Να ‘τανε το ’21

0
904

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η ομάδα του ΠέΖο είναι έτοιμη να το γιορτάσει! Πως αλλιώς άλλωστε? Πέζοντας!

Με αφορμή λοιπόν της επετείου, δημιουργήσαμε ένα διαδικτυακό «Πεχνίδι», ένα κουίζ για την Ελληνική Επανάσταση και σας περιμένουμε όλους να «Πέξετε» μαζί μας!!!!!! Δηλώστε συμμετοχή στο email του Πέζο  – email:  info.pezo2019@gmail.com  και ΞΕΝΙΚΑΜΕ!!!

Ξεφυλλίζουμε την Ιστορία μας, απαντάμε σε ερωτήσεις, μαζεύουμε πόντους και κάθε Κυριακή οι παίκτες με την υψηλότερη βαθμολογία θα μπαίνουν σε κλήρωση. Τέσσερις  τυχεροί κάθε εβδομάδα θα κερδίζουν ένα βιβλίο σχετικό με την Ελληνική Επανάσταση.

Η διάρκεια του «Πεχνιδιού» θα είναι 13 εβδομάδες και την Κυριακή 25 Απριλίου μαζί με την τελευταία κλήρωση, θα γίνει και η κλήρωση του Μεγάλου Τυχερού που θα κερδίσει ένα αναμνηστικό της «Ελλάδας 2021». Αςδούμε λοιπόν και τα βιβλία που μας παραχωρούν οι: Εκδόσεις Διόπτρα, Εκδόσεις Λιβάνη, Εκδόσεις Πατάκη και Εκδόσεις Ψυχογιός για το «Πεχνίδι» μας!

1.Ενάντια σε φρούρια και τείχη – Μια μικρή εισαγωγή για την ελληνική επανάσταση – Γιώργος Μαργαρίτης – Εκδόσεις Διόπτρα

Την πολυπλόκαμη ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης πραγματεύεται το βιβλίο αυτό, ρίχνοντας φως στο παρασκήνιο, και αναδεικνύοντας άγνωστους ήρωες και κρυφούς πρωταγωνιστές, μέσα από μια μεγάληκαι συναρπαστικά ειπωμένη ιστορία.

https://www.dioptra.gr/vivlio/istoria-filosofia-politismoi/enantia-se-frouria-kai-teixi/

2. Η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης – Ξένος Στέφανος – Εκδόσεις Λιβάνη

Κωνσταντινούπολη, 10 Απριλίου 1821, ανήµερα του Πάσχα, η οθωµανική εξουσία δολοφονεί με απαγχονισµό τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄. Αιτία η παράβαση της βασικής υποχρέωσης του εκάστοτε πατριάρχη από την υποδούλωση του Γένους, το1453 και µετά, να εγγυάται και να επιβάλλει τη µόνιµη υποταγή στο δοβλέτι των ραγιάδων. Ο ανιψιός του Θρασύβουλος, η Ανδρονίκη και ο Βάρθακας θα συναντηθούνστη? Δηµητσάνα… 

 Ένας φανταστικός καµβάς, που πάνω του υφαίνεται όλη η ιστορίατης Ελληνικής Επανάστασης. Οι ήρωες, οι µάχες, οι δολοφονίες, τα πάθη, όλα περνούν µπροστά από τα µάτια του αναγνώστη, δίνοντας την πραγµατική εικόνα εκείνης της εποχής. Από την αρχή µέχρι το τέλος.  Ένα πολυσύνθετο µυθιστόρηµα, που γαλούχησε γενιές ολόκληρεςΕλλήνων. Μέσα από τη γοητευτική µυθιστορηµατική υπόθεσή του συνταιριάζονται,δένονται και ιστορούνται παραστατικά οι συγκλονιστικότερες στιγµές τουσκλαβωµένου Γένους, που άρπαξε τα όπλα για να διεκδικήσει την ελευθερία του.

3. Η ώρα της Καμπάνας – Petrakis Harry Mark– Εκδόσεις Λιβάνη

1821: Στη µικρή γεωγραφικά αλλά πλούσια σε πολιτισµό και ιστορία χώρα τηςΕλλάδας, µια επανάσταση ξεσπάει για να ανατρέψει τέσσερις φοβερούς αιώνες δουλείας από τους Οθωµανούς Τούρκους.

