Μια βόλτα στους Προσφυγικούς συνοικισμούς της Καλλιθέας…
Στην εποχή της πληροφορίας χωρίς φίλτρο, το μοίρασμα των εμπειριών και της γνώσης σημαίνει, πως ο σκοπός προχωρά και δυναμώνει, παίρνει άλλη μορφή και συνεχίζει να παράγει έργο.
Αυτή είναι η ουσία της εξωστρέφειας των μελών του ΠέΖΟ, αυτή είναι και η βασική φιλοσοφία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Καλλιθέας-Τζιτζιφιών (OΠIKA-T), που πρόθυμα συστήνει την πόλη και τα αφηγήματά της σε όσους αναζητούν πληροφορίες για το χθες και εξηγήσεις για τις εικόνες άλλης εποχής, που υπάρχουν στην Καλλιθέα.
Η πρόσφατη συνάντηση της ΟΠΙΚΑ-Τ με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας συνεχίζει τη συνεργασία, που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στις δύο ομάδες…
Την Τετάρτη 5 Απριλίου μέλη της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Καλλιθέας Τζιτζιφιών (ΟΠΙΚΑ-Τ) μαζί με μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καλλιθέας, έκαναν μια βόλτα σε κάποιους από τους προσφυγικούς συνοικισμούς της πόλης. Οι μαθητές με την επίβλεψη της καθηγήτριας τους κ. Βάλιας Παπαγιάννη , η οποία τους συνόδευε, εργάζονται πάνω στην μελέτη των προσφυγικών συνοικισμών.
Η περιήγηση άρχισε με τον προσφυγικό συνοικισμό των Τζιτζιφιών ενώ συνεχίστηκε στους συνοικισμούς του Αγίου Νικολάου, του Νέου Πόντου , κοντά στις πρώην εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής και έκλεισε στα Παλαιά Σφαγεία.
Στην διαδρομή αυτή εξηγήθηκαν οι διαφορές των κτηρίων ανάλογα με τον τρόπο και τον χρόνο που αυτά κατασκευάστηκαν. Η ξενάγηση κίνησε το ενδιαφέρον των μαθητών οι οποίοι έκαναν πολλές ερωτήσεις γύρω από την περιοχή, τον τρόπο κατασκευής και παραχώρησης των οικιών και των οικοπέδων στους πρόσφυγες. Τα μέλη της ΟΠΙΚΑ-Τ, που σαν κύριο σκοπό τους έχουν να διασώσουν και να διαδώσουν την ιστορία της πόλης, με χαρά απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν την πόλη τους. Συγχαρητήρια λοιπόν στους εκπαιδευτικούς του ΣΔΕ που δίνουν αυτήν την δυνατότητα στους μαθητές τους.
Ελπίζουμε το παράδειγμά του ΣΔΕ να το ακολουθήσουν και άλλα σχολεία.
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέΖΟ:
Δέδες Τσούκας