Οικ. Επιτροπή: Όχι από Αντιπολίτευση και Εργαζόμενους στις ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης…

0
688

Το ενδιαφέρον της τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλλιθέας μονοπώλησε, όπως αναμενόταν, η ανάθεση σε εταιρία φύλαξης του πάρκου της πλατείας Δαβάκη καθώς και τα σχολικά κτίρια του Δήμου.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Καλλιθέας Παύλος Κικίδης ανέφερε για το θέμα ότι «…είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση , πρόσφατα παραδώσατε τρία περιπολικά στην ΕΛ.ΑΣ και δεν νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια η πλατεία Δαβάκη, ήδη φυλάσσεται αρκετά…».

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων και επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης «Εκτός των τειχών» Γιώργος Παρασκευόπουλος επισήμανε πως «…η θέση μας είναι οι πάγιες ανάγκες να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε προσλήψεις και όχι σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Η πλατεία Δαβάκη είναι η καλλίτερη φυλαγμένη τοποθεσία στην Καλλιθέα, υπάρχει συνεχής παρουσία ομάδαΣ μοτοσικλετών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και πεζά ένστολα αλλά και με πολιτικά περίπολα. Ζητάμε να αποσυρθεί το θέμα και σας ενημερώνουμε ότι και ο Δήμος έχει απόλυτη ανάγκη από φυλακές. Σας καλούμε να προχωρήστε λοιπόν στην πρόσληψη υπαλλήλων και όχι ιδιωτικών εταιριών…».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος από την δημοτική παράταξη «Προοπτική Ζωής» Βασίλης Παπαχρήστος εξέφρασε «…τους προβληματισμούς του ως προς την αναγκαιότητα της παρουσίας στην πλατεία και το πάρκο ενός σεκιουριτά σε ένα χώρο 14 στρεμμάτων, και μόνο για οκτώ ώρες, όταν σε μια τέτοια περίοδο τα περίπου 300.000 € για μια δαπάνη σε φύλαξη που δεν θα φέρει τα προσδοκούμενα από όλους μας αποτελέσματα, όταν θα μπορούσε να προηγηθεί μια διαδικασία ανάπλασης της πλατείας η οποία θα «διώξει» στοιχεία τα οποία βρίσκονται μέσα στο πάρκο, δίνοντας προτεραιότητα στο φωτισμό του και έλεγχος από το προσωπικό που υπηρετεί στο πάρκο και να αποσύρουμε το θέμα για άλλη δεδομένη στιγμή όπου οι συνθήκες θα μας επιτρέπουν να το δούμε και πάλι…»

