκλησης” αστυνομικής παρουσίας».

«Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα καμία σχέση δεν είχε και δεν έχει με τέτοιες ενέργειες», συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Διεκδικούσε και διεκδικεί δωρεάν και υψηλού επιπέδου υποδομές για όλους τους φοιτητές. Πάλευε και παλεύει ενάντια στα κυβερνητικά αντιλαϊκά σχέδια αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στόχο έχουν τη μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις, τη γνώση σε εμπόρευμα», σημειώνει και τονίζει πως οι κυβερνήσεις σε αυτή τη βάση «διαχρονικά επιδιώκουν ένα φοιτητικό κίνημα τσακισμένο, ανύπαρκτο και ένα πανεπιστήμιο που να διασφαλίζει την επιχειρηματική λειτουργία, χωρίς άσυλο, χωρίς διεκδικήσεις.

Τέτοιες ενέργειες είναι ενάντια στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των μελών ΔΕΠ που παλεύουν για ένα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο στις υπηρεσίες των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών».

Θυμίζουμε πως με πρόφαση την προστασία του εργολαβικού συνεργείου που πραγματοποιούσε εργασίες στο χώρο, το ΑΠΘ υπήρξε «αστυνομοκρατούμενο» για δύο συνεχόμενες βδομάδες μέσα στις διακοπές του Πάσχα, με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και δεκάδες άνδρες της Ασφάλειας να βρίσκονται εντός του πανεπιστημίου, φτάνοντας στο σημείο να κάνουν και χρήση χημικών και κρότου – λάμψης κατά φοιτητών που απαιτούσαν την αποχώρηση της αστυνομίας από το πανεπιστήμιο, δημιουργώντας έτσι σκηνικό έντασης με ευθύνες κυβέρνησης και πρυτανείας.

Από την πλευρά τους, οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι στις φοιτητικές εκλογές με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σημειώνουν σε αντίστοιχη ανακοίνωση πως «η αξιοποίηση από την κυβέρνηση των απαράδεκτων ενεργειών στη σχολή του Βιολογικού δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό της σχέδιο. Να εντείνει την καταστολή για το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος και τον διεκδικήσεων των φοιτητών».

«Το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις υποδομές του ΑΠΘ θα γινόταν πιστευτό αν δεν κρατούσε υποχρηματοδοτούμενα τα Τμήματά μας. Αν η κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ δεν έσταζε νερά όλο τον χειμώνα, αν δεν κυκλοφορούσαν ποντίκια στη λέσχη του ΑΠΘ», αναφέρει η ανακοίνωση και σημειώνει παράλληλα πως η εγκατάσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έρχεται να διασφαλίσει την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, ενόψει του νέου νόμου – πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

«Δεν θα τους περάσει», καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι φοιτητές με οργάνωση μέσα από τους συλλόγους μας θα βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους. Οπως ανοίξαμε τη λέσχη με τους αγώνες μας, θα αφήσουμε στα χαρτιά όλους τους νόμους που χτυπάνε τις σπουδές και τη ζωή μας! Θα κάνουμε στην άκρη όσους αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση των συλλόγων μας

επιμέλεια Γ. Αντωνακάκης

πηγη ”Ρ”

Comments are closed.