Οικ. Επιτροπή: Ομόφωνα για τις ευπαθείς ομάδες… Τι ψήφιστηκε για τα τέλη… Τι ζήτησαν οι παρατάξεις…

0
430

Σε ήπιους τόνους διεξήχθει η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλλιθέας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε συζήτηση και απόφαση για τα Δημοτικά τέλη του έτους 2021, με την διοίκηση του δήμου να προτείνει για μια ακόμη χρονιά την διατήρηση των τελών στα ίδια επίπεδα και το σύνολο της αντιπολίτευσης να ζητά περαιτέρω μείωση τους, καθώς οι πολίτες λόγω της πανδημίας έχουν υποστεί σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος τους. Ωστόσο η ψήφιση του συνόλου των τελών χρειάζεται και την ψήφιση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Αναλυτικότερα ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Δημήτρης Κάρναβος στην εισήγηση του επεσήμανε ότι «…τα τελευταία χρόνια η διοίκηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις των τελών σε 7% για τις οικίες και σε 4% για τους επαγγελματίες. Ωστόσο τα οικονομικά του δήμου δέχονται πιέσεις λόγω της κρίσης αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να προχωρήσουμε μέσω της ανταποδοτικότητας σε επενδύσεις στον τομέα της καθαριότητας, συμπεριλαμβανομένου και των προσλήψεων που λόγω της υγειονομικής κρίσης έπρεπε να προχωρήσουμε ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την καθαριότητα…».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης αφού αναφέρθηκε «…στην δραματική μείωση του ΑΕΠ και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, λόγω της πανδημίας, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε εξοικονόμηση πόρων αποφεύγοντας διογκωμένα έξοδα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι διογκώνετε τα έξοδα προκειμένου να μην προχωρήσετε στην μείωση των δημοτικών τελών…». Αναρωτήθηκε παράλληλα γιατί να υπάρχει τόσο υψηλό κόστος υπερωριών. Ο κ. Ασκούνης συνεχίζοντας επεσήμανε πως «… ο δήμος οφείλει να προχωρήσει σε μια γενναία μείωση των Δημοτικών Τελών, ιδιαίτερα αυτή την χρονιά που οι πολίτες θα περάσουν πολύ δύσκολα. Άλλωστε το πλεόνασμα που έχει ο δήμος μας, και φθάνει τα 6.000.000€, σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρετε, το απέκτησε χάρη στην φορολογική του πολιτική άρα οφείλουμε τώρα να τους στηρίξουμε…».

Λακωνικός ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αντωνακάκης ο οποίος αν και αντίθετος με την επιβολή τελών ανέφερε πως «…το ζήτημα είναι πολιτικό, υπάρχει νόμος για την ανταποδοτικότητα, και ερωτώ, είσαστε ανταποδοτικοί; Όχι. Εφαρμόστε τον νόμο λοιπόν, αλλά ούτε αυτό δεν κάνετε…». 

Ο δημοτικός σύμβουλος Θοδωρής Παπαθανασόπουλος εκπροσωπώντας την δημοτική παράταξη «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», ο οποίος συμμετείχε ως παρατηρητής, ζήτησε την μείωση των Δημοτικών Τελών και μάλιστα με διψήφιο νούμερο, καθώς όπως ανέφερε «…οι πολίτες μας έχουν υποστεί σοβαρές μειώσεις του εισοδήματος τους λόγω της υγειονομικής κρίσης. Επιβάλλεται λοιπόν να προχωρήσουμε σε μια μείωση ανάλογη του ποσοστού μείωσης που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι της πόλης μας. ..». Επίσης ο κ. Παπαθανασόπουλος επεσήμανε και ο ίδιος το μεγάλο κόστος δαπάνης των υπερωριών, και κατέληξε λέγοντας πως «…με το ποσό που δαπανάμε στις υπερωρίες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη προσωπικού έτσι ώστε «να φάνε ψωμί» και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται στην ανεργία…».

Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Παπαχρήστος από την δημοτική παράταξη «Προοπτική Ζωής» επεσήμανε πως θα πρέπει ο δήμος να θέσει τις κοινωνικές προτεραιότητες των πολιτών του μειώνοντας κι άλλο τα δημοτικά τέλη.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος απαντώντας στις τοποθετήσεις των μελών της Οικονομικής Επιτροπής ανέφερε ότι «…στην αντίστοιχη οικονομική κρίση του 2009-2010 η διοίκηση του κ. Ασκούνη δεν είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες «γενναίες» μειώσεις των δημοτικών τελών παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματίες στην Καλλιθέα είχαν βρεθεί σε απόγνωση κλείνοντας κάποιοι και τα μαγαζιά τους…». Απαντώντας στο θέμα που ετέθει για τις διογκωμένες υπερωρίες είπε πως «...όντως είναι αυξημένες αλλά το ίδιο αυξημένες ήταν και το 2013. Ωστόσο θα κάνω έκκληση προς τις υπηρεσίες να το δουν επισταμένα…». Ως προς το πλεόνασμα των 6.000.000€ που ανέφεραν τόσο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Ασκούνης αλλά και ο κ. Παπαθανασόπουλος, ο κ. Κάρναβος διευκρίνησε πως «...δεν υπάρχει πλεόνασμα 6.000.000€ αλλά ταμείο των 6.000.000€, χρήματα τα οποία υπάρχουν κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου…». Ο δήμαρχος Καλλιθέας είπε πως «...έχουμε ανοίξει μια ομπρέλα προστασίας για τους πολίτες μας και δρούμε ανακαταδιανομικά…», δεν παρέλειψε ωστόσο αναφερόμενος στις δαπάνες που έχει κάνει ο δήμος λόγω του Covid-19 να πει ότι «...αυτές ανέρχονται σήμερα στα 1.250.000€ περίπου και ο δήμος έχει λάβει από την κυβέρνηση 660.000€. Η κυβέρνηση χρωστάει χρήματα στους δήμους και οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην καταβολή τους…». Σχετικά με την ανταποδοτικότητα των τελών ο ίδιος είπε ότι «...η διοίκηση έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στην καθαριότητα με σημαντικά ποσά που σε σχέση με παλαιότερους προϋπολογισμούς πριν το 2014 η τότε διοίκηση δεν είχε δαπανήσει…».