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης ανέφερε ότι «…είναι γεγονός ότι έχει αλλάξει η σύνθεση του πληθυσμού στην πόλη μας καθώς και η επισκεψιμότητα της πλατείας Δαβάκη και του πάρκου εμπεριέχει και στοιχεία παραβατικότητας πράγμα που κάνει αδύνατη την φύλαξη του από έναν και μόνο φύλακα ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι καταλληλότερη και με ουσιαστική αρμοδιότητα για να λύσει τέτοιου είδους παραβατικότητες στο πάρκο. Δαπανούμε πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού. Η εκτίμηση μας είναι πως πρόκειται για ένα αναποτελεσματικό μέτρο. Είναι ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα, εμείς με την τοποθέτηση ενός ανθρώπου που δεν θα έχει αρμοδιότητες ούτε καν παρατήρηση δεν θα μπορεί να κάνει απλά θα περιπλέξουμε την κατάσταση, εκφράζουμε την αντίρρηση μας για το θέμα και για αυτό δεν θα το ψηφίσουμε. Σε σχέση με τις προσλήψεις του προσωπικού στην αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση είναι ήδη 11 μήνες αλλά αν είχε την βούληση να προχωρήσει στην έγκριση τους θα έπρεπε να το είχε κάνει πράξη. Εγώ συμφωνώ για το αίσθημα ασφάλειας που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες, αλλά την ίδια ασφάλεια θα πρέπει να αισθάνονται και οι υπάλληλοι του δήμου μας, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιχείρησης όπου η διοίκηση σας επέτρεψε στον προμηθευτή που τους απείλησε να μείνει στη συνεδρίαση του Δ.Σ…», συνεχίζοντας είπε ότι «…η συνεργασίας σας με το τοπικό αστυνομικό τμήμα υπάρχει, το ίδιο και με το υπουργείο, να ζητήσετε λοιπόν να επανέλθουν τα πεζά περίπολα και να διέρχονται μαζί με έναν δημοτικό αστυνομικό και εντός της πλατείας όπου θα έδιναν το μήνυμα να υπάρξει μια άλλη διαφορετική συμπεριφορά, και δεσμεύομαι να το θέσω στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί η φύλαξη ενός τόσο δύσκολου χώρου από ένα άτομο….».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος από την δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Αντωνακάκης αναρωτήθηκε πως «…για εμάς το θέμα μπορεί να είναι τεχνικό; μας ενδιαφέρει αν θα είναι καλλίτεροι οι αστυνομικοί από τους υπαλλήλους του δήμου ή το σεκιουριτά; Σας λέω λοιπόν πως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Ιδιωτικοποιούμε την φύλαξη της πόλης, αυτό πάτε να κάνετε. Μπορείτε έτσι να καλύψετε τις ανάγκες νομίζετε; Όχι βέβαια. Κάποιες φορές αναφερόμαστε στα πειραγμένα της δίκης μας διοίκησης και γελάτε, αλλά επι των ημερών μας και χωρίς να «μπαίνει» ο Δήμος μέσα είχαμε 400 εργαζόμενους περισσότερους από όσους έχετε εσείς σήμερα, και είχαμε 8 φύλακες σε 24ωρη βάση στο πάρκο αλλά και σε όλα τα σχολεία της πόλης. Άρα εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι στο να δημιουργήσουμε ένα νέο αστυνομικό κράτος και να ντρεπόμαστε να βγούμε στην πλατεία για βόλτα. Έχετε την πολιτική βούληση διοίκηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσετε να γίνουν προσλήψεις; Με όποια διαδικασία προβλέπεται για να καλύψουμε τέτοιες ανάγκες; Συμφωνούμε με τις θέσεις του Σωματείου των Εργαζομένων αλλά δηλώνουμε πως θα αντιδράσουμε όταν θα προκύψει το θέμα της ιδιωτικής φύλαξης…».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος από την δημοτική παράταξη «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Θοδωρής Παπαθανασόπουλος παρατήρησε πως «…η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου απο μια σεκιουριτη δεν μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στη φύλαξη των συγκεκριμένων χώρων σε σχέση με αυτή που θα μπορούν να προσφέρουν οι εργαζόμενοι του Δήμου. Ένα από τα κύρια συνθήματα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι θα επιβάλλει τάξη και ασφάλεια, αυτό ως δήμαρχος της πόλης πως το καταλαβαίνετε αυτό; Ότι η τάξη και η ασφάλεια θα μπορεί να εξασφαλιστεί με το να δωθεί σε εταιρίες φύλαξης; Αυτά τα χρήματα που είναι να δοθούν στην ιδιωτική εταιρία να τα διαθέσετε στην ανάπλαση της πλατείας και του πάρκου…».

