Με την όπερα «Η στοιχειωμένη έπαυλη» ανοίγει αυλαία το 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ του Δήμου Καλλιθέας

0
254

Ανοίγει τις πύλες του το 7ο Μεσογειακό  Φεστιβάλ Καλλιθέας που με κεντρικό θέμα «Ξεριζωμός – Διεθνείς Συνεργασίες» με οδοιπορικό στις αρχαίες κοιτίδες του Ελληνισμού σε Ιωνία και Πόντο. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022.

Για έβδομη συνεχή χρονιά το Μεσογειακό Φεστιβάλ Καλλιθέας, έρχεται να εμπλουτίσει τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου με τις παραστάσεις που φιλοξενεί. Η θεματολογία του φέτος περιστρέφεται γύρω από το μαρτυρικό χώρο της Ιωνίας και του Πόντου, αυτές τις αρχαίες κοιτίδες του Ελληνισμού και τον ξεριζωμό από αυτές.

Δώδεκα ημέρες, κάθε μια με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Τις δράσεις του Φεστιβάλ φέτος και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών, εγκαινιάζει η παρουσίαση της Πολωνικής όπερας «Η στοιχειωμένη έπαυλη» σε συνεργασία με το Πολωνικό ίδρυμα Avangart και την Πολωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Χώρο Πολιτισμού και Νεολαίας, επί της οδού Μαντζαγριωτάκη και Εσπερίδων, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο.

Το ίδρυμα Avangart ιδρύθηκε το 2015 στο Λοτζ της Πολωνίας, με στόχο να διευρύνει την επαφή των νέων με τις τέχνες, την όπερα, την προώθηση της Πολωνικής οπερετικής ιστορίας και σύγχρονης παραγωγής και να προάγει τη διεθνή προβολή της και τη συνεργασία σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Η όπερα, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς της μουσικής, ως το κορυφαίο έργο του συνθέτη και μια από της σημαντικότερες της Πολωνικής Σχολής. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1865, μια ιδιαίτερα ταραγμένη και πολιτικά ασταθή περίοδο για την Πολωνία, μετά την ήττα του Ναπολέοντα  και τις συνέπειες του Συνεδρίου της Βιέννης, που διαχειρίστηκε την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη μετά τη λήξη των Ναπολεόντειων πολέμων. Παρότι η όπερα είναι περισσότερο μια κωμική ρομάντσα, το πατριωτικό της περιεχόμενο είναι τέτοιο, που η υποδοχή που είχε από το κοινό ήταν μεν θερμή, αλλά υπήρξε και αντιφατική. Έκτοτε έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά για την πρώτη εκτός Πολωνίας παράσταση με το θίασο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ το 1970 όταν και ξεκίνησε μια νέα εποχή δημοφιλίας για το έργο.

Ο θίασος του ιδρύματος Avangart, έχει επεξεργαστεί έτσι το έργο ώστε να μπορεί να ταξιδέψει με ευκολία σε χώρες εκτός Πολωνίας και χώρους ακόμα και ανοιχτούς, με αποτέλεσμα μια ευέλικτη παράσταση που μπορεί να παρουσιαστεί σχεδόν παντού.

Τη διεύθυνση της Orchestra and corus of the AVANGART Foundation  θα έχει η Marta Kosielska και θα πρωταγωνιστήσουν οι Stefan: Dominik Sutowicz, Zbigniew: Piotr Wołosz, Hanna: Joanna Freszel

Comments are closed.