Ξεκινούν σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Προαιρετικά ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 8 Μαΐου

Ξεκινά από σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου 2022 η ενδιάμεση εαρινή εκπτωτική περίοδος, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, η οποία διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες από 1η έως 15 Μαΐου.  

Ωστόσο τόσο η συντριπτική πλειοψηφία των Εμποροεπαγγελματιών όσο και των καταναλωτικών οργανώσεων εκφράζουν αντιρρήσεις για την εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, καθώς δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση χαμηλότερων αρχικών τιμών σε όλα τα είδη από την αρχή της σεζόν.

 Τι ισχύει με την αναγραφή των τιμών και ποια είναι τα  πρόστιμα για τα καταστήματα

Από τις επιχειρήσεις θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων στην υποχρέωση αναγραφής της παλιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση ενώ επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Η μη αναγραφή της παλιάς και της νέας μειωμένης τιμής αποτελεί παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, επισημαίνει, με προβλεπόμενα πρόστιμα ίσα με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

Στην περίπτωση που επιβληθεί πρόστιμο για την ίδια παράβαση δεύτερη φορά σε διάστημα πενταετίας αυτό αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης ενώ στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για τη ν ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο ωράριο λειτουργίας 11:00′ – 18:00′.

Comments are closed.