Στην συνέχεια ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα Καλλιθέα» και αντιδήμαρχος Λάζαρος Λασκαρίδης είπε μεταξύ άλλων πως «…η παράταξη η δική μας είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι γεγονός ότι στην εποχή που αναφέρεται ο κ. Αντωνακάκης το πάρκο ήταν υπόδειγμα, όντως υπήρχε φύλαξη, όμως το πάρκο τότε ήταν μέσο κοινωνικοποίησης. Όμως εκείνη την εποχή οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ήταν ελεύθερες από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου όπου υπήρχε ένα άλλο πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση από αυτό που έχουμε σήμερα. Φυσικά σήμερα και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πάρκο της πλατείας Δαβάκη, πρόκειται για γκέτο, δεν υπάρχει το κόσμημα της εποχής που ανέφερε ο κ. Αντωνακάκης. Αν η διοίκηση του Δήμου θέλει σήμερα να κάνει προσλήψεις δεν μπορεί, η αυτοδιοίκηση σήμερα δεν υπάρχει, είναι ένα διοικητικό σχήμα που προσπαθεί να βάλει αυτοδιοικητικά ψήγματα. Δεν υπάρχει ασφάλεια σήμερα στην Καλλιθέα, τον κ. Χρυσοχοΐδη έχουμε που έχει την δική του όμως ασφάλεια που είναι περισσότερη από την δύναμη του αστυνομικού τμήματος, άρα τον Χρυσοχοΐδη προστατεύουν και όχι την Καλλιθέα. Εμείς ως παράταξη την δωρεά των περιπολικών την έχουμε καταψηφίσει. Πρέπει να διεκδικήσουμε αν θέλουμε να πετύχουμε προσλήψεις…»

Ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δήμαρχος Καλλιθέας Βαγγέλης Μπαρμπάκος απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση ανέφερε πως «… οι συνάδελφοι σήμερα έχουν μπερδευτεί, αναφέρουν πως θα λυθεί το πρόβλημα της πόλης αν προσλάβουμε προσωπικό, βρείτε μας λοιπόν τον τρόπο.η ΚΕΔΕ πάντα διεκδικούσε προσωπικό, δεν μας δίνουν όμως την δυνατότητα αυτή, το θέσαμε προσωπικά στον πρωθυπουργό που πρόσφατα δέχτηκε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ. Ενδεχομένως να πρέπει να προχωρήσουμε και σε ανάπλαση της πλατείας…».

Ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Καλογερόπουλος μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν με τα σχολικά συγκροτήματα και επισήμανε ότι «…η αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού, πρέπει να δώσουμε λύση έστω και με αυτό τον τρόπο. Το περιπολικό της εταιρίαΣ φύλαξης θα μπορεί να προσφέρει στο τομέα του προληπτικού ελέγχου και όχι της καταστολής…».

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος απευθυνόμενος προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ανέφερε πως «…μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, ούτε εμείς έχουμε ούτε εσείς ως προηγούμενες διοικήσεις, κάναμε το μνημόνιο συνεργασίας με την αστυνομία η οποία έχει και προληπτικό χαρακτήρα και κατασταλτικό. Ο κ. Ασκούνης είναι ανακόλουθος στα όσα λέει καθώς προεκλογικά έλεγε πως υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα στην πόλη και σήμερα που έρχεται θέμα για την φύλαξη της πλατείας, του πάρκου και των σχολείων δεν το ψηφίζεται. Είναι γεγονός πως οι υπάλληλοι μιας εταιρίας φύλαξης δεν είναι αστυνομικοί, δεν είναι όμως και φύλακες του Δήμου, είναι προσωπικό που έχει μια εκπαίδευση, σεμινάρια και πιστοποίηση επαγγέλματος, η παρουσία τους θα επιδράσει αποτρεπτικά. Ετοιμάζουμε με την διεύθυνση πρασίνου μια ολοκληρωμένη πρόταση κηπουεχνικής ανάπτυξης της πλατείας Δαβάκη και του πάρκου την οποία σύντομα θα την καταθέσουμε στο Πράσινο Ταμείο. Στην πρόταση μας εξετάζουμε την προσβασιμότητα και θέμα περίφραξηΣ του πάρκου…». Συνεχίζοντας αναφερόμενος στο θέμα που έθεσαν οι εργαζόμενοι σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού είπε πως «…η πολιτεία μας εμπαίζει με το θέμα των εγκρίσεων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μόνο προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα μας επιτρέπει, είναι μεγάλο θέμα αυτό, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και το εφικτό. Στην παραβατικότητα που υπάρχει στο πάρκο και την πλατεία πιστεύουμε ότι αυτή θα περιοριστεί αισθητά με την παρουσία της εταιρίας φύλαξης…».

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Comments are closed.