Νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση: Δεν καταργούνται τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων στην Αττική

0
294

Ένα βήμα πίσω για την κυβέρνηση στο θέμα της κατάργησης των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Η κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση προχθές στη Βουλή “έκρυβε” μια ακόμη έκπληξη σε σχέση με την δημόσια επιχειρηματολογία υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, αλλά και των σχετικών άρθρων που ειχαν συμπεριληφθεί στο υπό διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο που προέβλεπαν την κατάργηση των Συμβουλίων των Δημοτικων Κοινοτήτων.

Πιο αναλυτικά στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο υπήρχαν στο άρθρο 2 οι παράγραφοι 4 & 5 οι οποίες όριζαν τα εξής :

« 4. ΔΕΝ εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση: τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στον Δήμο Ωρωπού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, στους Δήμους Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. 

5. Στην περίπτωση μη εκλογής Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας όπως ορίζει η παρ.4, οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ασκούνται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο ».

Αυτές οι δύο παράγραφοι στο κατατεθέν Νομοσχέδιο πλέον δεν υπάρχουν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υφίσταται και η κατάργηση τους.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη καθώς κατά γενική ομολογία η συμβολή των Συμβουλίων των Κοινοτήτων δίνει την δυνατότητα να υπάρχει η πραγματική αποτύπωση των προβλημάτων στις γειτονιές των Δήμων. Ωστόσο η ανυπαρξία οργανωτικού πλαισίου για τον τρόπο λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων των Κοινοτήτων συνεχίζει να δημιουργεί αδράνεια στη σημαντική λειτουργία τους.

Comments are closed.