Μοναδικές στιγμές προσέφερε η πολιτιστική ομάδα «Εν Καλλιθέα»

0
498

Μοναδικές στιγμές προσέφερε η πολιτιστική ομάδα «Εν Καλλιθέα» στην εκδήλωση που πραγματοποίησε για την απόδοση τιμής στη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Μνήμες από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» στη νέα αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων επί της οδού Σοφοκλέους 129 στην Καλλιθέα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με τη βράβευση μελών των οικογενειών Χατζίνη και Μαμάη, καθώς ο Γιάννης Χατζίνης έζησε από κοντά τα γεγονότα την περίοδο 1919-1922 και ο στρατιώτης Γεώργιος Μαμάης συμμετείχε στην Εκστρατεία στη Ρωσία το 1919, όπου και έχασε τη ζωή του. Ακολούθησε η προβολή αποσπάσματος ταινίας «Καλλιθέα: Μάχεσθαι χρη τον Δήμον» (επιμέλεια: Σκηνοθέτης Ιστορικός Σίσσυ Σιαφάκα – Κινηματογραφιστής Παναγιώτης Τσάγκας)

Ειδική παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο κ. Καστανίδης Θεόφιλος (Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»): Το Μακρονήσι λύνει τη σιωπή του μετά από 100 χρόνια (1922-1923)

Μαρτυρίες – φωτογραφικό υλικό και λογοτεχνικά κείμενα παρουσιάστηκαν από  επιστήμονες και λογοτέχνες της ομάδας «ΕΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ» σε δύο μέρη.

Α’ μέρος

1. Μπόρση Σοφία (Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός): Α’ Διωγμός – Ο ρόλος των Γερμανών (1914)

2. Κατσικαρέλης Μιχάλης (Ιστορικός)Εκστρατεία στη Ρωσία (1919) – Η περίπτωση του Γεωργίου Μαμάη και η αναγνώρισή του από τον Δήμο Καλλιθέας

3. Αθανασακοπούλου Σοφία- Ειρήνη (Δρ., Φιλόλογος): Η αποβίβαση του ελληνικού στρατού και η άφιξη του στόλου στη Σμύρνη (1919) – Αρχείο Γιάννη Χατζίνη

4. Αρτινιού Μαρία (Φιλόλογος): Η Γυναίκα της ΣμύρνηςΤο θέατρο της Σμύρνης – Αρχείο Γιάννη Χατζίνη

Με την ολοκλήρωση του Α’ μέρους έγινε ένα μουσικό διάλειμμα με τραγούδια του Μεσοπολέμου και της Μ. Ασίας από ένα τρίφωνοσχήμα 3+1 (Προβατά Κατερίνα, Άνθια Μέγα – Χαβρέ και Αμαλία Γιαννούλη) οι οποίες ανιδιοτελώς «έντυσαν» με νότες την όμορφη βραδιά.

Β’ μέρος 

5. Καρατζόγλου Αβραάμ : Μικρασιατική Εκστρατείαστρατιωτικές επιχειρήσεις

6. Αθανασακοπούλου Αγγελική, (Δρ, Ιστορικός): Το σπάσιμο του μικρασιατικού μετώπου – Υποχώρηση του ελληνικού στρατού – Αρχείο Γιάννη Χατζίνη

7. Μπουμπαγιατζόγλου Χάρης: (Λέκτορας Διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο): Η Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τον ξένο Τύπο της εποχής

8. Σκούλου Μαρία: Κοινωνική (Λειτουργός): Σε μια διάσταση του χρόνου (μια Λογοτεχνική ανάγνωση με θέμα τους πρόσφυγες

9. Κυριακοπούλου Νατάσα (Απόφοιτή Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης): «Ταμάμα»: Οι αγνοούμενοι του Πόντου

10. Λίπκοβιτς Μαρία (Εκπαιδευτικός): Η αρχόντισσα της Σμύρνης (μια λογοτεχνική ματιά),

Την εκδήλωση συντόνισε υποδειγματικά η Δρ. Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της Κώστας Αλεξανδρίδης προχώρησαν στην ευγενική παραχώρηση του νέου πολιτιστικού χώρου (Σοφοκλέους 129) υψηλής αισθητικής αξίας που έχουν δημιουργήσει και που πολλοί διαπιστώνουν πως θα γίνει σημείο αναφοράς στην Καλλιθέα με τα πολιτιστικά του δρώμενα.

Το μοναδικό κλείσιμο της εκδήλωσης οφείλεται στην αυθεντική φωνή του Γιάννη Λεμπέση που υπηρετεί το ρεμπέτικο τραγούδι εδώ και πολλές δεκαετίες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεώργιος Κυριακόπουλος, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, , η επικεφαλής της Παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας» Έλενα Αυγερινού, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «Προοπτική Ζωής – Κώστας Ασκούνης» Ανέστης Φωτόπουλος,  η ανεξάρτητη Κοινοτική Σύμβουλος Ευτυχιάδου Κατερίνα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» Θεόφιλος Καστανίδης και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Αντώνης Βαρελόπουλος

Τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας, εκφράζουν ένα ανυπόκριτο ευχαριστώ σε όλες και όλους τους φίλους που μοιράστηκαν το απόγευμα τους με την ομάδα «Εν Καλλιθέα» που είχε ως αποτέλεσμα όλοι μαζί να σφραγίσουν την ίδια όμορφη ανάμνηση.

Comments are closed.