Τα Δημοτικά Τέλη που ψηφίστηκαν από την Διοίκηση του Δήμου στην Οικονομική Επιτροπή

1. την διατήρηση  σταθερού του κύριου οικιακού συντελεστή για το 2021 στο ύψος των 1,14 € / μ2 το χρόνο,2. καθορίζει τον συντελεστή για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς .για το 2021 στο ύψος των 1,14 € / μ2το χρόνο,3. την διατήρηση  σταθερού του γενικής χρήσης για το 2021 στο ύψος των 4,15 €/μ2το χρόνο,4. την διατήρηση του ειδικού συντελεστή(1) σταθερού για το 2021 στο ύψος των 6,12 € /μ2 το χρόνο.

Η τιμή του συντελεστη Φόρου Ηλεκτροδοτούμενου Χώρου (Φ.Η.Χ.) παραμένει η ίδια, δηλ:  0,16 €  για πάσης φύσεως στεγασμένους χώρους και 0,08 € για τους αντίστοιχους μη στεγασμένους χώρους. 

Τι ψηφίστηκε ομόφωνα από Διοίκηση και Αντιπολίτευση  στην Οικονομική επιτροπή

 Ειδικά πριμοδοτούμενο τιμολόγιο για : 

✓ απόρους , τα άτομα με αναπηρίες , πολύτεκνους, τρίτεκνους , μονογονεϊκές οικογένειες  , οικογένειες μακροχρόνια ανέργων.

α) Οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι , (ξεχωριστά η κάθε  κατηγορία)  όπως η ιδιότητά τους ορίζεται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία ,με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ,κατόπιν εκκαθάρισης , κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος , μικρότερο των  25.000 € προσαυξημένο κατά 10.000 € για το τέταρτο τέκνο8.000 € για το πέμπτο τέκνο6.000 € για το έκτο παιδί , και 5.000€ για κάθε τέκνο πέρα του έκτου χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, θα τυγχάνουν μειωμένου  συντελεστή οικιακού τιμολογίου στα Τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού κατά 75%/μ2 το χρόνο, για τους χώρους οίκησής τους, εφόσον η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την συγκεκριμένη περίπτωση, συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του . (§ 1 του άρθ. 13 του Ν.4368/21-2-2016).

β) Οι άποροι όπως η ιδιότητά τους ορίζεται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία , θα τυγχάνουν μειωμένου  συντελεστή οικιακού τιμολογίου στα Τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού κατά 75%/μ2 , το χρόνο  , για τους χώρους οίκησής τους, εφόσον η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την συγκεκριμένη περίπτωση, συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του. (§ 1 του άρθ. 13 του Ν.4368/21-2-2016).

γ) Οικογένεια μακροχρόνια ανέργων (και οι δύο σύζυγοι μακροχρόνια άνεργοι) όπως η ιδιότητά τους οριοθετείτε αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία , θα τυγχάνουν μειωμένου  συντελεστή οικιακού τιμολογίου στα Τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού κατά 75%/μ2 το χρόνο , για τους χώρους οίκησής τους, εφόσον η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την συγκεκριμένη περίπτωση, συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του. (§ 1 του άρθ. 13 του Ν.4368/21-2-2016).

δ) Οι μονογονεϊκές οικογένειες  όπως η ιδιότητά τους οριοθετείτε αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία ,με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ,κατόπιν εκκαθάρισης , κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος , μέχρι το όριο των  18.000 € , για 1 προστατευόμενο τέκνο  και έως το ποσό των € 20.000 για 2 προστατευόμενα τέκνα και άνω , θα τυγχάνουν μειωμένου  συντελεστή οικιακού τιμολογίου στα Τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού κατά 75%/μ2 το χρόνο , για τους χώρους οίκησής τους ,  εφόσον η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την συγκεκριμένη περίπτωση, συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του. (§ 1 του άρθ. 13του Ν.4368/212-2016).

Τα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από , 67% και πάνω, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή , κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 25.000 €, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, θα τυγχάνουν μειωμένου  συντελεστή οικιακού τιμολογίου στα Τέλη Καθαριότητας & Φωτισμού κατά 75%/μ2 το χρόνο , για τους χώρους οίκησης τους, εφόσον η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την συγκεκριμένη περίπτωση, συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του. (§ 1 του άρθ. 13του Ν.4368/212-2016).▪ Για την υπαγωγή,  θα πρέπει ο λογαριασμός  ηλεκτρικού ρεύματος να εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου και να  πραγματοποιείται  εκτίμηση των δικαιολογητικών από το γραφείο Τελών Καθαριότητας & Φωτισμού.

Comments are closed.