Ν. Κεραμέως: Δευτέρα 14/9 το πρώτο κουδούνι… Ο «κύβος ερρίφθη» και ο Θεός Βοηθός… Τι λένε τα κόμματα…

0
384

Στις 14 Σεπτέμβρη ανοίγουν τα σχολεία με πλήρη σύνθεση και μάσκα

Στις 14 Σεπτέμβρη, θα ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η απόφαση λήφθηκε καθώς, σύμφωνα με τα όσα είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν έχουν επιστρέψει ακόμη οι εκδρομείς και έτσι δεν έχει σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα. 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του παρέθεσε η κυβέρνηση, τόσο η υπουργός Παιδείας, όσο ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, επιχείρησαν να καλλιεργήσουν μια ιδανική εικόνα (όπως έγινε και πριν το άνοιγμα του Τουρισμού), για την ετοιμότητα ανοίγματος των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στη μείωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες, συνεπώς τα σχολεία θα ανοίξουν όπως είπε «με πλήρη σύνθεση». Επαναλαμβάνοντας την πάγια πλέον θέση της «εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών», η Νίκη Κεραμέως απέρριψε κάθε αναφορά στη μείωση των μαθητών σε 15 ανά τάξη (όπως είχε γίνει τον Ιούνη), ισχυριζόμενη ότι το «αυξημένο μέτρο» της χρήσης της μάσκας είναι αρκετό για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για άδειες ειδικού σκοπού και εφαρμογή της τηλεργασίας για γονείς εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, σε περίπτωση που κλείσουν σχολεία λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.  Όσον αφορά στη λειτουργία των κυλικείων, θα λειτουργήσουν κανονικά, με προμήθεια και διάθεση μόνο σφραγισμένων και προσυσκευασμένων προϊόντων.

Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και θα απουσιάζουν δικαιολογημένα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, οι κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι:

 • Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή, ή διαταραχή συμπεριφοράς.
 • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
 • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

 • Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του – Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
 • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή – Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
 • Εάν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι – Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

 • Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της.
 • Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες.
 • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες.
 • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
 • Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500).
 • Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα).
 • Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.
 • Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.
 • Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.
 • Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από την ΚΥΑ της 15 Μάη.

Κατά την απουσία μαθητών και/ή εκπαιδευτικών, προβλέπεται:

 • Σύγχρονη παράδοση και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
 • Επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Για τις άδειες εργαζόμενων γονέων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) υπάρχει ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

«…Τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε…»!

Σε επαναληπτικό μάθημα «παπαγαλίας» και σε τροπάριο στομφώδους κοινοτοπίας, επιδόθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας. Με μοναδικό νέο στοιχείο την προαναγγελθείσα μετάθεση κατά μία εβδομάδα της ημερομηνίας έναρξης των σχολείων.

Βαρετή, κουραστική και εκτός μέτρου επικοινωνία. Αυτή είναι η συνταγή «επιτυχίας» της κυρίας Κεραμέως και συνολικά της κυβέρνησης για να κρύψουν έξι μήνες απρονοησίας και έλλειψης προετοιμασίας, που δεν εγγυάται την ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τα σχολεία, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα άνοιγαν στις 7 Σεπτεμβρίου, θα ανοίξουν τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου για να αποφύγει η κυβέρνηση το πολιτικό φιάσκο με την προμήθεια των μασκών, που είναι αδύνατο να παραληφθούν εγκαίρως.

Μια εβδομάδα χαμένη, μόνον από τις παλινωδίες στο θέμα της μάσκας. Μια διαδικασία που θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού. Το ίδιο γίνεται και με τα αντισηπτικά και τα υλικά καθαριότητας. Ανάλογες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, λαμβάνονται για τη στελέχωση των σχολείων, τη σχολική καθαριότητα, τα κυλικεία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

«Βλέποντας και κάνοντας», σήμερα στην Παιδεία, χθες στον τουρισμό και το άνοιγμα της οικονομίας, που είχε ως αποτέλεσμα να φουντώσει η πανδημία. Ερασιτεχνισμός παντού, απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα σε δημόσια θέα. Η υποκρισία και η παραποίηση της πραγματικότητας περισσεύουν. Το είδαμε με τη φωτιά που κατέκαψε τις Μυκήνες. Το βλέπουμε με τις σημερινές ανακοινώσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν επικίνδυνες εξελίξεις στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν άκουσαν απολύτως τίποτα για:

την αραίωση των μαθητών στις τάξεις και την τήρηση των αποστάσεων, δεδομένου ότι 1 εκατ. μαθητές (75% του συνόλου) φοιτούν σε τμήματα άνω των 17 μαθητών,


την αναζήτηση αιθουσών και χώρων ώστε να μικρύνουν οι τάξεις και να διαμορφωθούν παντού τμήματα των 15 μαθητών,


τις επιπλέον προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, χωρίς απαράδεκτες σχέσεις εργασίας και χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος ήδη απασχολούμενων μεταναστριών εργατριών,


τις επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, οι οποίες θα καλύψουν τις σημαντικές ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος,


την έκτακτη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό ή/και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν άκουσαν επίσης για:

τη θερμομέτρηση εκπαιδευτικών και μαθητών κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο,

τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια,

την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις ευάλωτες ομάδες μαθητών,

την αναγκαία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,

τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για την εξ αποστάσεως διδασκαλία,

τους όρους της συνεργασίας με την εταιρία Cisco, που επί μήνες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα,
την κατάργηση της νομοθετικής διάταξης για την κάμερα στην τάξη, που ακυρώθηκε στην πράξη από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών,

τις γραπτές εισηγήσεις των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Διατηρούμε την ελπίδα ότι, παρόλα αυτά, η σχολική χρονιά θα εξελιχθεί ομαλά. Καλούμε το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, τους μαθητές, το γονεϊκό κίνημα και την τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν στα χέρια τους την ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία όλων των σχολείων της χώρας, απέναντι σε μια κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να εγγυηθεί το δικαίωμα στη υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, η απαίτηση και ο αγώνας πρέπει να είναι υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας. Με τις ζωές των παιδιών μας δεν παίζουμε.

ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε δηκτικά το άνοιγμα των σχολείων, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν έχει σχέδιο και πως αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε ανάρτησή της στο twitter αναφέρει:

«O συνωστισμός στην τάξη επιβάλλετα τελικά, κ. Μητσοτάκη. Ρίσκο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Και εδώ βλέποντας και κάνοντας, χωρίς σχέδιο, για το άνοιγμα των σχολείων. 30 παιδιά στην τάξη με τη μάσκα και το παγούρι. Αριστα!».

ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το παιχνίδι της κυβέρνησης με την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, εξυπηρετεί μόνο τη μετάθεση της συζήτησης απ’ το κεντρικό ζήτημα που δεν είναι άλλο από τις συνθήκες που ανοίγουν τα σχολεία, αφού αυτές δεν προσφέρουν ασφάλεια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές, έχουν διατυπώσει δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα για το πώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία αποτελούν και ξεκάθαρη απάντηση σε διάφορες μειοψηφικές αντιδραστικές απόψεις, που δεν έχουν άλλωστε καμία σχέση με τις διεκδικήσεις του κόσμου της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτά τα αιτήματα επικαλούμενη προκλητικά το δημοσιονομικό βάρος -λες και ο λαός μας δεν πληρώνει για τη μόρφωση των παιδιών του- ενώ την ίδια στιγμή κάνει “λάστιχο” τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που το Μάη -σε λιγότερο βεβαρημένες επιδημιολογικά συνθήκες- παρουσίαζε ως αναγκαία.

Αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί διάφορες επιστημονικοφανείς θεωρίες για να πετάξει από πάνω της τις σοβαρές ευθύνες που έχει εξαιτίας της αντιλαϊκής και επικίνδυνης πολιτικής της.

Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς, νέοι και νέες έχουν κάθε λόγο να βρεθούν σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας, για να διεκδικήσουν τα αναγκαία μέτρα, να ελέγξουν αν και αυτές ακόμη οι διακηρύξεις της κυβέρνησης υλοποιούνται, αλλά και για να παλέψουν για ένα σχολείο με ουσιαστική ασφάλεια και μόρφωση.

Comments are closed.