Νέα νομοθετική πρόταση για εγκαταλελειμμένα ακίνητα – Θα δίνει διαχείριση στους δήμους για διάστημα 50 ετών;

0
232

Νέα νομοθετική πρόταση για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια πρόκειται να δώσει σε διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και του συντάκτη Γιώργου Λιάλιου, θα περιλαμβάνει μια fast track διαδικασία για την ανάληψη της διαχείρισης εγκαταλελειμμένων κτιρίων από δήμους για διάστημα 50 ετών.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει προτάσεις για την «υποχρεωτική» παραχώρηση κτιρίων σε δημόσιους φορείς αλλά και σε ιδιώτες, ένα ζήτημα δύσκολο συνταγματικά, καθώς προσκρούει στο δικαίωμα της ελεύθερης διαχείρισης της ιδιοκτησίας.

«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου με κύριο αντικείμενο τις αστικές αναπλάσεις και την επαναχρησιμοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, που είναι μια πληγή για τα αστικά κέντρα», ανέφερε χθες ο υφυπουργός Χωροταξίας Νίκος Ταγαράς σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Οπως διευκρίνισε, στόχος είναι το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δήμοι θα μπορούν να αναθέσουν τη διαχείριση σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή και ιδιώτες, ή να συμμετάσχουν στο σχήμα που θα τα εκμεταλλευτεί.

Για να κινηθεί αυτή η διαδικασία, το κτίριο θα πρέπει να χαρακτηριστεί εγκαταλελειμμένο, η απόφαση να κοινοποιηθεί στον ιδιοκτήτη και κατόπιν ο δήμος να υποβάλει αίτημα σε δικαστική αρχή. Αν ο ιδιοκτήτης δεν συναινεί, θα πρέπει να υποβάλει τις αντιρρήσεις του στο δικαστήριο.

Comments are closed.