Μετά από 47 χρόνια “γύρισε” στην πατρίδα ο Καλλιθεάτης Ήρωας της Κύπρου Αντιστράτηγος Στυλιανός Καλμπουρτζής

0
185

Μετά από 47 χρόνια, πραγματοποιήθηκε σήμερα η εξόδιος ακολουθία ενταφιασμού των οστών του Καλλιθεάτη Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 23 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.

Μετά την εισβολή και την επέλαση του Αττίλα, ο Διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, Αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Καλμπουρτζής, ενώ επίμονα ζητούσε από το Αρχηγείο οδηγίες, οι οποίες όμως δεν ήρθαν ποτέ, έδωσε άνιση και ηρωική μάχη εναντίον υπέρτερων Τουρκικών δυνάμεων Πεζικού και Καταδρομέων. Πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνισμού, έπεσε ηρωικά μαχόμενος μαζί με άλλους 37 άντρες του στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου για να καλύψει την ασφάλεια αποχώρησης των στρατιωτών του.

Στις 11 Απριλίου 2011, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία και τον ηρωισμό του Στυλιανού Καλμπουρτζή του απένειμε το βαθμό του Αντιστράτηγου.
Μετά από πολλές και επίπονες προσπάθειες της οικογένειάς του κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τα οστά του τον Απρίλιο του 2015.
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα οι κόρες του Μαρία και Αφροδίτη αποχαιρέτησαν τον πατέρα τους που επιτέλους επέστρεψε στην Ελλάδα.

Ο Δήμος Καλλιθέας αναγνωρίζοντας την θυσία του Ήρωα Αντισυνταγματάρχη Στυλιανού Καλμπουρτζή με μία σεμνή τελετή το 2012 τοποθέτησε αναμνηστική πλακέτα στο σπίτι του επί της οδού Γρυπάρη 84.

πηγή: Κώστας Ασκούνης

Comments are closed.