 Το ιστορικό µυθιστόρηµα του Χάρι Μαρκ Πετράκις Η Ώρα της Καµπάνας ξεκινά µε τον πρώτο χρόνο της εξέγερσης. Ένας αντάρτης καπετάνιος που οδηγεί µια οµάδα άγριων, ορεσίβιων µαχητών ενάντια στις τουρκικές στρατιές. Η σύζυγο του Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη της Μάνης εξοργισµένη από τον πόλεµο που απειλεί να πάρει τη ζωή των γιων της. Ένας καπετάνιος της θάλασσας που οδηγεί τα µικρότερα ελληνικά πλοία σε λαµπρές επιθέσεις εναντίον των µεγαλύτερων τουρκικών φρεγατών και ο γραµµατέας του θρυλικού στρατηγού Κολοκοτρώνη. Κάθε χαρακτήρας παρέχειµια καθοριστική προοπτική για τη σύγκρουση που άλλαξε την πορεία της ευρωπαϊκήςιστορίας.

http://www.livanis.gr/H-wra-ths-kampanas_p-3187956.aspx

4. Η φλόγα της Ελευθερίας 1821-1833 – Brewer David – Εκδόσεις Πατάκη

Ο David Brewer αφηγείται ολόκληρη την τρομακτική και συγκλονιστική ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, από τις πράξεις του πιο σημαντικού φιλέλληνα, του Βύρωνα, και του πιο χαρισματικού Έλληνα, του Κολοκοτρώνη, μέχρι τις μηχανορραφίες των Μεγάλων Δυνάμεων και την κορύφωση στοΝαβαρίνο, στην τελευταία ναυμαχία που έγινε ποτέ με ανοιγμένα πανιά. 

https://www.patakis.gr/product/620094/vivlia-anthropistikes-kai-koinonikes-episthmes-istoria-arxaiologia/H-floga-ths-eleutherias-1821-1833/

5. Λογοτεχνικό ημερολόγιο 2021: Η αδιανόητη επανάστασηπου πέτυχε – Εκδόσεις Πατάκη

Στις σελίδες του «Λογοτεχνικού Ημερολογίου 2021» μεγάλοι λογοτέχνες, ιστορικοί, ερευνητές και οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Αγώνα εξηγούν πώς η αγιασμένη τρέλα της ελευθερίας οδήγησε στο θαύμα του 1821.

https://www.patakis.gr/product/642626/vivlia-hmerologia–shmeiomataria-hmerologia/Logotexniko-hmerologio-2021-H-adianohth-epanastash-pou-petuxe-demeno/

6. Η αηδονόπιτα – Ζουργός Ισίδωρος – Εκδόσεις Πατάκη


Η «αηδονόπιτα» ήταν μια φράση των Ελλήνων εκείνης της εποχής που δήλωνε το ανέφικτο, το άπιαστο ιδανικό της ομορφιάς, τη ραχοκοκαλιά των ονείρων και τη σχέση τους με το αδύναμο του ανθρώπου. Το μυθιστόρημα χρησιμοποιεί αυτήν τη λέξη όχι ως χλεύη κατά του οράματος αλλά πιο πολύ ως υπόσχεση στην ανθρώπινη μοίρα πως δικαιούται ένα κομμάτι στην ελπίδα. https://www.patakis.gr/product/611405/vivlia-logotexnia-ellhnikh-logotexnia/H-ahdonopita/

7.  1821. Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε. Πότε και πώς δημιουργήθηκε το κράτος όπου ζούμε σήμερα – Κακούρη Αθηνά – Εκδόσεις Πατάκη

Στο παρόν βιβλίο η Αθηνά Κακούρη εξηγεί συνοπτικά το πώς και γιατί διατηρήθηκε ο ελληνισμός ζωντανός στα τετρακόσια χρόνια της τουρκοκρατίας και αφηγείται τα κύρια γεγονότα, –πολεμικά, πολιτικά και διπλωματικά– των δέκα ετών από την Επανάστασητου 1821 ως τη δολοφονία του Καποδίστρια το 1831. Αυτόν βλέπει ως κυρίαρχη μορφή, και επισημαίνει τις δυνάμεις εκείνες που τον εμπόδισαν τότε να δημιουργήσει κράτος, φτάνοντας ως και στη δολοφονία του.

https://www.patakis.gr/product/500358/vivlia-anthropistikes-kai-koinonikes-episthmes-istoria-arxaiologia/1821-H-arxh-pou-den-oloklhrothhke-Pote-kai-pos-dhmiourghthhke-to-kratos-opou-zou/

