«Μια Πόλη στο Δρόμο»: Απαράδεκτο ερωτηματολόγιο ζητά ιατρικά & προσωπικά δεδομένα από τους υπαλλήλους Δ. Καλλιθέας

Η δημοτική παράταξη «Μια Πόλη στο Δρόμο» με ανακοίνωση της καταγγέλει προσπάθεια επιβολής ελέγχου σε βάρος των εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, μέσω ερωτηματολογίου στο οποίο ζητούνται ιατρικά και προσωπικά τους δεδομένα.

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Μια Πόλη στο Δρόμο» 

Η “Μια Πόλη στο Δρόμο” καταγγέλλει το κρούσμα αυταρχισμού και προσπάθειας επιβολής / ελέγχου σε βάρος των εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας.

Εδώ και λίγες μέρες, στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του δήμου μας μοιράστηκε ένα ερωτηματολόγιο, με το οποίο καλούνται να απαντήσουν αναλυτικά σε ό,τι αφορά στην υγεία τους και το ιατρικό τους ιστορικό. Ακόμα παραπέρα, οι εργαζόμενοι/ες ερωτώνται και για απολύτως προσωπικά ζητήματα όπως για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, τον τρόπο που πηγαινοέρχονται στην δουλειά τους, αν καπνίζουν ή κάνουν χρήση ναρκωτικών, αν “ακούνε φωνές” κλπ. Οι δε γυναίκες, ερωτώνται επιπλέον σχετικά με την έμμηνο ρύση τους, τυχόν αποβολές ή εκτρώσεις, αν κάνουν αντισύλληψη κλπ.


Οι εργαζόμενοι/ες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις να το συμπληρώσουν, ενώ όποιος/α δεν το πράξει απειλείται ότι “ο Ιατρός Εργασίας δε δύναται να εκδώσει βεβαίωση καταλληλότητας, να δώσει ιατρικές οδηγίες ή να διαγνώσει τυχόν προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να προκύψουν στα πλαίσια εκτέλεσης της εργασίας του”.

Θεωρούμε το παραπάνω ερωτηματολόγιο απαράδεκτο, πράξη αυταρχισμού και προσπάθεια ελέγχου των προσωπικών δεδομένων στον χώρο της εργασίας. Επιπλέον είναι και παράνομο, διότι:


Το ιατρικό ιστορικό (και αυστηρά ό,τι έχει να κάνει με την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας) λαμβάνεται αποκλειστικά από τον γιατρό ο οποίος και συμπληρώνει τον φάκελλο του εργαζομένου. Το περιεχόμενο του φακέλλου καλύπτεται από το ιατρικό απόρρητο. Μαζική και ανοιχτή λήψη ιατρικών δεδομένων από υπηρεσιακούς παράγοντες είναι αδιανόητη.
Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο παραβιάζει τις εθνικές και ευρωπαϊκές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ως “Μια Πόλη στο Δρόμο” καταγγέλλουμε την ενέργεια της διοίκησης του Δήμου, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του ερωτηματολογίου και ζητάμε να μάθουμε:

Ποιος ή ποια έδωσε την εντολή να κυκλοφορήσει το απαράδεκτο αυτό ερωτηματολόγιο;

Ποιος ή ποια έδωσε την εντολή να κυκλοφορήσει το έγγραφο με το οποίο απειλούνται οι “ανυπάκουοι/ες” με στέρηση της πρόσβασης στις υπηρεσίες του γιατρού εργασίας;

Υπάρχει γιατρός εργασίας στον Δήμο μας και αν ναι, πόσο συχνά παρέχει τις υπηρεσίες του/ης στους εργαζόμενους;

Τέλος, και επειδή τέτοια αμερικανικής εμπνεύσεως ερωτηματολόγια είναι συνηθισμένα σε περιπτώσεις μαζικής ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν “υπόγειες” σκέψεις στην διοίκηση του Δήμου για συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Comments are closed.