ΜΕΤΑ-ΟΤΑ : Καταστρατήγηση δικαιώματος χορήγησης άδειας εργαζομένων των παιδικών σταθμών…

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ σχετικά με τη διακοπή εργασιών των εργαζομένων των Παιδικών Σταθμών στην περίοδο του Πάσχα δηλώνει τα εξής:

Το καθεστώς χορήγησης των αδειών των εργαζόμενων στους Παιδικούς Σταθμούς των ΟΤΑ, όπως όλοι γνωρίζουμε, ότι είναι κατά τη διάρκεια διακοπής των εργασιών τους, δηλαδή κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και τον Αύγουστο που κλείνουν λόγω καλοκαιριού, εκτός από δέκα ημέρες άδεια που μπορεί να πάρουν κατά τη διάρκεια του έτους, και όπως μάλιστα αναφέρεται στον Κώδικα Κατάταξης Δημοτικών Υπαλλήλων (άρ. 55, παρ. 4, ν.3584/2007) «…εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης…»!

Δεν μπορεί λοιπόν ένα από τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η χορήγηση της άδειας, να καταστρατηγείται, με μια ερμηνεία, από το ΥΠΕΣ και την ΚΕΔΕ, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δεν αναφέρει κάτι σχετικό, και να δίνεται απάντηση του στυλ ότι «Δεδομένης της αναστολής λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών…» «…είναι προφανές ότι κατά την περίοδο του Πάσχα δεν μπορούν να ισχύσουν τα προβλεπόμενα στις κανονικές συνθήκες...».

Το θέμα αυτό βεβαίως πρέπει να το δούμε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οιΔημοτικές Αρχές αυθαιρετούν και αναθέτουν καθήκοντα στο προσωπικό των Παιδικών Σταθμών, κυρίως στο εκπαιδευτικό, που δεν έχουν καμιά σχέση με την ειδικότητά τους, ούτε είναι σχετικώς παρεμφερή. Βρίσκουν τον εύκολο δρόμο και δεν οργανώνουν, σε συνεργασία μ’ αυτό το προσωπικό, τους επιστημονικούς του φορείς και τα σωματεία, τους τρόπους που θα μπορούσαν να στηρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειες τους, να παρέχουν την αναγκαία επικοινωνία και υποστήριξη των γονέων, σε θέματα που αφορούν στη διαπαιδαγώγηση, στη δημιουργική και στη ποιοτική απασχόληση των παιδιών τους, σε μια δύσκολη περίοδο και σε μια κρίσιμη ηλικία για τα ίδια.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί ότι στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών πρέπει να χορηγηθεί άδεια απουσίας από την εργασία τους κανονικά για τις μέρες του Πάσχα, δηλαδή από τη Μεγάλη Πέμπτη (16/4) έως την Κυριακή του Θωμά (26/4).

Εξάλλου, οι εργασίες που ανατέθηκαν στους εργαζόμενους αυτούς καλύπτονται από το άλλο προσωπικό των Δήμων και ο περιορισμός των άσκοπωνμετακινήσεων από και προς την εργασία τους, συνάδει με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού, και συνεπώς δεν πρέπει να εφαρμόζονται κατά το δοκούν.

Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρούμε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πρέπει να καλέσει όλους τους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών να απέχουν από την εργασία τους αυτές τις μέρες, γιατί ούτε σε πολεμική κατάσταση βρισκόμαστε, ούτε τα δικαιώματα καταργούνται με ερμηνείες υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΣ και της ΚΕΔΕ και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανεχτούμε κάτι τέτοιο, που αποτελεί μύχιο πόθο των Δημάρχων!

Comments are closed.