Μ. Δευτέρα 24ωρη απεργία για την αυτοτέλεια των Δήμων & ενάντια στο νόμο Βορίδη

0
428

Ένας αγώνας υπεράσπισης της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ξεκινήσει με αφορμή αρχικά τις εξελίξεις στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, του οποίου 27 δημοτικοί σύμβουλοι έχουν κληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να απολογηθούν απέναντι στην κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο».

Αυτό που στην ουσία πυροδότησε αντιδράσεις και απεργίες ήταν το γεγονός ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και ταυτόχρονα πέρασε απέναντι στην αντεργατική επιλογή του υπουργού ΕσωτερικώνΜάκη Βορίδη, που αντί προσλήψεων σταθερού προσωπικού, επέλεξε να τιμωρήσει τους Δημοτικούς Συμβούλους, γιατί αποδέχθηκαν την πρωτόδικη απόφαση για την μονιμοποίηση των εργαζομένων και πλέον διώκονται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο;

Για ποιο λόγο; Επειδή σύμφωνα με την νεώτερη τροποποίηση της νομοθεσίας περί εξάντλησης των ένδικων μέσων, όπως περιλαμβάνεται άρθρο 37 του νόμου 4915/2022, οι Δήμοι ως φορείς γενικής κυβέρνησης πρέπει σε αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους πρωτοδίκως, να ασκούν έφεση, προκειμένου να μην μονιμοποιούνται ή να μονιμοποιούνται αφότου η δίκη τους έχει τελεσιδικήσει!

Πλην όμως η Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου και οι εκλεγμένοι του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συμμορφώθηκαν προς την διάταξη του Μ. Βορίδη! Αναγνώρισαν την ανάγκη για πρόσθετο προσωπικό με όρους αποτελεσματικότητας της λειτουργίαςτου ΔήμουΑρνήθηκαν ομόφωνα να ασκήσουν έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης, που δικαίωνε τους 34 συμβασιούχους και αποδέχθηκε την απόφαση του δικαστηρίου να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου!

Αυτό σύμφωνα με την συλλογιστική της διάταξης Βορίδη επιφέρει ζημία στα δημόσια οικονομικά και άρα στα οικονομικά του Δήμου Αγ. Δημητρίου! Και σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δολίως δεν συμμορφώθηκαν με την διάταξη Βορίδη, παρέβησαν εν γνώσει τους τον νόμο, μη σεβόμενη την αρχή της νομιμότητας! 

Η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου κρίθηκε θετικά από τους εργαζόμενους ωστόσο η μετέπειτα κλήση των μελών του σε απολογία έγινε σπίθα που άναψε το φυτίλι των αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ η οποία αρχικά κήρυξε Πανελλαδική στάση εργασίας για το θέμα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δουν τον υπουργό Εσωτερικών.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους με την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας στο σύνολο των ΟΤΑ για τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 2023.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.00 το πρωί, έξω από τα Γραφεία της Ομοσπονδίας στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24-Αθήνα) και πορεία προς τα Γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8-Αθήνα) και προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15-Αθήνα).

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ για την κήρυξη της 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας

Η πολιτική της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πολιτική του Επιτελικού Κράτους, των ιδιωτικοποιήσεων, των μηδενικών προσλήψεων ιδιαίτερα στις υπηρεσίες Εργατοτεχνικού, αλλά και Διοικητικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η διάταξη υποχρεωτικής εξάντλησης ένδικων μέσων σε κάθε είδους διεκδικήσεις εργαζομένων.

Είναι η λογική της Διοικητικής λειτουργικής απαξίωσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να καταστούν εύκολη «λεία» στα νύχια των ιδιωτών που καραδοκούν με στόχο το εύκολο και σίγουρο κέρδος.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούν την κατάργηση της «Διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτική εξάντληση των ένδικων μέσων.                                                                           Ζητούν να ανακληθεί κάθε πειθαρχική δίωξη κατά αιρετών που υπερασπίζονται την Διοικητική Αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μην ασκώντας ένδικα μέσα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με απόφαση της προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας, στις 10.00 το πρωί, έξω από τα Γραφεία της Ομοσπονδίας στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Καρόλου 24-Αθήνα) και Πορεία προς τα Γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. (Ακαδημίας 65 και Γενναδίου 8-Αθήνα) και προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15-Αθήνα).

Διεκδικούμε:

  1. Να καταργηθεί τώρα η υποχρέωση εξάντλησης κάθε ένδικου μέσου που αφορά σε διεκδικήσεις εργαζομένων.
  2. Την μονιμοποίηση των Εργαζομένων-Συμβασιούχων, που καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  3. Να ανακληθεί κάθε πειθαρχική δίωξη σε Δημοτικά Συμβούλια και Αιρετούς που αποφάσισαν την μη άσκηση ένδικων μέσων κατά εργαζομένων, στηρίζοντας τις υπηρεσίες των Δήμων και το συμφέρον των Δημοτών που τους εξέλεξαν!!!
  4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενάντια στην πολιτική της απαξίωσης και των ιδιωτικοποιήσεων!!!

Καλούμε τους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με κάθε πρόσφορο τρόπο να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης και την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή συγκέντρωση, όπως και την πορεία προς τα Γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με ευθύνη της κυβέρνησης απαξιώνονται και εγκαταλείπονται, είναι επίκαιρο και επιτακτικό. Η παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις είναι επίσης επιβεβλημένη, όπως και οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των κενών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!
ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ «ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΒΟΡΙΔΗ»

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας
Νίκος Τράκας                                                      Γιάννης Τσούνης

Comments are closed.