8. Μ’ ενάντιους ανέμους – Η ζωή και ο αγώνας της Θρακιώτισσας καπετάνισσας Δόμνας Βισβίζη – Γκέρτσου – Σαρρή Άννα – Εκδόσεις Πατάκη

Η Δόμνα Βισβίζη είναι μια αρχόντισσα από τη Θράκη, που η μοίρα τής επιφυλάσσει έναν ξεχωριστό ρόλο στον Ξεσηκωμό του ’21.
Μόλις ξεσπάει η επανάσταση, ο άντρας της, ο Αντώνης Βισβίζης, σαλπάρει με το νιόχτιστο μπρίκι του για να δώσει το δικό του παρών στον Αγώνα. Η Δόμνα τον ακολουθεί μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους. Θα μοιραστούν μάχες και μπλόκα. Θα πανηγυρίσουν νίκες. Θα γευτούν πίκρες. Ο ξαφνικός –και μυστηριώδης– θάνατος του καπετάν Αντώνη θα την αναγκάσει να συνεχίσει τον αγώνα μόνη της. Θ’ αναδειχθεί σε «ατρόμητη καπετάνισσα».

https://www.patakis.gr/product/642317/vivlia-logotexnia-ellhnikh-logotexnia/M-enantious-anemous-H-zoh-kai-o-agonas-ths-Thrakiotissas-kapetanissas-Domnas-Vis/

9. ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΡΚΑΚΗ, ΖΑΜΠΑΚΙΔΗΣ ΖΗΝΩΝΑΣ –Εκδόσεις Ψυχογιός

Στο βιβλίο ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 πενήντα άνθρωποι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής. Όλοι τους – αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, άντρες αλλά και γυναίκες– ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας που γνωρίζουμε και στην οποία ζούμε σήμερα.

https://www.psichogios.gr/el/ta-proswpa-ths-epanastashs-toy-1821.html

10. ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑΣΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΠΙΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ 5 – Χρήστος Δημόπουλος –Εκδόσεις Ψυχογιός

Η Διευθύντρια του Μουσείου Μυθικών Αρχαιοτήτων, Αντιγόνη Δεληνοτιά, θέλοντας να αποκτήσει ένα εντυπωσιακό και σπάνιο έκθεμα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, αναθέτει στον Ήπιο Θερμοκήπιο μια ακατόρθωτη αποστολή.
Έτσι, ο καθηγητής και τα εγγόνια του μπλέκονται σε περιπέτειες. Ξεκινώντας την έρευνά τους από τη Μύκονο, φτάνουν στο Ναύπλιο, όπου ένας πολυμαθής δικηγόρος τούς αποκαλύπτει ένα πολύτιμο μυστικό!

https://www.psichogios.gr/el/to-hmerologio-ths-kapetanissas-oi-peripeteies-toy-hpioy-thermokhpioy-5.html

11.ΠΩΣ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΘΑΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ – Εκδόσεις Πατάκη

Ας κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στον χρόνο. Ας πάμε 200 χρόνια πίσω, στην Ελλάδα του 1821, όταν ξεκινούσε η Επανάσταση, που έβαλε τέλος σε τέσσερις αιώνες σκλαβιάς κάτω από τους Τούρκους. Μπορείς, άραγε, να φανταστείς πώς ήταν η ζωή ενός παιδιού όπως εσύ, εκείνα τα χρόνια; Πώς ήταν ντυμένο, τι παιχνίδια έπαιζε, τι έτρωγε, πώς μάθαινε γράμματα, πώς γινόταν καλά αν αρρώσταινε; Για προσπάθησε. Κομματάκι δύσκολο, ε; Λοιπόν, κάτσε όσο πιο αναπαυτικά μπορείς κι ακολούθησέ μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Να δούμε, θα μπορούσες κι εσύ να τη βγάλεις καθαρή, αν ζούσες στην Ελλάδα των αρχών του19ου αιώνα;

https://www.psichogios.gr/el/pws-na-th-bgaleis-katharh-sthn-ellada-ths-epanastashs.html

12. ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ – ΒΙΒΛΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

https://www.psichogios.gr/el/oi-hrwes-ths-epanastashs-biblio-zwgrafikhs.html

Πηγή: Εκδόσεις Διόπτρα, Εκδόσεις Λιβάνη, ΕκδόσειςΠατάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός

Για τον πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖο:

Βάσω Τέλιου

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ντάβαρης

Comments are closed.