Να παγώσουν τα κέρδη των πολυεθνικών, όχι τα σπίτια μας – Ο Δήμος να στηρίξει ουσιαστικά τα φτωχά νοικοκυριά

0
208

Με το σύνθημα “Να παγώσουν τα κέρδη τους, όχι τα σπίτια μας!”, η Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Μια Πόλη στο Δρόμο συμετείχε σήμερα στην κινητοποίηση που καλούσε η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας στην Πλατεία Κύπρου.

Αναλυτικότερα η Δημοτική Κίνηση σε ενημέρωση της αναφέρει

Να παγώσουν τα κέρδη των πολυεθνικών, όχι τα σπίτια μας
Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια!

Συνθήκες αντίστοιχες με αυτές του 1942 μας “υπόσχεται” ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προϊδεάζοντας τον ελληνικό λαό για επερχόμενο χειμώνα ανέχειας και παγωνιάς.

Ο πληθωρισμός “τρέχει” ήδη με 13%, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν πάρει φωτιά, τα καύσιμα το ίδιο. Οι λογαριασμοί του ρεύματος προκαλούν εγκεφαλικά. Με τιμές που πλησιάζουν το 1.50€ ανά λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, πολύ λίγα νοικοκυριά θα μπορέσουν να ζεσταθούν φέτος. Στην Καλλιθέα τα διαμερίσματα είναι δυσεύρετα και τα ενοίκια πανάκριβα, αποτέλεσμα του Airbnb και της κερδοσκοπίας του Real Estate.

Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εμείς όμως ξέρουμε ότι το ράλυ των τιμών έχει αρχίσει ήδη από το 2020! Ξέρουμε ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010.

  • Από το 2010, που άρχισε η “απελευθέρωση” της ενέργειας, μέχρι το 2021, το κόστος του ρεύματος αυξήθηκε κατά περίπου 53%.
  • Το 2020 η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ σε αδυναμία πληρωμής λογαριασμών από τα νοικοκυριά και σε διακοπές παροχών ρεύματος. Την ίδια ώρα ιδιώτες πάροχοι αποτελούν τους μεγαλύτερους μπαταχτσήδες, αφού εισπράττουν τα Δημοτικά Τέλη από τους πολίτες αλλά δεν τα αποδίδουν στους δήμους. Μόνο για τον Δήμο Καλλιθέας, τα μη αποδιδόμενα έφταναν σχεδόν στο 1.5 εκατομμύριο ευρώ στις αρχές του 2022.
  • Τα καθαρά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και καυσίμων γνωρίζουν τεράστια αύξηση το 2021 και 2022, ενώ οι Έλληνες εφοπλιστές κερδίζουν αμύθητα ποσά από την μεταφορά του LNG, μετά την “απεξάρτηση” της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ακρίβεια που προκαλούν οι πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ δεν αντιμετωπίζεται σφίγγοντας κι άλλο το ζωνάρι ούτε με 24ωρες απεργίες – τουφεκιές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Σε όλη την Ευρώπη, σε Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Μ. Βρετανία, οι εργαζόμενοι/ες βρίσκονται στους δρόμους, απεργώντας και διαδηλώνοντας ενάντια στην ακρίβεια. Η πανελλαδική – πανεργατική απεργία της 9ης Νοεμβρίου να αποτελέσει την αφετηρία ενός παλλαϊκού αγώνα για:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, που να καλύπτουν τις απώλειες εισοδήματος και τον πληθωρισμό.
  • Ψαλίδι στα κέρδη των ομίλων καυσίμων, ενέργειας και ειδών διατροφής, πλαφόν στις τιμές.
  • Κατάργηση των Χρηματιστηρίων Ενέργειας. Το σύνολο της αλυσίδας Παραγωγή – Μεταφορά – Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας να περάσει στο δημόσιο, χωρίς αποζημίωση, και με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.
  • Ενίσχυση της λαϊκής στέγης, προγράμματα για κοινωνική κατοικία. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκού σπιτιού.
  • Ο Δήμος Καλλιθέας να στηρίξει ουσιαστικά τα φτωχά νοικοκυριά.

Comments are closed.