Μπερκέτια & Σεβντάδες

0
344

Εκατό χρόνια πριν, ένας μαύρος Σεπτέμβρης ξημέρωνε για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, είναι αυτή η περίοδος που η ιστορία θα ονομάσει Μικρασιατική Καταστροφή. Έφτασαν δυο λέξεις για να χωρέσουν την τραγική απώλεια. Μια απώλεια, που ξεκίνησε με τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και ολοκληρώθηκε με το διωγμό των Ελλήνων της Καππαδοκίας.

Εκατό χρόνια πριν οι πρόσφυγες της Ιωνικής γης πήραν μαζί τους δυο μπόγους με τα απαραίτητα και μια ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων κι αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Ελλάδας με όλα τα κειμήλια, τις μνήμες και τις συνήθειες φυλαγμένα γερά στην ψυχή τους.

Αυτή η περιουσία της ψυχής, που μεταφέρεται μέσα από τα μάτια και τα χείλη, είναι η πολύτιμη κληρονομιά μας. Είναι αυτή, που πρέπει να κρατηθεί και να μεταφερθεί και στις επόμενες γενιές κιμπάρικα και μερακλίδικα, όπως ήταν και οι κάτοικοι εκείνων των περιοχών.

Ένα τέτοιο αφιέρωμα έχει ετοιμάσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠέΖΟ και μας προσκαλεί όλους να συμμετέχουμε ΠέΖΟντας. Ένα αφιέρωμα για τις αλησμόνητες κοιτίδες του Ελληνισμού, που αναφέρεται στους τόπους, τους ανθρώπους, την παράδοση, τη μουσική και τις γεύσεις της Μικράς Ασίας

Μέσα από το διαδικτυακό κουίζ μας, επιχειρούμε μια προσέγγιση των κύριων γνωρισμάτων της περιοχής και των ανθρώπων της, με σκοπό τη συμβολή μας στη διατήρηση της μνήμης. Ο τίτλος του κουίζ είναι δάνειο από το λεξιλόγιο των περιοχών, που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε σε φράσεις ή σε στίχους. Είναι δυο λέξεις, που εκφράζουν την κουλτούρα εκείνης της περιοχής.

Γιατί έτσι ήταν η Μικρά Ασία Μπερκετλού και Σεβνταλού! Πλούσια σε ιδέες, τέχνες, ανθρώπους και πολλοπροικισμένη με προϊόντα, τοπία, λούσα, κτίρια. Σα να λέμε νύφη εμορφοκαμωμένη και πολλοφουμισμένη, που γεννούσε σεβντάδες με τα κάλλη και τα σκέρτσα της! Αυτή την εικόνα κρατάμε με σεβασμό και σας καλούμε να κάνουμε παρέα τις σύντομες περιηγήσεις μας στη γη της Ιωνίας !

Για να χαρείτε, να θυμηθείτε αλλά και να κερδίσετε όμορφα δώρα, συμμετέχοντας στο..πεχνίδι του ΠέΖΟ πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΜΠΕΡΚΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΝΤΑΔΕΣ

Η ομάδα του ΠέΖΟ κουίζ:
Στέλλα Γεωργίου    Παναγιώτης Ντάβαρης    Έλενα Αυγερινού    Λιάνα Καζλαρή    Δώρα Πανούση    Βάσω Τέλλιου    Αθηνά Χατζηπέτρου.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ:

Στέλλα Γεωργίου

Επιμέλεια Δημοσίευσης:

Ντάβαρης Παναγιώτης

Comments are closed.